Amini için Van’da kadınlar seslendi: İdamların hesabını soracağız!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İran’da ‘ahlak polisi’ tarafından katledilen Mahsa Amini için kadınlar Van’da yaptığı basın açıklamasıyla “Bu faşist zihniyete karşı dünyanın her yerinde direnmeye ve başarmaya yeminliyiz” diye seslendi. 

İran ahlak polisi tarafından saçının bir kısmı göründüğü gerekçesiyle darp edilerek katledilen Mahsa Amini’nin ölümü sonrası başlayan protesto eylemleri sürüyor. Van’ın işlek sokaklarından olan Sanat Sokağı’nda da kadınlar yaptığı basın açıklamasıyla ve  ellerinde salladıkları başörtüleri ile tepkilerini dile getirdi. “Kadınların zafere yürüdüğü yüzyılda dikta rejimlerine boyun eğmeyeceğiz” yazılı pankartı taşınan açıklamaya Halkaların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, HDP il ilçe yöneticileri, Tevgera jinên Azad (TJA) ve Star Kadın Derneği üyeleri katıldı. Açıklamayı HDP Tuşba İlçe Eş Başkanı Hanım Keve yaptı.

Amini için Van’da kadınlar seslendi: İdamların hesabını soracağız! - van kadinlar amini eylem 1

‘Katliam kendi iradesizliklerinin ifadesidir’

Mehsa Amini’nin katledilmesini hatırlatan Keve, İran’da yapılmak istenen protestolara, İran güvenlik güçlerinin müdahale etmesine tepki gösterdi. Keve, Mola Rejimi’nin şeriat adı altında tarihte İran kadınlarının protesto amaçlı taktığı örtüyü, bugün kendisine ‘Ahlak’ adı altında kullanılan bir silaha çevirdiğine dikkat çekti. Keve, “Kadının saç telini namus-ahlak sayan anlayış kendi iradesizliğinin ifadesidir. Dinle bağdaşmayan kendi dikta rejimini ayakta tutmaya çalışan Molla rejimine biz kadınlar diyoruz ki kirli zihniyetinizi kabul etmiyoruz, bu faşist zihniyete karşı dünyanın her yerinde direnmeye ve başarmaya yeminliyiz” dedi.

Amini için Van’da kadınlar seslendi: İdamların hesabını soracağız! - WhatsApp Image 2022 09 19 at 17.16.26
Hanım Keve

Kadınlara örgütlü mücadeleye katılım çağrısı

Katledilen Mahsa Amini’nin ailesine ve İran’da direnen tüm kadınlara başsağlığı dileyen Keve sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bu katliamların dünyanın her yerinde erkek egemen sistem tarafından gerçekleştirilen saldırılara karşı mücadelemiz kesintisiz bir şekilde devam edecektir. Kadın katliamlarını dünyanın neresinde olursa olsun kınıyor ve tüm kadınları erkek egemen sistemine karşı bir kez daha örgütlü mücadeleye çağırıyoruz. Biz kadınlar olarak molla rejiminden tüm kadın cinayetlerinin ve idamların hesabını mutlaka soracağız. Tüm uluslararası insan hakları örgütlerini ve kadın örgütlerini bu katliamın takipçisi olmalarını talep ediyoruz.”

Kadınlar açıklamanın ardından “Jin jîyan azadî”, “Jin na tirsin hesab dibirsin” sloganları attı.

Amini için Van’da kadınlar seslendi: İdamların hesabını soracağız! - van kadinlar amini eylem 3

Kitle halinde HDP binasına yürümek isteyen kadınlara polis engel oldu. Kadınlar ise buna karşı bir süre oturma eylemi gerçekleştirdi. Ardından kadınlar partilerine kadar polis eşliğin yürüdü.

Haber: Şehriban Abi

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Amini için Van’da kadınlar seslendi: İdamların hesabını soracağız!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir