Döviz kuru yerel TV’leri’de vurdu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ÖZEL HABER

Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz, yerel televizyonları da vurdu. TÜRKSAT’a dolar üzeri ödeme yapan yerel televizyon kanallarının aylık ödemeleri iki katını çıkınca, kimi TV kanalları kapatma kararı aldı. Van’da 3 ay önce yayına başlayan Kanal 65 TV’nin sahibi Orhan Olgun, çözüm üretilmemesi durumunda 39 yerel kanalın 1 Ocak itibariyle kapanacağını söyledi.

Döviz kurunun yükselmesinden sonra yaşanan ekonomik kriz, yerel televizyonları da vurdu. TV kanallarının, TÜRKSAT’a aylık ödediği 7 bin dolar, kurun yükselmesiyle iki katına çıktı. Daha önceleri TÜRKSAT’a aylık 70 bin TL ödeyen TV sahipleri, şu anda 130 bin TL ödemek zorunda kalıyor. Yaşanan ekonomik kriz üzerine, Türkiye genelinde bulunan 39 televizyon kanalı bir araya gelerek ortak karar aldı. TV kanalları, TÜRKSAT’ın aylık kira giderini ödemelerinin imkansız olduğunu belirterek, çözüm bulunmaması durumunda 1 Ocak’ta toplu olarak televizyonları kapatacaklarını söyledi. Hükümete ve TÜRKSAT’a çağrıda bulunan ve Van’da yayın yapan Kanal 65’in sahibi Orhan Olgun, çözüm üretilmemesi durumunda hiçbir kanalın bu parayı ödeyecek durumunun olmadığını dile getirdi.

Bin 200 Gazeteci İşsiz Kalacak

Türkiye’de bulunan 39 yerel kanalda, bin 200 kişinin çalıştığını da dile getiren Olgun, “Van başta olmak üzere bölgede, uydu üzerinden yayın yapan bir TV kanalı yoktu. Biz de bu eksiklik üzerine yaptığımız araştırmalar sonucunda 1 Ekim’de Kanal 65’i kurduk ve yayın hayatına başladık. 20 arkadaşımızı burada istihdam ettik. Ancak ilk başladığımızda, TÜRKSAT’a 7 bin dolar kira bedeli ödüyorduk. Bu da 70 bin TL’ye denk geliyordu. Ama şimdi TÜRKSAT, bizden 1 Ocak itibariyle 13 bin dolar istiyor. Bu da 130 bin TL’ye denk geliyor. Bu parayı ödememiz imkansız. Bu ekonomik darboğazda bu rakamı hiçbir yerel TV ödeyemez. Biz, son olarak Ankara’daki yetkililere ortak yayınla çağrıda bulunduk. Eğer buna çözüm bulunmazsa 1 Ocak’ta 39 yerel kanal olarak ekranlarımızı kapatacağız. Bu da bin 200 gazetecinin işsiz kalmasının yanı sıra halkında sesinin kısılması anlamına geliyor,” dedi.  

Gelir TL Cinsinden Ödemeler Dolar Üzerinden

Bütün gelirlerinin TL üzerinden olduğuna da dikkat çeken Olgun, sözlerine şöyle son verdi: “Biz, TV kurmadan önce farklı illerden 23 yerel kanalı dolaştık. Bu kanalların ekonomik durumlarına baktık. Birçoğunda valilik, belediye veya sivil toplum örgütleri tarafından desteklendiğini gördük. Ancak biz, Van’da 3 aydır Kanal 65’i kurmuş olmamıza rağmen şu ana kadar tek kuruş destek alamadık. Kendi gücümüzle ayakta durmamıza rağmen dolar kuru artışı artık bu işi yürütmemizi imkansız hale getirdi. Tekrardan cumhurbaşkanı ve TÜRKSAT yetkililerine çağrıda bulunuyoruz. Buna bir çözüm bulunsun. Ya dolar kuru sabitlensin ya da TÜRKSAT ödemeleri TL’ye çevrilsin. Düzenleme yapılmazsa kanalı kapatmazsak bile iki ay sonra çalışanların maaşını veremez duruma geleceğiz. Bunun için yetkililerden olumlu bir cevap bekliyoruz.”

Video / Fotoğraf: Zafer Avnaş

Serhat News

(YK)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Döviz kuru yerel TV’leri’de vurdu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir