Serhat’ın ilk Newroz ateşi Erciş’te yakıldı: Binler alana sığmadı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Serhat’ın ilk Newroz ateşi Erciş’te yakıldı. Binlerin alana sığmadığı ve gençlerle kadınların alanın rengini belirlediği Newroz kutlamasında coşku, ateşin yakılmasıyla doruğa ulaştı. 

“Dem Dema Serfektinê ye”(Şimdi kazanma zamanı) şiarıyla ilki Beytüşşebap’ta yakılan Newroz ateşi Van’ın Erciş ilçesinde yakılıyor. Newroz, Kürtlerin uğradığı en büyük katliamlardın biri olan Geliyê Zilanların yurdu Erciş’te coşkulu bir şekilde kutlanıyor. İlçe merkezinde bulunan Sebze Hali’nde oluşturulan alana sabahın erken saatlerinde akın eden Geliyê Zilan halkı, iki arama noktasından alana giriş yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) bayraklarıyla süslenen alanda gençler ve kadınların yoğunluğu dikkat çekiyor. Çalınan şarkılarla halay çeken yurttaşlar, Serhat’ın ilk Newroz ateşinin yakılmasını bekliyor.

Hava sıcaklığının eksi 5 derece olduğu Erciş’te soğuğa aldırış etmeyen on bine yakın kişi Newroz alanını doldurdu. Yöresel ve rengarenk kıyafetleriyle halaya duran kadınlar renkli görüntüler oluşturuyor. Barış Anneleri de alanın en önünde yerlerini aldı. Gençlerin yoğunlukta olduğu alanda, “Bijî Newroz” , “Dem dema serkeftinê ye”, “Bijî Berxwedana zindanan”, “Bijî Serok Apo” sloganları atıldı.

‘Newroz diriliştir’

Saygı duruşuyla başlayan programda yüzlerce kişi alanda Çerxa Şoreşê marşını okudu. Marş okunduğu sırada kitle, “Bijî Serok Apo”, “Bijî Berxwedana YPG’ê” sloganları attı. Ardından konuşan Tertip Komitesi Başkanı Nihat Macit, “Newroz diriliş bayramıdır, direnen Kürt kadınlarının bayramıdır. Newroz, soykırımcılara karşı direnmektir. Newroz Kobanê direnişi, Rojava’daki kadın devrimi, ekoloji ve halkların zaferidir” dedi. Ardından konuşan HDP İlçe Eşbaşkanı Bayram Çiçek, “Erciş’te 5 yıl sonra Newroz ateşi yaktık. Biz Dehaqlara ve zalimlere karşı mücadele ediyoruz. Zaman Kürt halkının kurtuluş zamanıdır. Newroz; Sema Yüce, Kemal Pir ve binlerin verdiği bedeldir. Bunu sahip çıkmamız gerekiyor. Biz bu bedelleri unutmayacağız ve onlara layık olacağız. Geliyê Zilan’dan Ağrı’ya ve Koçgiri’ye kadar Kürtler katledildi. Bilinsin ki, biz asla boyun eğmedik, eğmeyeceğiz. Kürtler tarihlerine ve hakikatlerine sahip çıkacaktır. Kürtler kültürüne, diline ve Kürdistan için mücadele edenlere sahip çıkacaktır” dedi.

‘Newroz zulümlere cevaptır’

Daha sonra konuşan yerine kayyım atanan Erciş Belediye Eşbaşkanı Yıldız Çetin, yapılan kutlamanın yapılan zulümlere cevap olduğunu belirterek, “İrademizi gasp ettiler ve kayyımlar atadılar. Siz seçimlerde bunun cevabını verdiniz. Bizi zindanlara da atsalar, kayyım da atasalar bu mücadelenin önüne geçemeyecekler. Bu hareket büyük bedeller vererek direnişini her alanda sürdürüyor. Tutuklamalarla, yasaklayarak hiç bir yere varamazlar. Erciş’te anons araçları, bildirileri yasakladılar ama siz buradasınız. Sizin gelişinizi engelleyemediler. Çünkü dem dema azadiyê ye. Mücadele ederek mutlaka zindanların duvarlarını yıkacağız” diye konuştu.

‘Bu ateş güneş’in ateşidir’

Çetin’in ardından konuşan HDP İl Eşbaşkanı Handan Karakoyun da, “Newroz; Kürt soykırımına karşı direniş günüdür. Zilan’da susturulmak istenen halkımıza söylüyorum; bizler adaletli, eşit bir toplum kuracağız. Özgür yarınlarda özgürce yaşayacağız. Erciş tarihte her zaman onurlu bir duruş sergilemiş ve zalimlere teslim olmamıştır. Erciş halkı Newroz ruhuyla kayyım zihniyetine mutlaka hesabını soracaktır. Herkes bilsin ki bu ülkeye onurlu bir barış mutlaka gelecektir. Bizleri yok etmek isteyen tüm iktidarlar Newroz alanlarına baksınlar. Kürtleri kendi yurtlarında öldürmek ve soykırımdan geçirmek isteyenler bu alanlarda yanıtlarını alacaktır. Bu ateş barış ve özgürlük ateşidir. Bu ateş; güneşin ateşidir” ifadelerini kullandı.

‘Mutlaka kazanacağız’

Yerine kayyım atanan Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Mustafa Avcı da, şunları söyledi: “Newroz, zulme karşı bir başkaldırıdır. Amed zindanında faşist anlayışa karşı başkaldıran Mazlumların yaktığı ateş Newroz’u bambaşka bir boyuta taşıdı. Hepsinin anısı önünde saygıyla eğiliyoruz. O günden beri biz korkudan korkmuyoruz, korku bizden korkuyor. Sizin iradeniz ayaklar altına alındı ve kayyım atandı. Biz bu zulmü karşı duracağız. Newroz; nerede zulüm varsa orada direniş göstermektir. Kim Vanlı ve Ercişli olduğunu söylüyor ve kayyımı meşru görüyorsa işte biz o anlayışa karşı direneceğiz. Evlerimiz, köylerimizi yakılar ve bizi sürgün ettiler. Bize birlik lazım ve birlik olduğumuzda biz sürgün edildiğimiz yere tekrar geri döneceğiz. Biz mutlaka kazanacağız, zalimler mutlaka yenilecektir.”

Newroz ateşi yakıldı

Konuşmaların ardından Aryen Kom grubu sahne alarak şarkılarını seslendirdi. Konserle birlikte Serhat’ın ilk Newroz ateşi yakıldı. Alanı hınca hınç dolduran Geliyê Zilanlılar, ateşin etrafından halaya durdu. Rengarenk kıyafetleriyle ateşin etrafında halaya duran kadınlar renkli görüntüler oluşturdu. Aryen Kom’un ardından konuşan HDP Van Milletvekilli Muazzez Orhan, “Newroz; barış ve özgürlük şarkısıdır. Kürtler, eski Dehaqlardan bugünkü Dehaqlara kadar tamamına direnişle cevap vermiştir. Bu ateş, Kawaların yaktığı özgürlük ateşidir. Kim ne yaparsa yapsın Kürtler ayaktadır, dillerine ve kültürlerine sahip çıkıyor. Kürtler, yıllardır uğradıkları her türlü zulme rağmen direniyor. Biz yeni bir yaşam istiyoruz. Bu topraklar üzerinde halkımız büyük zulümler gördü. Kürtleri yok edeceklerini söyleyenler günbegün yok oluyorlar. Türkiye’nin en büyük sorunu Kürt sorudur ve tecrit politikalarıdır. Yine kadınlara yönelik bir soykırım politikası sürüyor. Biz kadınlar olarak bu politikalara karşı asla geri adım atmayacağız. Biz kadınlar, özgürlüğümüzden ve direnişimizden vazgeçmeyeceğiz. Başımızı asla eğmeyecek, mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

Birlik çağrısı 

PKK Lideri Öcalan’a yönelik tecride değinen Orhan, “Tecrit bitmeden ne adalet olur ne de hiçbir sorun çözülür. Tecrit uygulamaktan vazgeçin. Biz, inanıyoruz ki bu Newroz Kürt halkı ve Sayın Öcalan’ın özgürlüğüne vesile olacaktır” dedi. Son olarak konuşan HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, “Newroz üç kibrit çöpü ile başladı ve alanlarda binlerce insan bu ateşi harlıyor. Newroz bizim için sadece baharın gelişi değil, direniş ve özgürlük bayramıdır. Zilan halkımıza her türlü zulüm yapıldı. Geliyê Zilan katliamı unutulur mu?  Tüm bu zulümlere rağmen Erciş halkı Mazlumlar gibi asla boyun eğmedi ve mücadele etti. En büyük önceliğimiz Kürtler ittifakıdır. Biz bu ittifakı sağlarsak Geliyê Zilanlar, Roboskiler bir daha olmaz. Birlik Kürtlerin başarı anahtarıdır” diye konuştu. 

Konuşmaların ardından Erciş Newrozu, sanatçı Talat Yeşil’in şarkılarıyla sona erdi.

Serhat News

(sg)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Serhat’ın ilk Newroz ateşi Erciş’te yakıldı: Binler alana sığmadı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir