Arı Adam, Çin’in rekorunu kırmaya hazırlanıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Abdulvahap Semo, daha önce 49 kilo arıyı vücudunda 2 saat bekleterek rekor kırmaya çalışmıştı. Semo, şu günlerde Van’ın plaka numarasından kaynaklı 65 kilo arıyı vücudunda toplayarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeye hazırlanıyor.

Abdulvahap Semo, 2020 yılında 49 kilo arıyı vücudunda 2 saat bekleterek Van balını tanıtmak için bir rekor denemesi yapmıştı. ‘Arı Adam’ lakabıyla bilinen Semo, yıllardır arcılıkla uğraşıyor. Arıcılığın dededen kalma bir meslek olduğunu söyleyen Semo, bir aile geleneğini yaşatıyor aynı zamanda.

Hedef Çin rekorunu geçmek

Semo’nun hedefi, Çin’in 63 kilo olan ‘üzerinde en çok arı toplama’ rekorunu kırıp Guinness Rekorlar Kitabı’na girebilmek ve bu rekoru kırarak Van balını dünyaya tanıtmak. Semo’nun dünyaya tanıtmak için uğraştığı Van balının şu anki fiyatı 2500 TL’yi bulmuş durumda. Semo vücudunda arı toplayacağı yeni denemesinde Van’ın plakası olan 65 kiloyu bulacağını söylüyor. Rekoru Çin’den alacağını kaydeden Semo, böylece Van balının daha çok tanıtılmasına katkı sağlayacağını ifade ediyor.

‘Amacım Van balını dünyaya tanıtmak’

Yıllardır arıcılık yaptığını söyleyen Semo, dededen kalma bu mesleği nasıl daha çok ön plana çıkarabileceği ile uğraştığını ifade ediyor. Bunun yollarını internette yaptığı araştırmalar sonucu bulduğunu söylüyor. Bulduğu yöntem biraz sıra dışı. Vücutta arı toplama rekorunu kırmak için Guinness’e başvuru yapıyor. Amacının Van balını tanıtmak olduğunu da ekliyor. “Dünyaya duyurmanın yolunun bu olduğunu düşündüm,” diyor Semo.

Arı Adam, Çin’in rekorunu kırmaya hazırlanıyor - Mesvan Semo hewl dide rekora Cine biskene 2 1
Abdulvahap Semo

Yaptığı araştırmalar sonucu vücutta arı toplamanın en ilginç ve en zor rekor olduğunu öğrendiğini söylüyor. Böylece başlıyor denemeler yapmaya. İlk denemede 10 kilo, ikinci denemede 15 kilo üçüncü denemede ise 49 kilo arıyı vücudunda topluyor Semo. Yaptığı denemeleri heyecanla anlatan Semo, hedefinin 65 kilo arıyı toplamak olduğunu söylüyor. 65 kilo olmasının sebebini ise Van’ın plakası olmasına bağlıyor. Semo, “Rekor şu an 63 kilo 700 gram ile Çin’de. Amacım Çin’in rekorunu kırarak Van’a getirmek” diyor.

‘Anzer balını geçtik’

Eskiden Van balının pek bilinmediğini ve talebin de az olduğunu söylüyor Semo. “Şu an Anzer balını geçtik” diyor gururlanarak. En pahalı balı şu an 2 bin 500 liraya sattıklarını ve oldukça yoğun bir talebin olduğunu belirtiyor. Karakovan balını ise bin 200 liraya sattıklarını, ona da talebin yoğun olduğunu da ekliyor.

Semo, daha önce Van balını 100 TL’ye bile satamadıklarını söylüyor. “Çünkü insanlar güvenmiyordu. Ama şu an güven kazandı Van balı,” diye açıklıyor. Çatak, Şemdinli ve Bahçesaray balının arasında bir fark olmadığını söyleyen Semo, “Dünya çapında böyle kaliteli bir bal olmadığını iddia edebilirim” diye kaydediyor.

‘Üreticiye destek olunması gerekiyor’

Baldaki prolin değerinin 1200-1300 olması gerektiğini aktaran Semo, şu an piyasadaki en yüksek balın prolin değerinin 950 olduğunu söylüyor. Semo, üreticiye destek olunması gerektiğini söylüyor ve şu sözlerle devam ediyor: “Bizim ise 1200. Ve böyle bir bal varken biz kendimizi tanıtamıyoruz. Çünkü hep satıcı üreticinin sırtına binmiş. Üreticiden balı örneğin 100 TL’ye alıp 500 TL’ye satıyor. Böyle olunca üretici ayakta kalamıyor satıcı ayakta kalabiliyor. Üreticiye destek olunması gerekiyor.”

Serhat News

VİDEO-MONTAJ: Yeşim Karaağar

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Arı Adam, Çin’in rekorunu kırmaya hazırlanıyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir