Dîwanxana Denbêjan, Kürdoloji öğrencilerini ağırlıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’da, Dengbêj İsmail Seyranoğlu tarafından açılan Dengbêj Evi ya da Kürtçe adıyla ‘Dîwanxana Dengbêjan’ iki yılını tamamlamak üzere. Kısa sürede deneyimli ve genç dengbêjlerin uğrak yeri haline gelen Dîwanxana Denbêjan, birçok kesimden ilgi görüyor.

Hakkari Objektif’ten Barış Aslan’ın haberine göre, Hakkarili İsmail Seyranoğlu, yaklaşık iki yıl önce evinin bir bölümünü dengbêj evine çevirerek, Kürt halkının kadim kültürü olan denbêjliği yeni nesillere aktarmak için çalışmalara başladı. İki yıl içerisinde çok sayıda öğrenciye denbêjlik eğitimi veren Seyranoğlu’nun, şu an 9 öğrencisi var.

Seyranoğlu, denbêj divanını açtıktan sonra tüm kesimler tarafından çok sıcak karşılandığını belirtti. Kedisini ziyaret edenlerin genellikle üniversite hocaları ve öğrenciler olduğunu söyleyen Seyranoğlu, “En son Muş Üniversitesi Kürdoloji bölümünden gelen öğrenciler vardı. Birçok öğrencinin tez çalışmasında, dengbêjlik hakkında, elimden geldiği kadarıyla önemli kaynaklar sundum. Tabii bu durum beni çok mutlu ediyor,” diye konuştu.

Pandemi sürecinde dengbêjlik çalışmaları da diğer birçok kültürel çalışma gibi olumsuz etkilense de dengbêj divanı faaliyetlerine devam etti. Eğitimler, hem sosyal medya yoluyla hem de birebir derslerle devam etti. Seyranoğlu aynı zamanda, “Pandemiye rağmen gelen-giden çoktu ve bu esnada önemli kişiler, değerli bilgileri, hikâyeleri ve sesiyle divanımıza zenginlik kattı. Gerçekten dolu dolu bir divana sahip olduk diyebilirim,” dedi.

Seyranoğlu, iki yıl içerisinde birçok televizyona, dengbêj divanı hakkında röportajlar verdi. Ayrıca sosyal medyayı aktif kullanması tanıtım açısından önemli bir yol oldu. Bu yollarla haberdar olanlar, onu ziyaret edip, bildiği Kürtçe hikâye ve destanları dinleyip kayıt altına alırken, Seyranoğlu’ndan dengbêji klamlar da dinliyorlar.

Serhat News

(YK)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Dîwanxana Denbêjan, Kürdoloji öğrencilerini ağırlıyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir