Babasının Van sınırında kaçırıldığını söyleyen İranlı kadının yardım çığlığı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İranlı aktivist Şima Babai, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, babasının iki hafta önce İran’dan Türkiye’ye geçmek isterken sınırda İran istihbaratı tarafından kaçırıldığını ve bu şekilde kendisini de kaçırmak istediklerini söyledi.

Başörtüsü takmayı reddettiği için hakkında verilen hapis kararı nedeniyle İran’dan kaçarak Belçika’ya yerleşen genç aktivist Şima Babai, geçtiğimiz Pazar günü sosyal medya hesabı üzerinden paylaştığı video mesajında, babası İbrahim Babai’nin iki hafta önce kaçırıldığını öne sürdü.

Daha önce siyasi nedenlerle tutuklanan babasının İran’dan gizlice Türkiye’ye geçmek isterken Maku kenti sınırında kaybolduğunu anlattı.

Kendisini kaçakçı olarak tanıtanların ona “Baban Türkiye sınırında öldü. Cesedi Van’ın Özalp ilçesinde” dediklerini belirten Babai, bu nedenle avukat tuttuğunu, Van’daki tüm hastane ve morgları araştırdığını ancak babasının izine rastlamadığını belirtti.

Şima Babai, kendi imkanları ile yaptığı araştırmalar neticesinde babasının İran istihbaratı (İtlaat) tarafından Urmiye vileyetine bağlı Maku kentinde yakalandığını, bugüne kadar da haber alınamadığını ve bu şekilde kendisini de İran’a çekmeye çalıştıklarını söyledi.  

Babasının ölü veya sağ olduğunu bilmediğini, sağlık durumundan endişe ettiğini dile getiren genç aktivist, insan hakları savunucularından ve uluslararası kuruluşlardan yardım talebinde bulundu.

Rûdaw’ın edindiği bilgilere göre, başörtüsü takmak istemediği için İran’da 2016 yılında gözaltına alınan Şima Babai, 2017’de İran yargısı tarafından 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 2018’de mahkeme tarafından ifadeye çağrılan Babai, o tarihte İran’ı terk etti.

Siyasi aktivist İbrahim Babai, İran-Irak savaşı gazilerinden biri. Siyasi faaliyetleri nedeniyle 2009-2013 yılları arasında hapis yatan İbrahim Babai, kızının başörtüsüne karşı eylemlerini desteklediği için de 74 kırbaç cezasına çarptırılmıştı.  

Serhat News

(sg)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Babasının Van sınırında kaçırıldığını söyleyen İranlı kadının yardım çığlığı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir