AKP 1. Sıra Van Milletvekili Adayı Olabilecek 10 İsim

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Genel seçim ister vaktinde ister erken ister baskın olsun değişen bir şey yok. Zira seçim için geri sayım çoktan başladı.Bölgede partiler için önemli bir yere sahip Van şimdiden seçim havasına girdi dersek abartmış sayılmayız.

HDP’nin kaleleri arasında yer alan Van’da son 1 ay içinde önce ana muhalefet partisi lideri Kemal Kılıçdaroğlu, ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan boy gösterdi.

AKP, Van’da mevcut 3 milletvekili sayısını korumak isterken, kamuoyu CHP’nin Van’da 1 milletvekili çıkaracağı görüşü hakkim.

Van’da bu seçim HDP’nin 6, AKP’nin 1, CHP’nin 1 milletvekili çıkarması kuvvetle muhtemel olarak görülüyor. AKP’ye yakın kaynaklar ise HDP 5, AKP 2, CHP 1 milletvekili çıkaracağı yönünde yorumlar yapıyor.

AKP’nin adayları olabilecek isimlerin profilleri de küçümsenmeyecek gibi, güçlü.

Fatma Betül Sayan Kaya

Bir dönem Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nda görev yapmış olan Kaya halihazırda AKP MKYK Üyesi ve İstanbul Milletvekili. AKP’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’a yakınlığıyla bilinen Kaya, eşi İlyas Kaya’nın Hakkarili olması nedeniyle Van’da ‘Hakkarililerin Gelini” olarak anılıyor. Van bürokrasisi üzerindeki etkisi ise sır değil. Eski AKP Van Milletvekili Adayı Hamdullah Şevli’nin onun desteği sayesinde Van YYÜ Rektörü olduğu belirtiliyor. Kaya’nın AKP Van Milletvekili adayı olması durumunda Van’da hatırı sayılır potansiyele sahip Hakkarililerden de oy alacağı hesabı yapılıyor. Bu hesaplar Hakkarililer tarafından ise kabul görünmüyor.

Kayhan Türkmenoğlu

AKP Van İl Başkanı. Bir dönem AKP Van Milletvekilliği de yapmış bir isim. Parti içindeki disiplinliğiyle tanınıyor. AKP’nin son yerel seçimlerde 4 ilçe kazanması onun başarısı olarak lanse ediliyor. Parti içinde sevmeyenleri de organizasyon yeteneği konusunda hakkını teslim ediyor. Türkmenoğlu’nun il başkanlığı dönemi de parti açısında önemli zira Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Van’a yaptığı ve devletin bütün imkanların seferber edildiği ziyaretlerdeki karşılamalar onun hanesine başarı olarak kaydedildi Erdoğan’ın Van’da son yaptığı mitingde resmî kurumların seferberliği ile iyi kalabalık topladı. AKP’de Van 1’incı sıra Milletvekili Adaylığında en güçlü isim olarak konuşuluyor.  Ancak Türkmenoğlu son Cumhurbaşkanı ziyareti sırasında yapmak istediği esnaf ziyaretinde gördüğü tepki, kamuoyunda ciddi bir itibar kaybına neden oldu.

Burhan Kayatürk

AKP MKYK Üyesi. 3 dönem AKP Van Milletvekilliği yapmış bir isim. AKP’de mevcut 3 Van Milletvekilinin etkisiz olması onu aratıyor. Milletvekilliği dönemindeki performansı yetersiz bulunuyordu ancak mevcut 3 milletvekilinin performansı anladığımız kadarıyla ona rahmet okutuyor. Mevcut milletvekillerindense o olsun diyenlerin sayısı çok. Mevcut 3 milletvekiline göre daha ulaşılabilir görülüyor. İlk 3’te yer alır yorumları ağırlık basıyor.

Gülşen Orhan

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı. AKP’de 2 dönem Van Milletvekilliği yapmış bir isim. Geçen dönem AKP Van Milletvekili Adayı olacağına kesin gözüyle bakılıyordu. Aday gösterilmemesi sürpriz oldu. Partide AKP yeniden çözüm sürecine dönerse, Gülşen Orhan kesin Milletvekili Adayı olur diyenlerin sayısı azımsanmayacak kadar çok. Kürtçeyi çok iyi bilmesi ve konuşması bir avantaj olarak değerlendiriliyor. AKP’liler ve AKP’yi iyi bilenler Milletvekili Adaylığı sıralamasında ilk 3’te yer alması sürpriz sayılmaz diyor. Parti içinde il başkanı Kayhan Türkmenoğlu tarafından sevilmeyen ve rakip görünen biri.

Fatih Çiftçi

AKP MKYK Üyesi. Bir dönem AKP Van Milletvekilliği, 2 dönem Erciş Belediye Başkanlığı (ANAP – AKP) yapmış bir isim. Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcılığı da yapmış Çiftçi, partide kimine göre Erciş Fatihi, kimine göre ise Kapıköy Fatihi… AKP’lilere göre son yerel seçimde büyükşehir adayı olması gereken isim oydu. Kazanamasa da Necdet Takva’dan daha iyi oy alır diyenlerin sayısı hayli fazla. AKP Van 1’inci sıra ya da 2’nci Milletvekili Adayı olması sürpriz olmaz.

Emre Ete

AKP MKYK Üyesi. Siirtli olarak biliniyor ama Van doğumlu. Genç yaşına rağmen iş kariyeri başarılarla dolu. Honduras Cumhuriyeti İstanbul Fahri Konsolosu. Bir dönem AKP İstanbul Milletvekili Adayı olmuş. Partililer Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisine ciddi değer verdiğini söylüyor. Van’ın genç potansiyeli ve Ete’nin iş hayatındaki başarısı göz önüne alındığında Neden olmasın? deniliyor. Bu ismin bu dönem ya Van ya da İstanbul Milletvekili Adayı olması bekleniyor.

Sinan Hakan

Geçen dönem AKP’den Gevaş Belediye Başkanı idi. Son yerel seçimde Van Büyükşehir Belediye Başkanı Aday Adayı oldu ama adaylık verilmedi. Van’ın en büyük ilçesi İpekyolu’ndan belediye başkan adayı olması bekleniyordu o da olmadı. Şu anda Van Büyükşehir Belediyesinde danışmanlık, TRT Kürdi’de ise program yapıyor. AKP için hazırlanan Kürt Sorununu ile ilgili raporlarda ciddi katkısı var. Çözüm sürecine yeniden dönülürse, Milletvekili Adayı olmasına kesin gözüyle bakılıyor. AKP, adaylık konusunda Gülşen Orhan ile onun arasında tercih yapmak zorunda kalabilir.

İsmail Say

Son yerel seçimlerde AKP Edremit Belediye Başkan Adayıydı. Seçimi HDP’ye karşı kaybetti. HDP Eş Belediye Başkanları İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınınca, kazanamadığı koltuğa sahip oldu. Bir dönem MÜSİAD Van Şube Başkanlığı da yaptı. AKP’de öne çıkan isimlerden biri. Genç olması ve partililerden gelen taleplere hayır dememesi en büyük avantajı. Genel merkez tarafından da sevilen ve tutulan bir isim. Gönlünden milletvekilliğinin geçtiği de sır değil. Şansı yüksek.

Hamdullah Şevli

Van YYÜ Rektörü. Bir dönem AKP’den Van Milletvekili Adayı da oldu. AKP’de Genel Başkan Yardımcısı olan Fatma Betül Sayan Kaya’nın yardımcılığını da yaptı. Kaya, Van’dan Milletvekili Adayı olmazsa, Şevli’yi ilk sırada Milletvekili Adayı olması isteniyor. Onun da gönlünden milletvekilliği geçtiği sır değil. Adaylık için yeşil ışık yakılırsa, yeniden siyasete döneceği kuvvetle muhtemel.

Zahir Soğanda

AKP Merkez Disiplin Kurulu Üyesi. 2011 Genel Seçimlerinde AKP Van Milletvekili Adayıydı. Mevcut il başkanı Kayhan Türkmenoğlu’dan önce 4 yıla yakın süre il başkanlığı görevinde bulundu. Bir süre dinlendikten sonra genel merkezde görev alması siyasette iddiasının bitmediğini gösterdi. Yeniden milletvekili adayı olması sürpriz olmaz. Partililer onu çalışkan ve üretken olarak tanımlıyor. Ulaşılabilir olması da ayrıca avantaj sağlıyor.

Necdet Takva

HDP’ye yakın bir siyaset yürüterek Van Ticaret ve Sanayi Odası koltuğuna oturan Necdet Takva, son yapılan yerel seçimlerde sürpriz bir şekilde AKP’den Van büyükşehir belediyesi başkan adayı oldu. Seçimi kaybetmesinden sonara odaya geri dönmesi ise etik açısında tartışma konusu oldu. Takva görevine geri gelmesinden sonra yol arkadaşların büyük bölümü oda yönetiminde istifa etti.  Twitter hesabında, ‘çay koy keçeli yeniden başlıyoruz’ yazısı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile fotoğrafını sabitleştiren Takva’nın beklentisi milletvekilliği olmasına rağmen parti kulislerinden isminden dahi zikredilmiyor.   

Vekillerin üzeri çizildi

AKP içinde yeni aday isimleri ön plana çıkarken mevcut milletvekili olan İrfan Kartal, Osman Nuri Gülaçar ile Abdulahat Arvas’ın isimleri ise parti organlarında dahi bahsedilmiyor. Özelikle pandemi döneminde sınır kapıların kentte uzun süre kapalı kalması üç milletvekilinin başarısızlığına bağlanırken, kulislerde 3 vekilin de parti içinde üzerlerinin çizildiği yorumları yapılıyor. Seçimlere bir yıl kala ekonomi krizin en fazla hissedildiği kentlerden biri olan Van’da iktidar partisi de hızla güç kaybediyor.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
AKP 1. Sıra Van Milletvekili Adayı Olabilecek 10 İsim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Avatar
    17 Mart 2023, 15:59

    İsmail say mı? Şu edremiti soyup soğana çeviren İsmail say mı? Şaka mı bu?
    Burhan kayatürk mü iş alım ile yasin kayatürkü kullanıp milyonlar kaldıran şahıs mı?
    Kayhan türkmenoğlu mu?
    İnsanların adına görüşmelee yapıp para alıpta insanların hakkına çöken Türkmenoğlu?

    Akp kendi kendini bitirdi.
    Vatan deilde davası iktidar ve hırs olan kendini düşünen insanlarla yürümemeliydi.
    Cumhurbaşkanı seçiminde benim oyum ve akrabalarımızın oyu reisindir.
    Ama milletvekili seçiminde tek oy vermeyeceğiz bu bu kibirli gururlu kendini düşünen tayfaya.
    Yazık çok yazık…
    Van edremit ilçesine gidinde İsmail beyin abisinin üzerine yaptığı villaları görün, edremit halkına sorun İsmail beyin çıkardığı gömüleri.
    Yolları 1 yıldan fazla kapatıp çıkardığı altının sonra yapılan villaları abisinin üzerine yaptığını sorun.
    Helal etmiyoruz hiçbirine.
    Akp bağlısıydım şuan reisi seven fakat akp düşmanı biriyim vatan hainleri sizi…
    Reisin adını lekelediler.
    Helal etmiyorum…

    Cevapla