Birleştirilmiş Gezi davasının ikinci duruşmasında Osman Kavala’nın tutukluluğunun devamına karar verildi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gezi Davası’nın ikinci duruşması Çağlayan Adliyesi’nde görüldü. Duruşmaya katılmayan Kavala’nın tutukluluğunun devamına karar verildi. Sonraki duruşma 17 Ocak’ta görülecek.

Çarşı Davası ile birleştirilerek üçüncü kez açılan Gezi Davası’nın ikinci duruşması 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 52 kişinin yargılandığı davada önceki duruşmaya SEGBİS üzerinden bağlanarak “Duruşmalara katılmam ve savunma yapmam anlamsız” diyen Kavala, bu duruşmaya katılmadı. Mahkeme oy çokluğuyla Osman Kavala’nın tutukluluğunun devamına karar verirken dava 17 Ocak’a ertelendi.

‘Direnişi Kirletmenize İzin Vermeyeceğiz’

Taksim Dayanışması, duruşması öncesi Çağlayan Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya CHP, HDP ve TİP milletvekilleri ile TMMOB gibi demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri katıldı.

Taksim Dayanışması adına açıklamayı okuyan Esin Köymen, “Onlarca insanın demokratik hak ve talepleri için parklarda, sokaklarda özgürlük, demokrasi ve insanca yaşam için ortaya koyduğu direnişi kirletmenize izin vermeyeceğiz. Osman Kavala bir kez daha yargılanmak isteniyor. Yeryüzündeki tüm renklerine sahip çıkan, siyah ve beyazı olan Çarşı ailesi bir kez daha yargılanmak isteniyor. Bu beyhude çabanıza izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

‘Davaların Birleştirilmesi Kararı Gözden Geçirilsin’

Çarşı davası sanıklarından Yusuf Demirci’nin avukatı Ömer Kavili, davanın bir an önce bitirilip sanıkların beraat alması gerektiğini dile getirdi. Kavili, “Dosyanızdaki evrakların bilgi belge güvenliği yoktur. Lehte olan delillerin dosyanızdan kaybolacağı endişesindeyiz. O konuda mahkemenizin sabıkası var. 30. Ağır Ceza Mahkemesindeki dosyayı Çarşı davası avukatlarına vermeden nasıl olur da bizden esas hakkında beyanda bulunmamızı istersiniz?” dedi.

‘İki Torba Dava Bir Araya Getirildi Ve Bir Çuval Dava Haline Geldi’

Çarşı Davası avukatlarından Yıldız İmrek de söz alarak davaların birleştirilmesini eleştirdi. Barış Akademisyenlerinin ayrı ayrı yargılandığını hatırlatan İmrek, “Çarşı Davası da esasen torba davaydı. Gezi Davası ve Kavala Davası da. Siyasi irade böyle istediği için şimdi iki torba bir araya getirildi ve bir çuval dava haline geldi. Bu davada karar verilmesinin engellenmesi için ve aşırı şekilde uzatılarak siyasi iradenin çıkarları doğrultusunda birleştirildi. Bu şekilde müvekkillerin aklanma hakkı ihlal ediliyor” ifadelerini kullandı.

‘Sürrealist Yargılama’

İmrek’in ardından söz alan Avukat Efkan Bolaç da, “Dosyanın geldiği aşamaya baktığımızda kendisine hukuk devleti denen Türkiye’de yapıldığını dikkate alırsak sürrealist yargılama diyebiliriz. Gezi ile ilgili söyleyebileceğim tek bir şey var. Gezi benim ömrüm boyunca gördüğüm en temiz direnme biçimlerinden biridir. Bu ileride tarihe de böyle geçecek. Bu sürrealist davanın hemen bitmesi gerekiyor” diye konuştu.

‘İddianame Yalan Söylüyor’

Çarşı Davası avukatlarının ardından söz alan Osman Kavala’nın avukatı Tolga Deniz Aytöre, Kavala’nın duruşmaya katılmama kararını desteklerini belirtti. Masumiyet karinesinin açıkça ihlal edildiğini söyleyen Aytöre, “Kavala hakkında AİHM Aralık 2019’da bir hak ihlali kararı verdi. Şubat 2020’de de beraat kararı çıktı. Bu karar verilince apar topar bir suç uyduruldu. Casusluk suçlaması kapsamına sokuldu. MASAK raporu Gezi davasına yönelik hazırlanmış bir rapor. Bu raporda casusluk suçlamasıyla ilgili bir tespit mi var bizim göremediğimiz? Bu rapora dayanarak tutuklama kararı verilmesini anlamıyoruz. İddianame yalan söylüyor Henri Barkey ile Kavala arasında yoğun iletişim kaydı olduğunu iddia ederek. Böyle bir şey olmadığına ilişkin rapor var. Adil yargılanma hakkımızı elimizden 4 yıldır alınıyor. Yasal usulleri olmayan suçlamalarla tutukluluk halinin devamına yönelik kararlar alınması yanlış ve hukuka aykırı karaların ötesinde, kamu yetkisinin kötüye kullanılması sorunudur” ifadelerini kullandı.

Savcı Tutukluluğunun Devamını Talep Etti

Kavala’nın avukatlarının konuşmalarının ardından Mahkeme Başkanı, savcıya mütalaasını sordu. Savcı, Çarşı grubunun birleştirme kararının gözden geçirilmesi talebinin reddini, vareste tutulma isteğinin kabulünü, Osman Kavala’nın tutukluluğunun devamını talep etti.

Kavala’nın avukatı Köksal Bayraktar, mütalaaya karşı söz alarak “Avrupa Konseyi şartı, AİHS’in 3. ve 46. maddeleriyle iddia makamının mütalaası taban tabana zıttır. Anayasaya aykırı düşünce ile karşı karşıyayız” dedi.

Ne Olmuştu?

Gezi Direnişi’ne ilişkin beraat kararlarının İstinaf Mahkemesi’nce bozulmasının ardından iş insanı Osman Kavala, gazeteci Can Dündar ve oyuncu Mehmet Ali Alabora’nın da aralarında bulunduğu dava, İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlanmıştı. Kararda, Gezi Parkı ile Çarşı davaları arasında bağlantı olduğu belirtilmişti. Beşiktaş’ın taraftar grubu Çarşı üyelerinin de aralarında bulunduğu 35 sanığa verilen beraat kararı ise Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından bozulmuştu. Yargıtay, her iki davanın birleştirilmesine karar vermişti.

(GAZETE DUVAR)

(TYK)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Birleştirilmiş Gezi davasının ikinci duruşmasında Osman Kavala’nın tutukluluğunun devamına karar verildi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir