En az 20 işçi hayatını kaybetti

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2021’de yaşanan iş cinayetleri sonucu en az 20 Vanlı işçi, çalıştıkları çeşitli işlerde hayatlarını kaybetti.

Haber Erciş’i haberine göre, Avrupa Birliği’nin (AB) resmi istatistik ofisi Eurostat ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) verilerine göre Türkiye iş cinayetlerinde en fazla insanın hayatını kaybettiği ülkeler sıralamasında birinci. Her ay Türkiye’de aralarında kadın ve çocuk işçilerinde olduğu en az 100 ila 300 arası işçi çalıştıkları çeşitli işlerde yaşanan iç cinayetlerine kurban gidiyor. Bu kaybın en büyüğünü ise inşaat sektöründe çalışan ve bölge kentlerinde giden işçiler veriyor.

Kentten her yıl işsizlikten dolayı gurbete çıkan onlarca Vanlı işçi çalıştıkları işlerde yaşamlarını yitiriyor. Yılda ortalama ise en az 10 ila 20 Vanlı işçi çalıştıkları çeşitli işlerde hayatlarını kaybediyor.  Bölgede yaşanan işsizlik sorunu, işverenin asgari ücretin altında maaş vermesi ve sigortasız çalıştırmasından kaynaklı geçim derdine düşen binlerce işçi yaşamlarını idame ettirmek  ve hak ettikleri kazanca ulaşa bilmek için Türkiye’nin farklı kentlerinde çalışıyor. Bu süreçte bir çok işçi yaşanan iç cinayetleri ve sömürü düzenine kurban giderken, yine bir çoğu ise sakat kalıyor. Yaşanan can kayıplarının büyük bir bölümü ise gençlerden oluşuyor. Bir çok işçi ise yine çalıştıkları kentlerde ırkçı saldırılar sonucu ya yaralanıyor yada hayatlarını kaybediyor. 2021’in ilk gününden itibaren derlediğimiz verilere göre teyit edilemeyen, ismi öğrenilemeyen, yurt dışında çalışan ve bilgi alınamayan çeşitli olaylarda hayatlarını kaybeden işçiler hariç 2021’de en az 20 Vanlı işçi çalıştıkları çeşitli işlerde hayatlarını kaybetti. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, 2002-2021 arasında yaşanan iş cinayetlerine dair hazırladığı raporda ise “AKP’nin iktidara geldiği Kasım 2002’den beri iş cinayetlerinde en az 28 bin 380 işçi hayatını kaybetti” denildi.  Edinilen bilgilere göre 2021’de hayatını kaybeden işçilerin isimleri şöyle:

1- Van’ın Bahçesaray ilçesi nüfusuna kayıtlı Tahir Yıldız (40) isimli işçi İstanbul Ataşehir’de çalıştığı inşaatın 5’inci katından aşağıya düşerek hayatını kaybetti.

2- Ağrı’da çalıştığı bir inşaatta S.K, isimli Vanlı işçi dengesini kaybetmesi sonucu asansör boşluğuna düşerek hayatını kaybetti.

3- Van’ın İpekyolu ilçesinde çalıştığı inşaatın 2’inci katından düşen Remzi Süslü (55) isimli işçi hayatını kaybetti.

4- Van’ın Tuşba ilçesine bağlı Adıgüzel mahallesi nüfusuna kayıtlı evli ve iki çocuk babası Mustafa Balbal isimli işçi İzmir’in Yenifoça ilçesinde üzerine vinç devrilmesi sonucu hayatını kaybetti.

5-Giresun’da merkeze bağlı Duroğlu beldesinde bulunan HES kapaklarının açılması ile taşan Aksu Deresi’nde akıntıya kapılan 4 Karayolu işçisinden Van nüfusuna kayıtlı Umut Sarı (20) hayatını kaybederken, Ağbeyi Ömer Sarı (25) ise yaralandı.  

6-Van’ın Bahçesaray ilçesine bağlı Çatbayır ( Arincik) Mahallesi nüfusuna kayıtlı 3 çocuk babası Raci Ceyhan, çalıştığı bir fabrikanın çatısından düşerek hayatını kaybetti. 

7-Kocaeli Kartepe Akmeşe sapağı mevkiinde kurulu bulunan bir fabrikada bakım onarım işçisi olarak çalışan Van’ın Çaldıran ilçesi nüfusuna kayıtlı ve 4 çocuk babası Mehmet Emin Öztunç, fabrikada  elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetti.

8- Van’ın Özalp ilçesine bağlı Aşağı Sağmalı (Noşar) Mahallesi nüfusuna kayıtlı evli ve 3 çocuk babası Faruk Gülmaya (25) İstanbul’un Silivri ilçesinde çalıştığı bir inşaatın merdven boşluğuna düşerek hayatını kaybetti.

9-Van’ın Erciş ilçesine bağlı Keklikova Mahallesi nüfusuna kayıtlı 4 çocuk babası Kadir Baran (37) çalıştığı inşaattanın 13’üncü katından düşerek hayatını kaybetti.

10- Van’ın Erciş ilçesine bağlı Hacıkaş Mahallesi nüfusuna kayıtlı ve ataması yapılmayan Beden Eğitimi Öğretmeni Fedai Altun (23) çalışmak için gittiği Malatya’da bir inşaat işinde elektirik akımına kapıldı. Yeşilyurt Dilek Mahallesi Mezarlığı’nda elektrik ana trafosunu boyarken akıma kapılan Altun hayatını kaybetti.

11- Van’ın Erciş ilçesi Kocapınar mahallesi nüfusuna kayıtlı Oktay Karadağ (22), Yalova’nın Çınarcık ilçesinde bulunan Esenköy beldesinde çalışmış olduğu bir inşaatın dış cephesinde dengesini kaybetmesi sonucu 5’inci kattan aşağıya düşerke hayatını kaybetti.

12-Van’ın Erciş ilçesine bağlı Yeşilova Mahallesi (Suli) nüfusuna kaytlı Adem Sayın (23) Trabzon’da çalışmış olduğu bir inşaatın ikinci katından aşağı düşerke hayatını kaybetti.

13-Van’dan Elazığ’a giden  ve çalıştığı inşaattan düşen 19 yaşındaki Azatcan Gündoğdu iki ay boyunca bel kırığı ve beyin kanaması tedavisi gördü. Durumu ağırlaşan Gündoğdu iki aylık yaşam mücadelesini kaybetti.

14-Van’ın İpekyolu ilçesinde Elektirik sayaçlarını taşımak için çıktığı direğin devrilmesi sonucu aşağı düşen 3 çocuk Babası Ramazan Alper (40) isimli işçi yaşamını yitirdi.

15- Van’ın Edremit ilçesine bağlı Bakacık Mahallesinde bulunan mantar fabrikasındaki toprak raflar, işçiler kahvaltı yaparken üzerlerine devrildi. Biri ağır 6 kadın ambulanslarla Van Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Hastanede tedavi altına alınan 19 yaşındaki Şahide Budak’ın yaşamını yitirdi.

16-Bursa’da bir inşaata çalışan Mütalip Başkurt (43) isimli Başkale nüfusuna kayıtlı inşaat işçisi, çalıştığı binanın 6 katında düşmesi sonunu hayatını

17-Van’ın Özalp İlçesi Tepedam Mahallesi nüfusuna kayıtlı ve ismi öğrenilemeyen bir işçi ırak’ta göçük altında kalarak hayatını kaybetti. *Urfa’da yolcu Otobüsünün bir tıra arkadan çarpması sonucu meydana gelen trafik kazasında Mersin’de mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan Van’ın Çaldıran ilçesine bağlı Beydoğan (Şêxsicux) nüfusuna kayıtlı 2’si kardeş 3 işçi hayatını kaybetit;

18-Özgür Can Akbulut (17)

19-Barış Akbulut (16)

20-Rojhat Altuntaş (17) 

Serhat News

(YK)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
En az 20 işçi hayatını kaybetti

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir