Ada, kale, otel

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’da, turizmin otel işletmeciliği ile sınırlı kalmaması gerektiğinin altını çizen Yüksel, farklı alanlarda yapılacak yatırımlarla turizmin çeşitlendirilmesi gerektiğine işaret etti.

Prestij Haber’e konuşan Yunus Yüksel, Van’ın tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra ören yerlerinin de turizm açısından alternatif oluşturduğunu, bu yönde yapılacak yatırımların kent istihdamına da fayda sağlayacağını söyledi. Yüksel: “Yerli veya yabancı turistler geldiği zaman yazın özellikle sıcak sezonda deniz kumundan bile faydalanmak isteyeceklerdir. Bu nedenle turizmi sadece şehir otelciliği üzerine düşünmememiz gerekiyor. Su sporlarının çok iyi bir şekilde geliştirilmesi lazım. Van, oksijeni bol olan bir yer, yayla turizmi üzerine düşünmemiz lazım. Doğa yürüyüşü yapabilecek imkânımız çok fazla varken İran’da da bu çok revaçta olan bir dal olduğu halde ilimizde bunu yapan hiç kimse yok. Kayak merkezimiz maalesef öbür iller gibi değil, Erciş ve Çaldıran’da kaplıcalarımız var, bunları değerlendirirsek çok fazla turist çekebiliriz,” ifadelerini kullandı.

“Hizmetten Memnun Kalmayan Turist Bir Daha Gelmek İstemez”

Van Otelciler ve Turizmciler Derneği (VANOTED) Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yüksel, turizme ilişkin yaptığı değerlendirmede: “Son yıllarda  ilimize İranlıların çok fazla gelmesi, inşaat yapan insanlarımızın bakış açısını da değiştirmişe benziyor. Halkımız bir yerlerde bina yaptığı zaman alt tarafa dükkan yapıyor, üst tarafa ne yapalım diye düşünürken direkt otel yapayım diyor. Şehrimize, kaliteli büyük otellerin gelmesi bizim için faydalı olur. Ancak her tarafta küçük otellerin ya da 1+1 şeklinde dairelerin açılması Van turizm kalitesini düşürme potansiyeli barındırıyor. Çünkü bu otellerin, işin ehli olmayan insanlar tarafından açılması, otelciliği bilmeyen insanlar tarafından işletilmesi, kalifiye olmayan personellerle, temizlik hizmetini tam veremeyen, gıda üzerine doğru düzgün hizmet veremeyen bir anlayış ile açılması elbette ki kent turizmine zarar verir. Bu tür otellerde konaklayanlar, hizmet kalitesinden memnun kalmayacakları için bir daha Van’a gelmeyebilirler. Gelmemekte de haklı olurlar çünkü bir yerde konaklayacağınız zaman ailenizle gidiyorsunuz. Temiz, rahat, kışın sıcak, yazın serin bir ortam istersiniz ama küçük otellerin ya da otel mantığı ile açılan yerlerin böyle imkânları yok,” dedi.

“Nitelikli Oteller Açılırsa Turizmimize Katkı Sağlar”

Turizm Bakanlığı’nın yeni çıkardığı bir kanuna göre artık belediye belgeli oteller olmayacak, bütün oteller Turizm Bakanlığına bağlanacak, diyen Yüksel: “Aslında bunun bir kanunu vardır. Turizm İşletme Belgeli olan oteller Turizm Bakanlığı’na bağlı, Belediye İşletme Belgeli oteller belediyeye bağlı ve denetimleri de bu iki kurumdadır. Ama son zamanlarda kaçak diye adlandırabileceğimiz otellerimiz çoğaldı, yani hiçbir yere bağlı olmayan, ülke ekonomisine zarar veren bu tür oteller çoğaldı. Yıldızlı oteller zaten yıldız kategorisine göre değerlendirilmiş ve yıldızları verilmiş, belediyeye bağlı olan belediye belgeliler eğer yıldız alma şartı yoksa basit belgeli, Turizm Bakanlığı işletme belgesi alacaklar. Bu şekilde devam edecekler ama konut imarlı veya otel ruhsatı alamayacak otel hizmeti veren yerler ya mühürlenecek ya da sahipleri tarafından başka bir şeye çevrilmek zorunda kalacak. Bence bu durum çok güzel olur, işin ehli olan insanların işini yapması lazım ve otel niteliği taşımayan, iş yerinden bozma veya 1+1 evler otel hizmeti vermezse daha büyük oteller, nitelikli oteller açılır. Bu şekilde de daha fazla turisti çekmiş oluruz, bu da Van ekonomisine fayda sağlar,” diye konuştu.  

“Turizmin Bütün Dallarını Kullanmamız Lazım”

VANOTED Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yüksel, konuya ilişkin olarak şunları söyledi; “Bizim isteğimiz, yatırımcıların sadece otel üzerine düşünmemesi; turizmin çok çeşitli dalları var, yelpazeyi çok büyütebiliriz. Özellikle Van Gölü gibi çok güzel bir imkâna sahipken bunu değerlendiremiyoruz, oysa ki bunu çok iyi değerlendirmemiz lazım. Van’da turizmi çeşitlendirirsek Van halkına da fayda sağlarız, ülkemiz ekonomisine de fayda sağlarız. Bunu sadece otelcilikle düşünmememiz lazım, turizmin bütün dallarını kullanmamız lazım. Van Gölü üzerinden değerlendirirsek; su sporları mükemmel bir girişim olur. Gölümüz çok güzel ama su sporlarının yapılacağı imkân yok. Yerli veya yabancı turistler geldiği zaman yazın özellikle sıcak sezonda deniz kumundan bile faydalanmak isteyeceklerdir. Su sporlarının çok iyi bir şekilde geliştirilmesi lazım. Kayak merkezimiz de maalesef öbür iller gibi değil. Tarihi yerlerimiz ve doğal güzelliklerimiz o kadar çok ki gelen turistleri acenteler sadece Akdamar Adasına ve Van Kalesine götürüyor. Ondan sonra Van sadece bunlardan ibaretmiş gibi gösteriliyor. Batıyı örnek alacağımız çok güzel turlar, geziler organize edilebilir. Yine yiyecek ve içecek sektörü üzerine de hizmet verebilecek yerler açarsak, Van’ımız için çok hayırlı olacağına inanıyorum.”   

Serhat News

(YK)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Ada, kale, otel

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir