Av. Özkaplan: BM sessiz kaldığı için İran’daki keyfi yaklaşım sürüyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İran sınırında toplanan STK’lar İran’ın idam kararlarından vazgeçmesi için çağrıda bulundu. Konu hakkında konuşan Av. Jiyan Özkaplan, BM’nin sessizliği nedeniyle İran’da keyfi yaklaşımların sürdüğünü belirtti.

İran’da Jina Emini’nin katledilmesiyle başlayan eylemlerde, şu ana kadar 4 hak savunucusu idam edildi. En az 26 kişi de idamla yargılanırken 11 kişi hakkında idam cezası verildi. Van Barosu İnsan Hakları Merkezi önlüğünde, İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), protestocuların idam edilmesi kararlarına karşı İran sınırına giderek basın açıklaması yaptı. STK’lar Van’ın Saray İlçesine de bulunan KapıKöy Gümrük Kapısına giderek incelemelerde bulundu. İran İslami Cumhuriyeti’ne seslenen STK’lar, idam kararından vazgeçmelerini istedi.

Av. Özkaplan: BM sessiz kaldığı için İran’daki keyfi yaklaşım sürüyor - jiyan ozkaplan

‘Bir an önce idam cezalarına karşı adım atmaları gerek’

Konuyla ilgili konuşan Baro İnsan Hakları yönetiminde yer alan avukat Jiyan Özkaplan, İran’da direnişin büyüdüğünü ve halkın hala ayaklanmalarının devam ettiğini söyledi. Özkaplan, “Ancak ayaklanmalara karşı İran devleti bu faşizan tutumu adil yargılama hakkını yaşam hakkını gözetmeden takıldığı durumlarda maalesef artmaktadır ve cezalar infaz edilmeye başlandı. İdam cezaları da artmış durunda. Birçok muhalifin kararı kesinleşti ve halk savunucuları kararları bekliyor. Biz uluslar ve uluslararası tüm kuruluşlara bir an önce bu idam cezalarına yönelik adım atmaları çağrısında bulunuyoruz” dedi.

Av. Özkaplan: BM sessiz kaldığı için İran’daki keyfi yaklaşım sürüyor - jiyan ozkaplan 4
Jiyan Özkaplan

‘BM İran konusunda sessiz’

Özkaplan, Sınırda bulunmalarının sebebinin özellikle sessiz kalan uluslararası kurum ve kuruluşların çağrılarına ses olmaları için olduğunu ifade etti. Özkaplan İran hükümetinin direnişlere rağmen hala bir adım atmama sebebini ise şu şekilde açıkladı: “Mekanizmalarla da ilgilisi var. Çünkü İran Birleşmiş Milletlere üye. Ancak BM bu konuda çok sessiz kalmış bir durumda. BM itici gücünü kullanmadığı için keyfi davranışlar devam etmektedir.”

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Av. Özkaplan: BM sessiz kaldığı için İran’daki keyfi yaklaşım sürüyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir