Babetna: ‘Van’da sahnedeyken, orijinal bir kitlenin olduğunu hissediyoruz’

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Babetna Van’da yaptığı konserin ardından sorularımızı yanıtladı: “Biz, Van’da, sahnedeyken karşımızda orijinal bir kitlenin olduğunu hissediyoruz. Bir Orta Doğu müziğini kent müziğiyle harmanlıyoruz ve o, burada daha gerçekçi oluyor” diyor.

İsmini Zazaca’da başka çeşit anlamına gelen ‘Babetna’ kelimesinden alan grup, çok dilli ve çok kültürlü bir müzik yapıyor. Babetna üyelerinin de bir yansıması olarak çok renkli bir repertuara sahip olan grup, Anadolu’nun ve Mezopotamya’nın çok kültürlü yapısını müziğe yansıtıyor. Babetna grubu, Deniz İnal, İlkan Pala, Ciwan Ayaz, Şervan Ayaz, Sunay Ersoy’un 2016 yılında bir araya gelmesiyle kuruluyor. Kuruldukları günden bu yana sıklıkla ‘bağımsız müzikve bağımsız grup’ vurgusu yapan grup, şimdiye kadar tekli çalışmalarının yanı sıra ‘Yansıyan’ ve ‘Döngü’ adında iki albüme imza atıyor.

Babetna, uzun yıllar sonra Van’da ki ikinci konserlerini Üvercinka Kültür Sanat Merkezi Sahnesi’nde yaptı. Yaptıkları konserin ardından grup üyelerinden Şervan Ayaz ve İlkan Pala Serhat News’in sorularını yanıtladı.

‘Beste yaparken sadece çiçeği böceği anlatmıyoruz’

Ekonomik krizin müzisyenler üzerinde kötü etkiler yarattığını vurgulayan İlkan Pala, bu durumun aynı zamanda beste yaparken olumlu durumlara da dönüşebildiğini söylüyor: “Beste yaparken sadece çiçeği böceği anlatmıyorsunuz. Mesela içinde yaşadığınız ekonomik sorunlar sizin yaptığınız besteleri de etkiliyor. Belki çok daha iyi şartlarda yaşasaydık, hani insan yaşadığı gibi düşünür derler ya besteler ona göre şekillenirdi. Hayatınız ona göre şekillenirdi.”

‘Orta Doğu müziğini kent müziğiyle harmanlıyoruz’

Şervan Ayaz ise Van’da ve bölgede verdikleri konserlerde karşılaştıkları hakkında, “Biz sahnedeyken karşımızda orijinal bir kitlenin olduğunu hissediyoruz. Eşlik eden, şarkıların sözlerini bilen daha orijinal bir kitle oluşturduğumuzu görüyoruz. Büyükşehir dinleyicisi biraz daha rahattır zaten, gelip dinler. ‘Bugün özellikle gidip Babetna dinleyeyim’ demez. Çok aralıklı sürelerle geldiğimiz için aranızda bir özlem oluşuyor. Ve müzikal anlamda da şunu söylemeliyim ki İlkan’ın dediği gibi biz bir Mezopotamya yapıyoruz. Bir Orta Doğu müziğini kent müziğiyle harmanlıyoruz ve o, burada daha gerçekçi oluyor” diyor.

Bu keyifli sohbetin devamını videolu haberimizde izleyebilirsiniz.

Haber: Zelal Sahidenur Sari

Kamera: Barış Aslan/Dıldar Güler

Montaj: Zafer Avnaş

(ro)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Babetna: ‘Van’da sahnedeyken, orijinal bir kitlenin olduğunu hissediyoruz’

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir