‘AmedSpora yapılan ırkçı saldırının talimatını kim verdi?’

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

AmedSpor‘a yönelik gerçekleşen saldırılara ilişkin konuşan Türkiye Tüm Spor Adamları Derneği Genel Başkan Yardımcısı Sacit Solmaz, saldırılara rağmen görevlilerin maçı iptal etmemesi için talimatı kimlerin verdiğini sorarken Av. Kadir Kutevi ise, hukukun ayaklar altında olduğunu ifade etti.

Geçtiğimiz günlerde Bursa’da gerçekleşen AmedSpor-Bursaspor maçında Amedsporlu oyuncu ve taraftarlara yönelik ırkçı saldırılar gerçekleşmişti. Maçın başlamasından son anına dek yaralayıcı cisimler sahadaki oyunculara fırlatılırken, 1990’lı yıllarda faili meçhul cinayetler ile tanınan ‘yeşil’ kod adlı Mahmut Yıldırım ve Beyaz Torosların posterleri Bursa tribünlerinde açılmıştı. Bu durum kamuoyunda büyük tepkiye yol açarken, Devlet Bahçeli yapılan saldırıları savunup Bursaspor’u övüp Amedspor’u hedef aldı.

‘AmedSpora yapılan ırkçı saldırının talimatını kim verdi?’ - amedspor irkci saldiri 2

Yapılan saldırılara rağmen Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) hakemleri maçı iptal etmedi. Türkiye Tüm Spor Adamları Derneği Genel başkan yardımcısı ve eski Van il hakem kurul başkanı Sacit Solmaz, olası saldırılarda maçların iptal ettirilmesi gerektiğini söyledi. Solmaz, maçı yöneten hakemler hakkında yasal işlem uygulanması gerektiğini belirtti.

‘AmedSpora yapılan ırkçı saldırının talimatını kim verdi?’ - amedspor tepki 1

‘Spor bacasız bir fabrikadır’

Sporun din, dil-ırk renginin olmadığını ifade eden Solmaz, “Spor insanları toplumları birbirine kaynaştıran bir olgudur bacasız bir fabrikadır spor. Gençlerimizi kanalize edip önlerini açıp yararlı bireyler haline getirmek sporla oluyor. En güzel şey bu tabii Amedspor’la ilgili yaşanan olaylar ülkemizde birçok yerlerde oluyor ama Amedspor’un yaşadığı olay daha çok farklı boyutlara erişti. ‘Diyarbakır’da da Bursaspor’a yapılmış’ diye söylendi ama Bursa’da da olayın tekrar olduğu neticesinde Diyarbakır’da buna bir tepki gösterdi. Ancak Bursa’da yapılanlar kadar tepki olmadı” dedi.

‘Görevlilerin otel önünde ırkçı saldırı gerçekleştirenlerden haberleri vardı’

Konaklama yapılan otelin önünde ırkçı tezahüratlarda ve saldırılarda bulunan BursaSpor taraftarlarına müdahale edilmemesine tepki gösteren Solmaz, “Burada emniyetin müdahale etmesi gerekiyor. Aynı zamanda TFF iki temsilci görevlendiriyor ve orada görevli olan arkadaşların mutlaka otel önündeki saldırılardan haberi vardı. O maçta yaşanabilecek sıkıntıların önüne geçmeleri için tedbir almaları gerekirdi. Ama maalesef tedbirler alınmadı. Maç öncesinde daha sahada ısınmak için çıkan takıma taraftarlar tarafından saldırılar yapıldı. Bu sporun içinde olmaması gereken şeyler maçı nerede yapılırsa yapılsın hiç fark etmiyor. Mesele AmedSpor olunca bunlar yapılıyor. Bunlar göz ardı ediliyor kimsenin de bu konuda bir müdahalesi söz konusu olmuyor” diye konuştu.

‘Maçın iptal edilmesi gerekiyordu’

Olayla ilgili 7 kişinin gözaltına alındığını ve bugün bırakıldığını hatırlatan Solmaz, maçta olası bir durumda ne yapılması gerektiği üzerine şu bilgileri paylaştı: “Sporcular darp edilmişti. Futbol Federasyonu temsilcileri sağlıklı bir şekilde ve olaysız bir şekilde maçın başlayıp bitirmesini sağlamak görevindeler. Ama bu arkadaşlarımızın maalesef müsabaka öncesi yapılan saldırılara duyarsız kaldılar. Futbol müsabaka der ki; ‘2 saat öncesine kadar spor federasyonu, 2 saatten sonrası hakeme bağlı, yani hakem müsabaka içindeki yönetimiyle yaşanan olaylarla ilgili müsabakayı takdir etme yetkisine sahiptir.’ Ancak müsabaka içinde devam eden dakikalarda atılan yabancı delici insan sağlığını tehlikeye sokan cisimler maddeler atıldı, anonslar yapıldı. Hakemin bu müsabakayı daha fazla devam ettirmeyip iptal etmesi gerekiyordu.”

‘AmedSpora yapılan ırkçı saldırının talimatını kim verdi?’ - amedspor tepki 4

‘Hakem ve TFF saldırılara göz yumdu’

Solmaz son olarak; “Hakem ve TFF temsilcileri bunlara göz yumdular. Artık nerelerden nasıl bir talimat ile bu müsabakayı devam ettirdiklerini bilemiyoruz. AmedSpor’a yapılanlar geçmişte VanSpor’a da yapıldı. Spordan siyaseti uzaklaştırmalarını söyledik hep ama geldiğimiz süreçte siyaset sporun göbeğinde duruyor. Bundan dolayı yaşananları kesinlikle kabul etmiyoruz kınıyoruz. Burada görevini yapan yapmayan her kimse sorumluların hesap vermesini istiyoruz” sözleriyle tepki göstererek taleplerini yineledi.  

‘Maçın iptal edilmemesi hukuksuzluğun göstergesidir’

Oynanan maçın iptal edilmemesi hukuksuzluğun en büyük göstergesi olduğunu söyleyen Av. Kutevi ise, Türkiye’de normal diğer maçlarda sahaya en ufak bir şey atıldığında maçların iptal edildiğini ancak Amedspor’la Bursaspor’un yaptığı maçların iptal olmadığını hatırlattı. Kutevi, “Hakemin bu konuda hukuksuz davrandığını düşünüyoruz. Diyarbakır barosu da bununla ilgili suç duyurusunda bulundu. Maç sırasında yapılan olaylar ve eylemlerin TFF ve hakemler tarafından iptal edilmemesi gerçekten Kürtlere ve Amedspor’a yönelik kin ve öfkenin belirtisidir. Hukukla bağlantılı anlatabileceğimiz hiç bir şey yok. Hukuksuzluğun dibi. Spor hukukuna göre de maçın hemen iptal edilmesi gerekiyordu. Ve Bursaspor’un bu konuda ceza alması gerek ama hala herhangi bir yaptırım yapılmamış. Türkiye’de Kürtlere yönelik yaklaşım hukuk ve sporla da birleştiği sporun siyasete alet edildiği bir durumla karşı karşıyaydık” dedi.

‘AmedSpora yapılan ırkçı saldırının talimatını kim verdi?’ - amedspor tepki 2

‘Hukuk ayaklar altında’

Bursaspor Diyarbakır’a geldiğinde gereğinden fazla önlemlerin alınacağını ifade eden Kutevi, “Hukuk şu anda ayaklar altında. Amedspor’un siyasi Saikleri olmamasına rağmen sırf ismi Amed’tir diye faşizan yaklaşımlara tabi tutuluyor. 93’lerde ki faili meçhullerde ki gibi Kürtleri katleden ve bunların üzerinde davaları olan ‘Yeşil’ gibi kişiliklerin fotoğrafları asılıyor. Bu olağan üstü bir şey. Ve Kürtlerin belleğinden asla çıkmayacaktır. Kürtler de beyninde ki misafirperverliği yeniden değerlendirmesi lazım. Çünkü Kürtler misafirperverliği köle midir? Yoksa insani bir duyguyla mı yaptığını karşı taraf düşünmüyor” şeklinde konuştu.

‘AmedSpora yapılan ırkçı saldırının talimatını kim verdi?’ - amedspor tepki 3

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
‘AmedSpora yapılan ırkçı saldırının talimatını kim verdi?’

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir