DBP’li Aydeniz Hakkari’den seslendi: Kadınlar tek adam rejimini yıkacak

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Hakkari’de konuşan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz “Kadınlar olarak, siyasi iktidar tarafından kurulmak istenen tek adam rejimini ve saraylarınızı başınıza yıkacağız” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi üyeleri Hakkari’de, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında yürüyüş düzenledi. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDP Kadın Meclisi sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP Genel merkez grup sözcüsü Ebru Günay, HDP Serhat bölge ve kadın milletvekilleri Van ve Hakkari Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve HDP Kadın Meclisi üyeleri ve yüzlerce kadın katılım sağladı.  Hakkari Devlet Hastanesi kavşağında kadınlarla bir araya gelen yüzlerce kadın, “Erkek devlet şiddetine savaşa, yoksulluğa, taciz ve tecavüze karşı kadın özgürlük zamanı” pankartının yanı sıra “Adım Ceren”, “Adım Hasankeyf”, “Adım Taybet” ve katledilen birçok kadının isminin yer aldığı dövizleri taşıyarak yürüyüşe geçti. Kadınlar yürüyüş sırasında sık sık “Jin jîyan azadî”, “Erkek vuruyor, devlet koruyor”, “Em xwe diparêzin” ve “Dünya yerinden oynar kadınlar birlik olsa” sloganları attı. Zılgıt ve sloganlarla başlayan yürüyüş Valilik parkı civarında sonlanan yürüyüşte açıklama yapıldı. 

 ‘ENGELLEMELERE RAĞMEN BURADAYIZ’

 HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, tüm engellemelere rağmen burada bir kez daha kadına yönelik her türlü şiddeti protesto ettiklerini söyledi. Hakkari’de 25 Kasım’a giderken erkek devlet şiddetine ve yoksulluğa karşı her yerde olduklarını belirten Başaran, kadın şiddetine dur demek için açıklama yaptıklarını belirtti. Başaran, “Maalesef her yerde olduğu gibi her şehirde karşılaştığımız manzara ile Hakkari’de bir kez daha karşı karşıyayız. Kadınlar şiddete uğrarken, yolun ortasında katledilirken, kadınlar, tacize ve tecavüze, çocuklar cinsel istismara uğrarken, kadınlar kendilerine koruma sağlarken başvuru yaptıklarında ortada olmayan ve görünmez olan kolluk burada kadınların sesini kısmak için yine tüm gücüyle bir yığınak yapmış durumda” ifadelerini kullandı.

 ÖZEL SAVAŞ POLİTİKALARI

 Klasik bir gerekçeyle tüm bölgede OHAL halinde uygulanan yasaklara tepki gösteren Başaran, “Valiliğin yasağı her nasıl oluyorsa sadece HDP’ye karşı uygulanıyor. Bu ilde herkes yapabilir HDP’ye karşı gelip hakaret ve linç edilebilir. Ama HDP ve HDP’li kadınlar ses yükseltmek istediklerinde işte gördüğünüz bu barikatlarla yüz yüze kalıyorlar. Ama biz biliyoruz ki iktidar uzun bir süredir, kadınlara yönelik bir strateji uyguluyor ama en önemlisi Kürt kadınlarına ve Kürdistan yönelik özel bir politika uygulanıyor. Türkiye’nin tümünde kadınları şiddetle yüz yüze bırakıp makul kadını yaratmaya çalışırken Kürdistan’daki savaşını da kadınlar ve kadın bedeni üzerinden gerçekleştiriyor. Savaş politikası olarak tecavüzü bir araç haline getiriyorlar” dedi. 

MÜCADELE SÖZÜ 

 Ardından konuşan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, zulüm ve zorbalıkla kadınları ablukaya alan kolluk güçlerine tepki göstererek, iktidar tarafından yürütülen kirli politikalara karşı baş eğmeyen kadınların engellendiğini dile getirdi. Aydeniz, “ Bütün engellemelere rağmen her alandan Hakkari’ye kadar gelen tüm kadınlara teşekkürlerimizi sunuyoruz. Kürdistan’da kadınlar üzerinde yürütülen stratejik politikalar karşısında kadınlar burada dimdik ayakta bunu çok iyi bilsinler ki kadınlar onlara boyun eğmeyecek. Kadınların buradaki kararlı ve ısrarcı duruşu karşısında önlerinde saygıyla eğiliyorum. DBP, HDP ve TJA olarak, bugün 25 Kasım kadına yönelik şiddet ve baskıya karşı yürütülen mücadele sonucunda buradayız. Hakkari’de yürütülen kadın kırımı ve yok sayma politikalarına karşına bakıyoruz ki Hakkari halkı yürütülen kirli ve özel savaş politikalarının farkında. Kürt halkı üzerinde psikolojik baskı, Özelinde ise Kürt kadınları üzerinde Hakkari’de uygulanmaya çalışıyor. Bir kez daha sesleniyoruz sizler ne kadar zulüm ve zorluk çıkarsanız da, ne kadar ölümde yapar, kadın bedeni üzerinde bu halka özel bir mesaj vermek isteseniz de Kürt kadını, özel savaş politikalarına karşı gücüyle cevap verecektir. Kürt kadını sonuna kadar mücadelesini yürütecektir” diye konuştu.

 BOYUN EĞMEYECEK

 Hakkari’den başlayıp Kürdistan’a yayılmak istenen özel savaş politikalarına karşı Hakkari halkının, gençlerinin ve kadınlarının geçit vermemesi gerektiğini vurgulayan Aydeniz, “İyi biliyoruz ki iktidarın kolluk gücü elinden gelen bütün savaş politikalarını bu halka uyguladı. Kürt halkına diz çöktürmek ve boyun eğdirmek isteyenler, Başta Kürt kadını ve Kürt halkı hiçbir zaman boyun eğmeyecek. Tüm dünyaya, Kürt halkının ve kadının başı kesilmesine rağmen boyun eğmediğini gördü. İktidar ve kolluk güçleri bunu çok iyi bilsin ki kirli politikalara, orman yangınlarına, kadın katliamlarına, Kürt halkı ve Türkiye halkları bu politikaları deşifre edecekler. Tüm baskı imha politikalarına karşı Hakkari’deyiz bunun için hep birlikte mücadelemizi büyütecek ve örgütlenmelerimizi daha da güçlendireceğiz” dedi.

 ‘SARAYLARI BAŞINIZA YIKACAKLAR’ 

Aydeniz konuşmasını şu şekilde noktaladı: “Siyasi iktidar tarafından kurulmak istenen tek adam, erkek ve saray rejimine karşı, kadın katliamları, halkları yok sayma politikalarına karşı saraylarınızı başınıza yıkacağız. Herkes çok iyi bilsin ki sarayları başlarınıza yıkacak olan Kürt kadının ve Türkiye halklarının mücadelesi olacaktır. Yok sayma ve kadın kırımı politikaların karşı, erkek devlet şiddetine ve yürütmek istedikleri yok saymalara karşı sonuna kadar mücadele edeceğiz. Kadınlar olarak savunmamızı ve direnişimizi büyüteceğiz” Açıklama, “Jin Jîyan Azadî” ve zılgıtlarla son buldu. Kitle açıklama ardından HDP Hakkari il binasına doğru yürüdü.

 

Kaynak: Mezopotamya Haber Ajansı

(SG)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
DBP’li Aydeniz Hakkari’den seslendi: Kadınlar tek adam rejimini yıkacak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir