Erkmen, Kürtçe öyküleri sözlü edebiyatla aktarıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kars ve çevre illerde yıllardır yürüttüğü çalışmalar sonucu keşfettiği “öykü anlatıcılığı” ile Kürt öykü kültürünün zenginliğini kuşaklara anlatmayı amaçlayan Avukat Ayhan Erkmen, öykülerini sosyal medya kanalları üzerinden dinleyicilerine aktarıyor. Erkmen, bu öyküler aracılığıyla birinci dünya savaşında parçalanan ailelerin de birbirleri ile iletişim kurabildiğini belirtti.

Gazete Emek’ten Ömer Yılmaz’a konuşan Erkmen, Kars ve çevre illerde yok olmaya yüz tutmuş öykü anlatıcılığına sosyal medya hesabı üzerinden hayat veren, bölgede yaşanan olayları, savaşları, mutlulukları, aşkları, kültürüler zenginlikleri gelecek kuşaklara sözlü edebiyatla aktarmaya çalışıyor. Kürtçe öykülerle birçok kesimden büyük beğeni topladığını ifade eden Erkmen, yazdığı ve seslendirdiği öyküler sayesinde insanlar arasında köprü olduğunu verdiği örneklerle açıklıyor.

 “Öyküler Yaşamımın Bir Parçası Oldu”

Kars’ın Digor ilçesi Dağpınar Belediye Başkanlığı görevi sırasında 2011 yılında gözaltına alınan Ayhan Erkmen, cezaevinde kaldığı süreçlerde öykü üzerinde yoğunlaştığını dile getiriyor. Erkmen, bu süreci, “Cezaevinde kaldığım süre boyunca öyküler üzerinde derlemelerim oldu. Öyküyü nasıl derleyebileceğim nasıl anlatabileceğim konusunda okumalar yaptım. İçerideyken birçok öykü birikmişliği oluştu. Dışarıya çıkıp bunu insanlarla paylaştıktan sonra insanların bir ilgisi oldu. Geri dönüşler oldu, böylelikle öyküler benim yaşamımın bir parçası oldu,” ifadeleri ile dile getiriyor.

Yüzün Üzerinde Öykü Yazdı

Yazdığı öykülerin her birinin bir Kürt dramını anlattığını söyleyen Erkmen, yüzün üzerinde öykü yazdığını belirtiyor. Erkmen, bu öyküler içerisinde ilgisini en çok çekenin Ezîdî Yusuf’un ve Şarabiro isimli Ezîdi kadının öyküsü olduğunu dile getirerek derlediği öyküyü özetle şöyle anlatıyor:

“En çok ilgi duyduğum öykülerden biri Ezîdi Yusuf’un öyküsüdür. Aslında 3 Yusuf’un öyküsüdür. O Yusuflardan biri Usivê Bûdî’dir. Bu Usivê Bûdî, Ezîdî asıllıydı 1918 yılında bu tarafta kaldı. Küçük bir çocukken ailesini kaybetmişti.”

“Öykülerimiz Yüz Yıl Sonra Aileleri Kavuşturdu”

Öykülerinin insanlar arasında köprü olduğunu ve bu sebeple birinci dünya savaşında birbirlerinden kopan akrabaların bir araya geldiğini aktaran Erkmen, sözlerine şu ifadelerle devam etti:

“93 harbinden sonra Êzîdiler, Tutak’tan Kars’a doğru geliyorlar ve Digor’un 16 köyüne yerleşiyorlar. 93 harbinden sonra burası Rusların denetiminde bir yer ve onlar Osmanlı topraklarından Rus topraklarına geliyorlar. Buraya gelirken Şarabiro’nun ailesi Digor’un Şatıroğlu Köyü’ne yerleşiyor. Digor Şatıroğlu aynı zamanda Kürt şair Şikoyê Heso’nun köyüdür. Şarabira aynı zamanda Şikoyê Heso’nun akrabasıdır. Şarabira bu kaçış döneminde bu tarafta kalıyor. Kalınca Kağızman’da bir köye sığınıyor, orada bir evlilik yapıyor. Fakat Şarabiro’nun bütün kaygısı ve hasreti diğer tarafta bıraktığı ailesine kavuşmakmış. Fakat araya sınırlar çekilmiş bu yüzden bu tarafta kalan Şarabiro kimsesiz kalıyor. Öldüğünde çocuklarına vasiyet ediyor. Benim ailemi bulun diyor. Yıllar sonra bu dramı öyküleştirmemizin sonucunda iki taraf birbirlerini buluyor ve Şarabiro’nun vasiyeti yerine geliyor. Aynı şekilde Usivê Budî’nin öyküsüyle de Rusya ve Türkiye’de olan akrabalar birbirlerini bularak kavuşuyorlar. ”

Kars’ta 4 yıl avukatlık yaptıktan sonra 2009 yılında Dağpınar Beldesi’nde belediye başkanı seçilen ve 7 yıl belediye başkanlığı yapan Erkmen, 2013 yılında “Örgüt üyeliği” gerekçesiyle tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Erkmen, 7 yıllık tutukluluk sürecinde, Avukat Abdurrahman Alaca’nın şiirlerini ve biyografisini kitap haline getirerek “Edo Dêran” ismiyle yayımladı. Ardından “Şev û Deng” adlı Kürtçe şiir kitabını yazan Erkmen, bu sıralar sosyal medya platformlarında Kürtçe öyküler anlatıyor.

Serhat News

(YK)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Erkmen, Kürtçe öyküleri sözlü edebiyatla aktarıyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir