‘CHP’li Torun: ‘Van’da provokasyonla karşılaştık’

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Van’da yapacağı ‘Belediye Başkanları Çalıştayı’ başladı. 3 gün boyunca sürecek olan çalıştay, CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ve CHP’li belediye başkanlarının katıldığı basın açıklaması ile başladı. Torun, dün akşam saatlerinde CHP’nin toplantı yapacağı otelin önüne asılan AKP bayrakları ve kentin birçok noktasına asılan Adnan Menderes ile Kayyım billboardlarına tepki gösterdi.

Van’da toplantı yapmaktan mutlu olduklarını belirten Torun, “Belediye Başkanları Çalıştayımız kapsamında, 3 gün boyunca bu şehrin misafiri olacağız. Belediye Başkanlarımızla birlikte, bugün, Van’ın tüm ilçelerinde sahaya çıkıyoruz. İpekyolu’nda, Edremit’te, Tuşba’da, Saray’da, Muradiye’de, Gürpınar’da, Bahçesaray’da, Başkale’de, Çatak’ta, Çaldıran’da, Erciş’te, Gevaş’ta ve Özalp ilçelerimizde vatandaşlarımızla buluşacağız. Van halkının ayağına gideceğiz, elini sıkacağız, sorunlarını dinleyip çözüm önerilerimizi anlatacağız,” dedi. CHP olarak uzun bir süredir yeni bir siyaset anlayışı ile çalıştıklarını ifade eden Torun, artık Türkiye’nin her yerinde aktif olacaklarını söyledi.

‘Başarmak için buradayız’

Van’da çok düşük oy aldıklarını belirten Torun, “Van, parti olarak düşük oy aldığımız illerimizden biri. Burada milletvekilimiz ve belediyemiz bulunmuyor. Ama biz sorumluluğu vatandaşta değil, kendimizde görüyoruz. Bu tabloyu değiştirmek için de samimiyetle çalışıyoruz. İnanıyoruz ki; kendimizi daha iyi anlatarak, Van’dan hem milletvekili çıkaracak hem de yerel seçimlerde başarıya ulaşacağız” ifadelerini kullandı.

Seyit Torun, CHP’nin programına ilişkin de şunları söyledi:

Çalıştayımız yarın Genel Başkanımızın açılış konuşmasıyla başlayacak. Ardından düzenleyeceğimiz toplantıların ana gündemini ise yaklaşan seçimler oluşturacak. İlk olarak Genel Merkezimizin seçim hazırlıklarını belediye başkanlarımıza anlatacağız. Ardından ise belediye başkanlarımızın görüş ve önerileri alacağız. Ayrıca, alanında uzman isimlerin, değerlendirmelerini de dinleme fırsatı bulacağız.

Yerel seçimlerin üzerinden 3 yıl geçti. Toplantımızda, belediyelerimizin 3 yıllık hizmetlerini ve önümüzdeki 2 yılda yapılması gerekenleri de ele alacağız. İnanıyoruz ki yereldeki başarılı hizmetlerimiz, iktidarın kapısının açılmasında da anahtar olacaktır.Bu toplantıdaki amacımız da belediyelerimize katkıda bulunmak ve seçime giden süreçte ortak aklı hep birlikte ortaya koymaktır. Belediye Başkanları Çalıştayını Van’da yapacaklarını açıkladıklarından bu yana, Van halkından çok olumlu geri dönüşler aldıklarını belirten Torun, iktidar cenahında yaşanan rahatsızlıklarında olduğunu söyledi.

‘Birçok provokasyonla karşılaştık’

Torun, “Önce çalıştayımızın tanıtımı için ana caddelerdeki bilboard anlaşmalarımız iptal edildi. Ayrıca bazı bölgelerdeki afişlerimiz sökülmeye çalışıldı. Ardından dün gece, toplantı otelimizin önünde, siyasi ahlakla bağdaşmayan bir provokasyonla karşılaştık. İktidar partisi mensupları, otelimizin önüne parti bayrakları asarak, bizleri tahrik etmeye çalıştı. Ancak, partililerimizin sağduyusuyla bu provokasyonu boşa çıkardık. Sadece bir şey söylemek isterim: Tek başına bu durum bile, iktidarın artık ne kadar aciz ne kadar çaresiz olduğunu görmek açısından yeterlidir. Bu tahriklerin, bu baskıların hiçbiri, bizi asla yolumuzdan çeviremeyecektir,” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet tarihinin en zor sürecine karşı yeni bir siyaset anlayışı

Ülke olarak, siyasi ve ekonomik açıdan, Cumhuriyet tarihinin en zor süreçlerinden birinin yaşandığını, derin yoksulluk ve adaletsizliğin ülkenin her köşesini sardığını ifade eden Torun, “Artık vatandaşın değil, sadece kendi çevresinin çıkarlarını düşünen bu iktidardan, bu ülkeye fayda gelmeyeceği açıktır.  Ve artık milletimiz de kendisine sırtını dönenlerden desteğini çekmiştir. Ancak ne yazık ki; Vaktinin dolduğunu gören iktidar, milletin sesine kulak vermeyi değil, koltukta kalmak için baskı kurmayı seçmiştir. Öyle ki; seçilmiş belediyelerimizin üzerindeki baskılar da her geçen gün artmaktadır. İktidar, sandıkta yenemediği belediye başkanlarımızı karalamak için, masa başı operasyonlardan medet umar hale gelmiştir,” dedi.

Yönetimdeki hukuksuzluklar giderilecek

Geçtiğimiz günlerde CİMER şikayetleri üzerine Kadıköy Belediyesine açılan soruşturmaya da değinen Torun, “Belediye yönetimiyle ilgisi olmayan, bazı görevliler hakkındaki CİMER şikâyetleri üzerinden soruşturma açıyorlar. Sonra çıkıp, sanki belediyede operasyon var gibi propaganda yapıyorlar. Maltepe’de, 2018’de takipsizlik verilen bir dosyayı yeniden açarak, karalama kampanyası yürütüyorlar. Bodrum Belediyemizden evrak istemek için, 50 polisle baskın yaptırıyorlar. İnşallah ilk seçimlerin ardından, yönetimdeki bu anlayışın tüm hukuksuz politikalarına son vereceğiz. Memleketin her bir köşesine, adaleti, huzuru, barışı ve bereketi hep birlikte getireceğiz,” şeklinde konuştu.

Kürt seçmenin kalesi: Van

Torun, açıklamanın ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Gazetecilerden yöneltilen, “Kürt seçmenin kalelerinden bir tanesindesiniz. Elbette şu anda güncel birçok sorun var ama Kürt seçmeninin özelde CHP’den duymak istediği birtakım vaatler ve sözler var. CHP, bugün Kürt Sorununun çözümüyle ilgili, Kürtlerin Kürt olmaktan kaynaklı sorunlarına dair sizin bir çözümünüz olacak mı?” sorusuna ilişkin Torun, Bu ülkede her zaman söylediğimiz gibi hep birlikte yaşıyoruz ve biz barışmak, helalleşmek ve bir arada olmak zorundayız. Elbette geçmişte yaşanmış belli acılar, belli eksiklikler ve hatalar olabilir ama bir arada yaşamanın birlikte üretmenin ve adaleti paylaşmanın çabası içerisinde olacağız. Demokrasiyi, adaleti ve özgürlüğü egemen kılacağız. Bu yüzden başaramayacağımız hiçbir şey yok,” şeklinde yanıtladı.

Anadilde eğitimde fırsat eşitliği

Yine gazetecilerden yöneltilen, “Bildiğiniz gibi Kürt seçmenin talep ettiği ilk şeylerden biri anadilde eğitim hakkıdır. CHP’nin çalışmaları kapsamında anadilde eğitim hakkı ve Kürt kimliğinin siyasal zeminde tanınması anlamında bir şey var mıdır?” sorusuna ilişkin ise Torun, “Bu konuyla ilgili geçmişten bu yana söylediğimiz bir şey var. İnsanlar kendi dillerini, türkülerini, şarkılarını özgürce söylemeli. Bizim de tabii ki buna paralel bir değerlendirme olabilir ama eğitimde de fırsat eşitliğini sağlayacak kararlar mutlaka alınır. Ama biz herkesin özgürce dilini kullanmasından ve kültürünü yaşatmasından memnuniyet duyarız. Bu bizim zenginliğimiz ve renkliliğimiz,” şeklinde yanıtladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra genel başkan yardımcıları Seyit Torun, Oğuz Kaan Salıcı, Onursal Adıgüzel ile Kadın Kolları Başkanı Aylin Nazlıaka, Gençlik Kolları Başkanı Gençosman Killik ve 11’i büyükşehir olmak üzere 225 belediye başkanı Van’daki 3 günlük kampa katılıyor. Kılıçdaroğlu ve belediye başkanları kente bulunan Sivil Toplum Kuruluşu (STK) temsilcileri ve basın ile bir araya gelecek.

(zs/sg)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
‘CHP’li Torun: ‘Van’da provokasyonla karşılaştık’

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir