Cumhuriyet çalışanları: Biz neden ayrıldık?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhuriyet gazetesi yönetiminin, editoryal bağımsızlığa müdahale girişimleri, emek ve sendika karşıtı tutumu bizleri evimiz olarak gördüğümüz, yıllarımızı adadığımız gazetemizden kopma noktasına getirdi.
Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki Cumhuriyet emekçisi kararlarını özgür iradesiyle verir. Biz istifa için kimseye baskı yapmadık, kimseden de baskı görmedik. Ayrılma kararı gibi kalma kararı da herkesin kişisel tercihidir. Hakkımızda birçok iftira atıldı. Art niyetle ya da bir planın parçası olarak ayrılmadık. Biz, “teşkilatçılığıyla” övünenlerden değiliz, o işleri bilmeyiz.
Birkaç hafta öncesine kadar aklımızın ucundan bile geçmeyen ayrılık kararına nasıl gelindi.

Uzun süredir Cumhuriyet’e emek veren gazeteciler, “Tek adam yönetimine, ben yaptım oldu anlayışına karşı çıkarken evimizde, Cumhuriyet’te aynı anlayışla yüz yüze geldik” dedi.

Gazeteciler, Türkiye tarihi bir süreçten geçerken yaşananların, emeği yüce değer olarak gören Cumhuriyet’in gazetecilik anlayışına vurulmuş bir darbe olduğunu vurgulayıp “Yaşamlarını Cumhuriyet’e adamış bizlerin ayrılmasıyla birlikte hiç şüphesiz Cumhuriyet’in hafızası da vicdanı da silinmiştir” dedi.

“Cumhuriyet’i Cumhuriyet yapan geleneklerin ayaklar altına alındığını gördük” diyen gazetecilerin açıklamasının tamamı şöyle:

“Cumhuriyet gazetesi yönetiminin, editoryal bağımsızlığa müdahale girişimleri, emek ve sendika karşıtı tutumu bizleri evimiz olarak gördüğümüz, yıllarımızı adadığımız gazetemizden kopma noktasına getirdi.

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki Cumhuriyet emekçisi kararlarını özgür iradesiyle verir. Biz istifa için kimseye baskı yapmadık, kimseden de baskı görmedik. Ayrılma kararı gibi kalma kararı da herkesin kişisel tercihidir. Hakkımızda birçok iftira atıldı. Art niyetle ya da bir planın parçası olarak ayrılmadık. Biz, “teşkilatçılığıyla” övünenlerden değiliz, o işleri bilmeyiz.

Birkaç hafta öncesine kadar aklımızın ucundan bile geçmeyen ayrılık kararına nasıl gelindi?

– “Tek adam yönetimine”, “ben yaptım oldu” anlayışına karşı çıkarken evimizde, Cumhuriyet’te aynı anlayışla yüz yüze geldik. Patronsuz, bağımsız oluşuyla övündüğümüz gazetemizde patronculuk oynamak isteyenler tarafından boyunduruk altına alınmak istendik!.. Büyüklerimizden öğrendiğimiz, bizi gazetemize yürekten bağlayan, Cumhuriyet’i Cumhuriyet yapan geleneklerin ayaklar altına alındığını gördük!..

– Cumhuriyet Vakfı Başkanı Alev Coşkun’un yönetim kurulu başkanlığını yaptığı şirket yönetimi tarafından Türkiye Gazeteciler Sendikası’ndan (TGS) istifaya zorlandık. Cumhuriyet’in yüzyıllık tarihiyle bağdaşmayan “operasyon”, emekçilerin direnciyle başarısız oldu. Bu kez “toplu işten çıkarma” tehdidiyle karşı karşıya kaldık. TGS ile 15 Kasım 2021’de toplu sözleşme imzalanmasının hemen ardından şirket yönetimi “en az 15 kişinin işten çıkarılmasına” karar verdi. Sekiz arkadaşımız genel yayın yönetmeninden habersiz işten çıkarıldı. Çalışan ve kamuoyu baskısı üzerine sekiz arkadaşımız geri alınsa da bazıları görevlerine döndürülmedi. Onlara destek verdiği için görevinden alınan Aykut Küçükkaya, gazeteden istifaya zorlandı ve Küçükkaya’nın dönüşü için hiçbir adım atılmadı.

– Arkadaşlarımıza sahip çıkmak için planladığımız açıklama öncesi gazete bahçesine polis sokuldu. Çalışanlar, Cumhuriyet’in tarihi boyunca görülmemiş ve gazetemizin birinci sayfasına da konulan “dehşet bir yazı” ile tehdit edildi.

Türkiye tarihi bir süreçten geçerken bu yaşananlar, emeği yüce değer olarak gören Cumhuriyet’in gazetecilik anlayışına vurulmuş darbedir. Gazetenin asıl sahibi olan Cumhuriyet okuru, Türkiye’nin saygın gazetesinin yayın politikasına müdahalenin de tehlikenin de farkındadır. Zor günlerde gazeteyi büyük fedakârlıklarla yapan İlhan Selçuk’un çocukları, yazı işleri kadrosu artık gazetesinde, yuvasında, evinde değil!.. Yaşamlarını Cumhuriyet’e adamış bizlerin ayrılmasıyla birlikte hiç şüphesiz Cumhuriyet’in hafızası da vicdanı da silinmiştir!..

#CumhuriyetBiziz

İstifa eden Cumhuriyet emekçileri

Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya (28 yıl)

Yazar Mustafa Kemal Erdemol (24 yıl)Reklam

Sorumlu Yazıişleri Müdürü Hakan Akarsu (32 yıl)

Görsel Yönetmen Münevver Oskay (29 yıl)

Birinci Sayfa Editörü Murat Ataş (26 yıl)

Gece Yazıişleri Müdürü Ayça Bilgin Demir (24 yıl)

Yayın Koordinatörü Serkan Ozan (23 yıl)

Yazıişleri Müdürü Olcay Büyüktaş Akça (21 yıl)

Yazıişleri Editörü Elif Tokbay (21 yıl)

Pazar Dergi Yayın Koordinatörü Hilal Köse (20 yıl)Reklam

Spor Müdürü Sami Gürel (19 yıl)

Yazıişleri Editörü Cafer Kurt (18 yıl)

Yazıişleri Editörü Alper İzbul (18 yıl)

Sağlık Editörü Sibel Bahçetepe (18 yıl)

Haber Merkezi Müdürü Murat Hantaş (17 yıl)

İnternet Sorumlu Haber Müdürü Ozan Yurtoğlu (15yıl)

İç Politika Müdürü Ali Açar (15 yıl)

Kent ve Çevre Muhabiri Hazal Ocak (11 yıl)Reklam

Haber Merkezi Editörü Kayhan Ayhan (10 yıl)

Yargı Muhabiri Seyhan Avşar (6 yıl)

Yazıişleri Editörü Burak Yurttaş (6 yıl)

Muhabir-Editör Ece Piroğlu (4 yıl)

İnternet Haber Editörü Bilal Çelik (3 yıl)

Zonguldak Muhabiri Ali Ayaroğlu”

Serhat News

(YK)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Cumhuriyet çalışanları: Biz neden ayrıldık?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir