CHP Van’da ‘su artıma tesisi’ndeki sorun için yurttaşlarla bir araya geldi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP Heyeti Van’da uzun süredir Van Merkez İleri Biyoloji Atıksu Arıtma Su Tesisinden yayılan kokudan kaynaklı sağlık sorunları yaşayan İskele mahalle sakinleriyle bir araya gelerek, sorunu yerinde analiz etti.

Van, Hakkari ve Erzurum’u kapsayan 4 günlük program kapsamında bölgede ziyaretlerde bulunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)İstanbul Milletvekili Cihangir İslam Çevre ve Van Çevre Derneği (ÇEVDER) ve beraberindeki heyet, 2021 yılında Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) tarafından Van’ın Tuşba ilçesine bağlı İskele mahallesinde inşa edilen ve ardından özel bir şirkete ihalesi verilen Van Merkez İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Su Tesisinden uzun zamandır yayılan kötü kokusu sorunlarını dinlemek amacıyla mahalle sakinleriyle bir araya geldi. 

Birçok yere başvuru yapan yurttaşlar çözümsüz bırakıldı

Heyet, burada ‘Pis koku değil temiz hava istiyoruz’ pankartını taşıdı.Burada uzun süre il ilçe başkanlarına sorunlarını anlatan mahalle sakinleri, uzun zamandır sorunun çözülmesi talebiyle bir çok yere başvurduklarını ancak herhangi olumlu bir sonuç elde edemediklerini söyledi. Yurttaşlar ayrıca, sağlık sorunlarını yaşadıklarının altını çizdi.

CHP Van’da ‘su artıma tesisi’ndeki sorun için yurttaşlarla bir araya geldi - WhatsApp Image 2022 09 17 at 16.44.04 1

‘Tüm mahalle kokuya maruz kalıyor’

Hüseyin Çeliker 15 yıldır İskele mahallesinde yaşadığını ve herhangi rahatsız edici bir kokunun olmadığını ancak arıtma teisinden kaynaklı bir çok sağlık sorunuyla karşılaştıklarını dile getirdi. Çeliker, akciğer rahatsızlığı olduğunu söyleyerek şu şekilde konuştu: “Sabahtan akşama kadar sürekli bu kokuya maruz kalıyoruz. Çocuklarımız hasta, pisliği göle akıtıyorlar.”

CHP Van’da ‘su artıma tesisi’ndeki sorun için yurttaşlarla bir araya geldi - WhatsApp Image 2022 09 17 at 16.44.05 1
Hüseyin Çeliker

‘Artık yeter’

Artıma tesisi kokusunun bütün mahalleyi etkisi altına aldığını belirten mahalle sakinlerinden Sadrettin Turan ise, mahalle halkının bu kokundan kaynaklı evlerinde oturamadıklarını ifade etti. Turan, “Kapı pencerelerimizi açamıyoruz çocuklar hasta olmasın diye dışarı çıkartamıyoruz.  Bu sorunun çözülmesi gerekiyor. Artık yeter” diyerek çözümsüzlüğe tepki gösterdi.

CHP Van’da ‘su artıma tesisi’ndeki sorun için yurttaşlarla bir araya geldi - WhatsApp Image 2022 09 17 at 16.44.05 2
Sadrettin Turan

Basının tesis alanına girmesi engellendi

Ardından CHP İstanbul Milletvekili Cihangir İslam da, arıtma tesisi alanına girerek burada şirket işletmecisiyle tesisten yayılan kokunun neyden kaynaklandığı üzerine bilgi alışverişi için görüşme sağlamak için alana girdi. Ancak vekille beraber alana girmek isteyen basın mensupları engellendi. Basının itirazı üzerine alana alınan basın mensupları, burada ilgili kişiye mikrofon uzatarak, ‘Buradaki koku neyden kaynaklanıyor?’ sorusunu yönlendirdi. Ancak işletme sahibi, basının cevap almasına izin vermeden, “Burada öyle bir koku yok biz bu sorulara cevap veremeyiz. Gelen koku eski arıtma tesisinden yayılıyor” diyerek kendisini savundu.

CHP Van’da ‘su artıma tesisi’ndeki sorun için yurttaşlarla bir araya geldi - WhatsApp Image 2022 09 17 at 16.44.05

‘Tesisten Van gölüne akan su analiz edilmiyor’

Burada açıklama yapan İslam, Van’ın sorunlarını tespit etmek amacıyla burada bulunduklarını söyleyerek şu sözlere yer verdi: “İçeride bizlere son derece açık bilgiler verdi. Bunun için teşekkür ederim. Arıtmanın döküldüğü yere giderek keşif yaptık.Gözümüzle gördük burnumuzla kokladık. Ve şu gözleme vardık; Rüzgar eserken oraya dökülen arıtma suyundan koku geldiğini ve oraya dökülen çamuru da gözlerimizle gördük. Tedbirler yeterli değil. Çocuklarımızı ve kendinizi bu arıtma çamurundan uzak tutalım. Geçici bir süreliğine. Mikrop kapmaması için. Göle dökülen suyun mikrop analizi yok. Bu tesisin dökülen suyunun hem koruma alanı itibarıyla hemde suyun niteliği açısından güvenli olmadığını ve koku yaptığını gözlemledik bunu bilgilerimize kaydettik. Bunları gündemde tutacağız ve hakkınızı arayacağız.”

Haber-Video-Montaj: Şehriban Abi/Dıldar Güler

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
CHP Van’da ‘su artıma tesisi’ndeki sorun için yurttaşlarla bir araya geldi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir