3 ay önce evlendi, sınırda öldürüldü

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İran’ın Bane kentinde İran askerlerinin henüz 3 ay önce evlenen kolber Sadullah Yunusi’yi öldürdükleri bildildi. Rûdaw, Yunusi’nin eşi Gezize ve annesi Meryem ile konuştu.

25 yaşındaki Sadullah Yunusi adlı kolber, 22 Temmuz’da İran sınır muhafızların tarafından Rojhılat’ın (Doğu Kürdistan) Bane kentinde öldürüldü. Sadullah’ın kardeşi Ali ise saldırı sonucu ağır yaralandı. ‘Geleh Sureh’ köyünden olan kolberlere ateş edilmeden önce hiçbir uyarı yapılmadığı aktarıldı.

Sadullah Yunusi’nin ardında acı bir hikaye kaldı. Yunusi’nin 3 ay önce evlendiği ortaya çıktı. Öte yandan Sadullah’ın babasının 10 sene önce hayatını kaybettiği ve annelerinin Sadullah ile iki kardeşini tek başına büyüttüğü öğrenildi.

“3 ay önce evlendik”

Rûdaw’a konuşan Sadullah’ın gözü yaşlı eşi 21 yaşındaki Gezize, şöyle konuştu:

“3 ay önce evlendik. Sadullah beni çok seviyordu ve her zaman bana ‘En büyük isteğim senin hayallerini gerçekleştirmek’ derdi.

Kolberlik yapıp biraz para kazanmak ve bizim için şehirde bir ev yapmak istiyordu.”

“Her gün telefonla onu arıyorum”

4 yıllık bir beraberlikten sonra Sadullah ile evlenen Gezize, hâlâ kocasının hayatını kaybettiğine inanamadığını ifade etti:

“Ben hâlâ inanmıyorum kocamın öldüğüne. Her gün telefonla onu arıyorum. Sadullah’ı nasıl öldürebilirler!

Hiçkimseye bir zararı dokunmadı ve sadece geçimini sağlamaya çalışıyordu.”

Annesi: Çocuklarım masumdu

Yas bağlayan Sadullah’ın annesi Meryem Kerimi ise vurulmadan önce oğlunu aradığını, ailesinin geçimini sağlamak için çocuklarının son 3 yıldır kolberlik yaptığını belirtti:

“Çocuklarım masumdu. Çocuğumun katillerinin cezalandırılmasını talep ediyorum, çünkü biz yanlış bir şey yapmadık.”

“Buraya defnedilen gençlerin çoğu kolber”

Sadullah, çok sayıda Kürt yazar ve sanatçı ile birlikte daha önce öldürülen pek çok kolberin de mezarının bulunduğu Süleyman Bey Mezarlığı’nda defnedildi.

İsmini vermek istemeyen bir mezarlık görevlisi, “25 yıldır bu işi yapıyorum. Burada toprağa verilen gençlerin tamamı ya kolber ya da kaza sonucu ölenler” dedi.

KHRN: Temmuz’da en az 2 kolber öldürüldü

Paris merkezli Kürdistan İnsan Hakları Ağı’nın (KHRN) Rojhılat’taki insan hakları ihlallerini konu edindiği aylık raporuna göre Temmuz’da en az 2 kolber İran tarafından öldürülürken en az 30 kolber de yaralandı.

“Kolber”, Kürdistan Bölgesi-Rojhılat sınırı ve bazen de Rojhılat (İran)-Türkiye sınırı boyunca vergilendirilmemiş malları taşıyan kişileri tanımlamak için kullanılan Kürtçe bir isim.

Kolberler İran askerleri tarafından sürekli hedef alınıyor, bazen de doğal afetlerin kurbanı oluyor.

Birçoğu, özellikle Tahran yönetiminin çeşitli haklardan mahrum bıraktığı Kürt kentlerinde, yoksulluk ve alternatif istihdam eksikliği nedeniyle bu mesleğe itiliyor.

Serhat News

(sg)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
3 ay önce evlendi, sınırda öldürüldü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir