Barış talebiyle beyaz tülbentini meclis kürsüsüne attı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, bütçe görüşmelerinin sürdüğü Meclis Genel Kurulu’nda, barış talebiyle beyaz tülbentini yere attı.

“20 yıllık çatışmaların maliyeti trilyonlarca lira. Bu harcamalardan toplumun payına düşen; baskı, ölüm, şiddet, açlık” diyen Tosun, “Baskı politikalarının tırmandığı, ancak buna karşı direnişin de yükseldiği bir süreci yaşıyoruz. Bir tarafta halkı sömüren, diğer tarafta yoklukla cebelleşen; bir yanda savaştan beslenen zulümkarlar, diğer yanda onurlu barışın yılmaz savunucuları. İşte bu ikilemle neredeyse seçim çalışması gibi bütçe görüşmelerini gerçekleştiriyoruz. Topluma vekâleten burada bulunurken, toplumun onurlu barışı için mücadele etmek boynumuzun borcudur. Bundan dolayıdır ki savaşa değil, barışa bütçe dedik. Demeye de devam edeceğiz. Fakat toplumun emeği, alın teri yine savaş harcamalarına aktarılıyor. 20 yıllık çatışmaların maliyeti trilyonlarca lira. Bu harcamalardan toplumun payına düşen; baskı, ölüm, şiddet, açlık” ifadelerini kullandı.

“Cezaevlerinde 1 yılda tam 73 tutsak yaşamını yitirdi”

Cezaevlerindeki hak ihlallerine değinen Tosun, “Savaş politikaları cezaevlerinden sokağa, sokaktan sınır dışı operasyonlara dağılarak artıyor. Cezaevlerinde 1 yılda tam 73 tutsak yaşamını yitirdi. 73 can, devletin gözü önünde katledildi. Hasta tutsaklar ellerinde koz, siyasi tutsaklar ise rehin olarak tutuluyor. Bu yolla tüm muhaliflere gözdağı veriliyor. İdare ve Gözlem Kurulları, Adli Tıp Kurumu ölüm kararları saçıyor. Cezaevlerinden her gün hak ihlalleri haberi alıyoruz. Bu ihlallere karşı hiçbir işlem yapılmıyor, hatta gardiyanlar ‘buranın Allah’ı benim’ diyor” dedi.

Milletvekili Tosun, ”Kürt sorununda çözümsüzlüğü dayatan iktidar, Kuzey ve Doğu Suriye’de, Kürdistan Bölgesel yönetiminde askeri operasyonlarına devam ediyor. Bu operasyonlarda kimyasal silah görüntüleri ortaya çıkıyor. Kimyasal silahın kullanımı araştırılmıyor, araştırılsın diyenler tutuklanıyor. Kürt sorununda çözümsüzlükte ısrar etmek toplumu felakete sürüklüyor” diye konuştu.

“Tülbentimi tüm savaş kararlarının verildiği buraya atıyorum”

Remziye Tosun, sözlerini şöyle sürdürdü:

“90’lı yılların karanlığına karşı Cumartesi Anneleri’nin direnişi öncü oldu. Bugün de başta Barış Anneleri ve kadın mücadelesi olmak üzere tüm kesimler savaş politikalarına direniyor. Halen ülkenin birçok yerinde barış ve adalet nöbetleri devam ediyor. Buradan hem toplumun vicdanı hem de öncüsü olan Cumartesi Anneleri ve Barış Anneleri’ni saygıyla selamlıyorum. Şimdi barışa hiç olmadığı kadar ihtiyacımız var, en çok da kadınların ihtiyacı var. Çünkü çatışmalardan en çok yara alan, kadınlardır. Öyleyse geleneklerimizde beyaz tülbentlerini yere atarak çatışmaları sonlandıran kadınların bugün de bu gücünü kullanması gerekir. Ben de çatışmaların son bulması için, tecrit sisteminin kaldırılması için, bu coğrafyaya onurlu bir barışın gelmesi için tülbentimi, tüm savaş kararlarının verildiği buraya atıyorum. Operasyonlar durdurulsun, İmralı’daki tecrit kaldırılsın, onurlu barışın yolu açılsın.” kaynak: Rudaw

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Barış talebiyle beyaz tülbentini meclis kürsüsüne attı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir