Dumlu Cezaevi’nde yaşanan hak ihlalleri Meclis gündeminde

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

HDP Van Milletvekili Tayip Temel Erzurum Dumlu 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’de yaşanan hak ihlallerini Adalet Bakanı’na sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Tayip Temel, Erzurum Dumlu 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’de bulunan bir tutsağın kendisine gönderdiği mektubu kamuoyuyla paylaştı. Kendisine ulaşan mektupta cezaevinde yaşanan hak ihlallerine bir yenisinin eklendiğini kaydetti. Temel, koğuşların pencerelerinde demir parmaklıklar bulunuyor olmasına rağmen pencerelere ilave olarak 3 Kasım’da yeni tel örgülerin monte edildiğine dikkat çekti.

Temel kendisine ulaşan mektuba dair şunları paylaştı: 

“Mahpus, söz konusu uygulamaya ilişkin ‘Tutsakların dış dünya ile bağlarının olduğunun hissine yol açan,duvarların engelleyemediği hayatın hapishanelerde hissedilen en somut veçheleri güneş ve onun yaydığı ışıktır. Gün ışığından mahrum bir şekilde günün 22,5 saatini yapay aydınlatmalar altında yaşamak uygulamanın ‘insaniliğini’ gözler önüne sermektedir’ şeklinde çarpıcı bir şekilde özetlemektedir.”

Temel konuya ilişkin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın cevaplaması üzere şu soruları sordu:

“* Bilginiz dahilinde olan Erzurum Dumlu 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevinin koğuş pencerelerine tel örgüler takılmasının gerekçesi nedir?

* İnsan Hakları Evrensel Bildirisi’nin 5. maddesi ve ‘Kişisel ve Siyasal Haklar Uluslararası Sözleşmesi’nin 7. maddesi, hiç kimsenin işkence veya diğer zalimane, insanlık dışı veya onur kırıcı muamele veya cezaya maruz bırakılmayacağını öngörmektedir. Söz konusu insanlık dışı ve onur kırıcı bu uygulama taraf olduğunuz uluslararası sözleşmelere aykırı değil midir?

* Türkiye’de yüksek güvenlikli kaç hapishanede bir tecrit uygulaması olan pencerelere tel örgülerin monte edilmesi hayata geçirilmiştir?

* Söz konusu uygalamaya itiraz eden tutuklulara yönelik hazırlanan tutanaklarda iddia edildiği gibi atılmamış sloganların yazılmasına dair elinizde hangi bilgiler mevcuttur? 

* Bu iddiayı araştırmak adına tutanağı hazırlayan görevliler hakkında bir soruşturma başlatılacak mıdır?

* Yanlış tutulduğu iddia edilen tutanaklardan dolayı can güvenliği tehlikesi yaşayan mahpuslar adına ne tür bir güvenlik tedbiri alınacaktır?”

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Dumlu Cezaevi’nde yaşanan hak ihlalleri Meclis gündeminde

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir