Edremit’te halk mağdur: Alt yapı sorunları kangrene dönüştü

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Edremit ilçesinde geçtiğimiz yıl yapımına başlanan ancak bir türlü sonu gelmeyen alt yapı çalışmaları halkın başına bela olmuş durumda. Yolların kazılmasıyla beraber kış mevsimini çamur içinde geçiren mahalle sakinleri yaz aylarını ise toz içinde geçirdi.

Van’ın Edremit İlçesi Yeni Camii ve Eski Camii Mahallelerinde 17 Kasım 2021 tarihinde kanalizasyon ve doğalgaz hatları başta olmak üzere alt yapı hizmetleri için yollar kazıldı. Fakat üzerinden yaklaşık bir yıl geçmesine rağmen ne doğalgaz hattı ne de kanalizasyon hattı çekilmedi. Bir türlü düzelmeyen yollardan şikayetçi olan mahalle sakinleri kış mevsimini çamur yaz mevsimini ise toz içinde geçirdi. Konuya ilişkin mahalle muhtarları ve Edremit Belediyesi’ne başvuru yapan mahalle sakinleri sorunun tüm girişimlerine rağmen çözülmediğini belirtti. Mahalle sakinlerinin toz şikayetleri üzerine belediye tarafından mahalleye yol sulama araçları gönderildi. Yollar günde iki defa sulanmasına rağmen toz sorunun önüne geçilemedi.

Edremit’te halk mağdur: Alt yapı sorunları kangrene dönüştü - edremit alt yapi calismasi sorun 5

Geçen kışı çamur içinde geçiren mahalle sakinleri, bu kışı da bu şekilde geçirmek istemiyor. Edremit Belediyesi ise söz konusu alt yapı çalışmalarının AKSA, VASKİ ve İller Bankası tarafından yapıldığını ve bu çalışmalar tamamlanmadan herhangi bir yol çalışması yapamayacaklarını belirtiyor.

Edremit’te halk mağdur: Alt yapı sorunları kangrene dönüştü - edremit alt yapi calismasi sorun 9

‘Toz, sağlığımı olumsuz etkiliyor’

Söz konusu soruna ilişkin görüştüğümüz mahalle sakinlerinden Ekrem Cacim, kanser hastası olduğunu ve tozlardan kötü etkilendiğini belirtiyor. Cacim, “Kanser tedavisi görüyorum ve bu tozlar sağlığımı olumsuz etkiliyor. Evimiz, bahçemiz her yer toz içinde. Bir an önce bu işe çözüm bulunmasını istiyoruz. Ne yapılacaksa bir an önce yapılsın bütün mahallemiz aynı sıkıntıyı yaşıyor” diyor.

Edremit’te halk mağdur: Alt yapı sorunları kangrene dönüştü - ekrem cacim
Ekrem Cacim

‘Toz yüzünden psikolojik tedavi görmeye başladım’

Bir diğer mahalle sakini olan Necla Sezer de, toz nedeniyle aşırı stres ve sıkıntı yaşadığını belirterek, bu nedenle psikolojik yardıma başvurduğunu söylüyor. Daha önce Edremit’teki evini sadece yaz aylarında kullandığını ifade eden Sezer, pandemiden bu yana evine tekrar yerleşiyor. Sezer, “Yol çalışmaları geçtiğimiz Kasım ayında başladı. Sonbaharda çamurla boğuştuk, ilkbahardan bu yanadır da tozlarla boğuşuyoruz. Toz ve pislik yüzünden çok büyük sıkıntı yaşadım. Meyvelerden ve sebzelerden de bir şey elde edemedim. Bu toz en sevdiğim çiçeklerimi bile kurttu. Eşim bu toz yüzünden belediye başkanını aradı. Yolun bir an önce düzeltilmesini rica etti ve ne yapacağımızı sordu. Bizi olumlu karşıladı ve ekipleri yönlendireceğini söyledi. Fakat o günden bu yana sadece sulama geldi. Kanalizasyon çalışmaları da henüz tamamlanmadı” diye ifade ediyor.

Edremit’te halk mağdur: Alt yapı sorunları kangrene dönüştü - necla sezer
Necla Sezer

‘Bahçem toz içinde, ürün alamadım’

Sezer, kendi bahçesinin de bu tozdan çok zarar gördüğünü belirterek şunları ifade ediyor: “Benim karadut ağacım çok eski bir ağaçtır. Biz her sene bu ağaçtan bin 5 yüz kilo dut toplardık fakat bu sene dutun üçte biri olmadı. Aynı zamanda olanlarda çok küçük ve dökülüyorlar. Bu sene verim alamadık. Ben bu küçücük bahçemden her sene kışlık turşumu, kurutmalığımı yapardım ama bu sene yaşını bile yiyemedim. Diğer ağaçlarımdan da ürün alamadım hepsi toz içinde. Sabah suluyoruz, ama akşama kadar toz üzerinde çamurlaşıyor. Ben temiz bir yol istiyorum. Başka da istediğim bir şey yok.”

Edremit’te halk mağdur: Alt yapı sorunları kangrene dönüştü - necla sezer3

‘Öksürmekten sabaha kadar uyuyamıyoruz’

Mahalle sakinlerinden İnayet Özür ise çocuklarının bronşit hasta olduğunu ve toz nedeniyle gece sabah kadar uyuyamadıklarını vurguluyor. Oluşan toz bulutu nedeniyle öksürük sorunu yaşadıklarını kaydederek, “Bu toz olduğu gibi evin içine geliyoruz. Çamaşırımızı bile dışarıda kurutamıyoruz. Gündür temizlik yapacağız ama yapamıyoruz. Bu sorunun çözülmesi için defalarca muhtarlığa ve belediyeye gittik. Altyapı ve doğalgaz geçecekmiş. Doğalgaz da gelmedi. Keşke kanalizasyon yapmasalardı. En azından bu tozlarla mücadele etmezdik. Bu tozlarla başımız dertte” diye konuşuyor.

Edremit’te halk mağdur: Alt yapı sorunları kangrene dönüştü - inayet ozur
İnayet Özür

‘Bizi mağdur edenler mağduriyetimizi gidersin’

Özür, belediyeden en azından yolları sulamalarını talep ettiklerini fakat belediyenin sabahın erken saatlerinde ve akşam uğradıklarını söylüyor. Gün içinde gidiş gelişler nedeniyle tozun arttığını belirterek, “Durum ortada görüyorsunuz. Gerçekten çok mağduruz. Hiçbir şey yapamıyoruz. Balkonumuzda bu yaz bir defa yemek yiyemedik, misafir ağırlayamadık. Bu işi yapanlar gelip sadece bir dakika kapımızda dursunlar bakalım durabilecekler mi? Biz çok şikayetçiyiz. Ya gelip adam akıllı yapsınlar ya da hep şikâyet edeceğiz. Her sene bir sürü vişne satıyordum ama bu yılda dalda kurudular. Bir an önce bu yolu yapıp bizi bu tozdan kurtarsınlar. Sadece bunu istiyoruz. Bizi onlar mağdur etti şimdi de bu mağduriyetimizi gidersinler” diye vurguluyor.

Edremit’te halk mağdur: Alt yapı sorunları kangrene dönüştü - inayet ozur1

Edremit Belediyesi’nden konuya ilişkin açıklama

Konuya ilişkin görüşlerine başvurduğumuz Edremit Belediyesi, yaptığı yazılı açıklamada Edremit Belediyesi sınırları içerisinde bulunan Yeni Mahalle, Eski Cami, Yeni Cami, Elmalık Mahallelerinin tamamında ve Süphan Mahallesini bir kısmında kanalizasyon ve doğalgaz altyapı sistemlerinin olmadığını kaydetti. Açıklamada aynı zamanda söz konusu mahallelerde içme suyu hatlarının oldukça eski olduğunu ve bu çalışmaların daha önce projelendirildiğini ve yüksek maliyetler nedeniyle rafa kaldırıldığını belirtti.

Edremit’te halk mağdur: Alt yapı sorunları kangrene dönüştü - edremit alt yapi calismasi sorun 4
Edremit’te halk mağdur: Alt yapı sorunları kangrene dönüştü - edremit alt yapi calismasi sorun 8

Altyapı çalışması bitmeden yeni bir çalışma mümkün değilmiş!

Açıklamanın devamında AKSA, VASKİ ve İller Bankası tarafından ihalesi yapılan bu projelerin 2020 yılında uygulamaya başlandığı ve 2022 yılının sonunda bitirileceği belirtildi. Açıklamada şunlar kaydedildi: “Edremit Belediye Başkanımız İsmail Say’ın talimatları doğrultusunda Fen İşleri Müdürlüğümüzce 2022 yılında bu yolların üst yapı kaplama çalışmalarının ihalesi yapılmış ve hazır halde çalışmaların bitmesi ile birlikte yollarımıza girilmektedir. Altyapının tamamlandığı ve evsel bağlantıların yapıldığı noktalarda ise Fen İşleri Müdürlüğümüzce etap etap çalışmalar başlatılmıştır. Altyapı çalışmaları sona eren Yeni Mahallemizde asfalt ve parke taşı çalışmalarımıza start verilmiş ve bu çalışmalarımız aralıksız devam etmektedir. Kanalizasyon, doğalgaz ve içme suyu şebekelerinin oluştuğu altyapı çalışmaları bitmeyen yollarda üst kaplama yapmak kamu zararı oluşturacaktır. Bahse konu olan çalışmaların tamamlandığı yollarda ise ekiplerimizce biten yolların üst kaplaması yapılmaktadır. Eski Cami ve Yeni Cami Mahallelerimizde halen kanalizasyon ve doğalgaz altyapı çalışmaları devam ettiği ve çalışmaların bitmesi beklenmektedir. Elmalık Mahallemizde ise kanalizasyon altyapı çalışmaları tamamlanmış olup, doğalgaz altyapı hatlarının da çekilmesi ile birlikte üst kaplaması gerçekleştirilecektir. Teknik olarak yolların altyapısı tamamlandıktan sonra üst yapısı tamamlanır.”

Edremit’te halk mağdur: Alt yapı sorunları kangrene dönüştü - edremit alt yapi calismasi sorun 2

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Edremit’te halk mağdur: Alt yapı sorunları kangrene dönüştü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir