Erciş’te sokak hayvanları katlediliyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ÖZEL HABER

Van’ın Erciş ilçesine yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta bulunan çöp alanında, onlarca sokak hayvanının cansız bedenine rastlandı. Bölgede kağıt toplayanlar, sokak hayvanlarının belediye araçlarıyla getirildiğini ifade etti.

Erciş ilçesinin, Bitlis-Adilcevaz yolu üzerinde bulunan belediye çöp toplama alanında, aralarında yavru sokak hayvanlarının da olduğu onlarca sokak köpeğinin cansız bedenine rastlandı. Hayvanlarda herhangi bir kan ya da yara izine rastlanmazken zehirlenme şüphesi dikkat çekti. Bölgede kağıt toplayan ve isimlerini vermek istemeyen kağıt toplayıcıları, Erciş Belediyesi’nin, çöp araçlarıyla sürekli, ölü sokak hayvanları getirdiğini daha sonra da iş makinesi ile gömdüğünü belirtti. Yaşanan durumun insanlık dışı bir uygulama olduğuna dikkat çeken Süphan Doğa ve Çevre Derneği Başkanı Esat Savcı, “Belediye, sokak hayvanlarını barınağa götürdüğünü söylüyordu. Meğerse barınak dedikleri yer burasıymış,” sözleri ile duruma tepki gösterdi. Telefonla aradığımız belediye yetkilisi ise, “Sokak hayvanlarını kısırlaştırdıktan sonra doğal hayata geri bırakıyoruz. Hayvanları zehirlemek gibi bir çalışmamız yok,” ifadesi ile iddiaları yalanladı.

‘Burası Ölü Köpeklerle Dolu’

Yaşanan durumun içler acısı olduğuna dikkat çeken Esat Savcı, “Sokaktan toplayıp barınaklara götürdüklerini söylüyorlar, meğerse buraya getirip öldürüyorlarmış. Burada yaşananlar gerçekten korkunç bir tablo. Her taraf köpek cesetleriyle dolu, yaşam hakkı kutsaldır. Ben, buradan yetkililere sesleniyorum. Bu katliama ve bu vahşete bir an önce dur denilmeli, sokak hayvanları için uygun yaşam koşulları oluşturulmalıdır. Sokak hayvanlarının yeri barınaklardır. Bu şekilde öldürülüp atılması bir katliamdır, bunu böyle görüyoruz,” dedi.

Erciş'te sokak hayvanları katlediliyor - WhatsApp Image 2021 12 23 at 15.54.55 3
Esat Savcı

‘Sorumlular Cezalandırılmalıdır’

Son günlerde sokak hayvanlarının öldürülmesine ilişkin ciddi duyumlar aldıklarını aktaran hayvan hakları savunucusu ve çevre aktivisti Güven Çalık, “Yasalara baktığımızda, hayvan haklarına ilişkin insanın yüzünü güldüren maddelerden bahsedilir. Fakat hayvan haklarına ilişkin pratikte gördüğümüz şey ise Erciş çöp toplama alanındaki görüntülerdir. Özellikle yavru köpeklerin öldürülmesi vicdanımızı ve yüreğimizi yaralamaktadır. Ben, buradan savcılara ve yasa koyuculara sesleniyorum, birazcık samimiyseniz Erciş şehir çöplüğündeki görüntüler sizi harekete geçirmeli ve bu katliamın sorumluları bulunmalıdır. Yaşam hakkı kutsaldır, bu hakkı savunmak her canlının zorunluluğu ve sorumluğudur,” dedi.

Erciş'te sokak hayvanları katlediliyor - WhatsApp Image 2021 12 23 at 16.01.52
Güven Çalık

‘Kepçeyle Gömülüyorlar’

Bölgede, atık kağıt toplayarak geçimini sağlayan Ahmet, (çalışmalarına engel olunabileceği kaygısıyla gerçek isminin haberde yer almasını istemediği için gerçek ismini vermiyoruz) çöp arabalarıyla sürekli sokak köpeği ölüsü getirildiğine tanık olduğunu belirtti. Ahmet, “Buraya, canlı cansız birçok köpek geliyor. Öldürülen köpekleri getirdiklerinde kepçe de (iş makinesi) getiriyorlar. Hayvan cesetlerini boşalttıktan sonra kimse görmesin diye gömüyorlar. Gördüklerim karşısında vicdanım acıyor. Fakat elimden de bir şey gelmiyor,” dedi.

Erciş'te sokak hayvanları katlediliyor - 05

Belediye Yetkilisi: Kısırlaştırıp Bırakıyoruz

Konu ile ilgili telefon üzerinden görüştüğümüz Erciş Belediyesi Zabıta Müdürü Tarık Hakan, belediyenin sokak hayvanlarını öldürdüğü iddiasını yalanladı. Hakan, “Belediyenin barınağı yok. Hayvanları topladıktan sonra Büyükşehir Belediyesi’ne götürüyoruz. Hayvanlar, kısırlaştırıldıktan sonra doğal ortamlarına geri bırakıyoruz,” şeklinde konuştu.

Aynı Belediye Daha Önce de Siyanürle Gündeme Gelmişti

2013 yılında, AKP yönetiminde olan Erciş Belediyesi, sokak hayvanlarını siyanür kullanarak öldürmekle gündeme gelmişti. Konu ile ilgili görüştüğümüz Erciş Belediyesi dönemin Zabıta Müdürü Ferhat Çiftçi, geçen yıllarda hayvanları kısırlaştırdıklarını belirterek, yaşanan durumdan çevre ilçeleri sorumlu tutarak kendisini savunmuştu. Çiftçi, “Muradiye, Adilcevaz, Patnos gibi yakın ilçeler sokak köpeklerini ilçemize getiriyorlar. Biz de köpekleri bayıltarak ilçelere geri bırakıyoruz,” diyerek savunma yapması dikkat çekmişti. Köpeklerin ‘bertaraf’ edilmesine yönelik siyanür kullanıldığı iddialarını kabul etmediklerini belirten Çiftçi, “alfazyne” isminde uyuşturucu çeşidini kullandıklarını ve köpekleri uyutarak ıssız bir alana bıraktıkları ifadesini kullanmıştı.

Hayvan Haklarına İlişkin Yasalar Ne Diyor?

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, “Hayvanların rahat yaşamlarını ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, hayvanların acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını, her türlü mağduriyetlerinin önlenmesi ve bu durumun sağlanması yönünde hayvanların korunması ve barınmalarının sağlanması” konusunda belediyeler sorumlu tutuluyor. Aynı zamanda 9 Temmuz 2021 tarihinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile “Hayvanları Koruma Kanunu”da yerel yönetimlerin, gönüllü kuruluşlarla iş birliği içinde, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların korunması için hayvan bakımevleri kurarak onların bakımlarını, tedavilerini sağlayacak ve hayvan hastanesi açabilecekleri yasalaşmıştı. Mevcut halde kabahat niteliğinde olan hayvanlara; işkence yapmak, acımasız ve zalimce muamelede bulunmak, hayvanlara cinsel saldırıda bulunmak ve tecavüz etmek fiilleri suç kapsamına alındı. İlgili kanuna rağmen Erciş Belediyesi tarafından yapıldığı iddia edilen sokak hayvanları ölümleri yeni bir tartışmanın konusu olacak nitelikte.

Erciş'te sokak hayvanları katlediliyor - 02 1

Haber / Fotoğraf: İdris Yılmaz

Serhat News

(YK) 

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Erciş’te sokak hayvanları katlediliyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir