Barolar Birliği’nde seçim: Feyzioğlu dönemi bitiyor mu?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TBB’nin Genel Kurulu, Ankara’da gerçekleşecek. 2013’ten bu yana başkan olan Metin Feyzioğlu’nu zor bir seçim bekliyor. Feyzioğlu’nun rakibi Erinç Sağkan ise İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere 50’ye yakın baronun desteğine sahip.

Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) 36. Olağan Genel Kurulu bugün Ankara’da başladı.

“Çoklu baro düzenlemesinin” gölgesinde gerçekleşen ve iki gün sürecek Genel Kurul’da TBB’nin yeni başkanı seçilecek.

İKİ GÜÇLÜ ADAY

Seçimlerde iki güçlü adayın yarışması bekleniyor.

İlk aday mevcut TBB Başkanı Metin Feyzioğlu. İkinci aday ise, yaklaşık 50 Baronun üzerinde uzlaştığı Ankara Baro Başkanı Erinç Sağkan.

ÇOKLU BARO DÜZENLEMESİ TARTIŞMA KONUSU

Feyzioğlu’na yönelik eleştirilerin başında, AKP’nin baroları zayıflatma hamlesi olarak görünen Çoklu Baro düzenlemesine karşı sessiz kalması geliyor. Feyzioğlu, AKP’nin düzenlemeyi Meclis’e sunduğu dönemde sessizliğini korumuştu.

Feyzioğlu, düzenlemeyi protesto etmek için, Ankara’ya yürüyen Baro Başkanlarının önü polis tarafından kesildiğinde, ziyaretlerine gittiği başkanlar tarafından protesto edilmişti.

Düzenlemenin yasalaşmasının ardından önce İstanbul’da ardından da Ankara’da hükümete yakınlığıyla bilinen isimler 2. Baroları kurdu.

DELEGE YAPISI DEĞİŞTİRİLDİ

Çoklu baro düzenlemesiyle birlikte Genel Kurulu’nda oy hakkı bulunan delege sayısı da düştü. Seçimlerde eskiden 477 delege oy kullanırken, yeni düzenlemeyle bu sayı 348 olarak belirlendi.

Yasadan önce delege sayısı 137 olan, Dünyanın en büyük barosu İstanbul Barosu 13 delegeye, 53 olan Ankara Barosu delege sayısı 7’ye, 30 olan İzmir Barosu delege sayısı ise 5’e geriledi.

Geride kalan 78 baroya ise 3’er delege seçme hakkı tanındı. Ayrıca 82 baronun başkanları doğal delege olarak oy kullanırken, görevdeki TBB Başkanı ve eski başkanların da oy kullanabilecek.

Delege sisteminde yapılan bu değişiklikle ülkenin en büyük baroları olan İstanbul, Ankara, İzmir gibi baroların seçimlerdeki etkisi azaltıldı. Avukat sayısı düşük olan Anadolu baroları güçlendirilmiş oldu.

KİM HANGİ ADAYI DESTEKLİYOR

Uzun süredir, TBB Başkanı olan Metin Feyzioğlu için bu seçim bıçak sırtında. Anadoludaki bazı baroların desteğini alan Feyzioğlu, seçimde gücünü arttırabilmek için ziyaretlerde bulundu.

Erinç Sağkan ise İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere Türkiye’nin en büyük barolarının desteğini arkasına almış durumda. TBB’nin delege yapısı değiştirilmemiş olsaydı, Sağkan’ın seçimi kazanmasına kesin gözüyle bakılabilirdi.

Seçimlere az bir süre kala baroların yaptığı açıklamalarda Sağkan’ın arkasında önemli bir güç bulunduğu görülüyor.

2013 yılından bu yana Türkiye Barolar Birliği Başkanı görevini yürüten Metin Feyzioğlu, yarınki seçimle birlikte bu koltuğunu kaybedebilir. Seçim sonuçlarına göre, avukatların çatı örgütünde yeni bir dönem başlayabilir.

Kaynak: Gerçek Gündem

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Barolar Birliği’nde seçim: Feyzioğlu dönemi bitiyor mu?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir