Erzurum’dan Irkçı öğretmenlere tepki: ‘Cezalandırılmalı’

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Erzurum-Karayazı ilçe girişindeki tabela önünde ırkçı paylaşım yapan 4 öğretmene tepki gösteren HDP Erzurum İl Örgütü, öğretmenlerin bir an önce yargılanıp cezalandırılmasını talep etti.

Mezopotamya Haber Ajansı’ndan yer alan habere göre, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Erzurum İl Örgütü, Karayazı girişindeki “Hûn bi xer hatîn” tabelası önünde ırkçı paylaşım yapan 4 öğretmene ilişkin basın açıklaması yaptı. HDP Karayazı İlçe binası önünde yapılan açıklamaya, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Parti Meclis (PM) üyesi Abdurrahman Sever, il ve ilçe yöneticileri yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı.

İnsanlık suçu

Açıklamayı okuyan HDP Erzurum İl Eşbaşkanı Muammer Duman, öğretmenlerin çok dilli tabela önünde çektiği fotoğrafa tepki göstererek, “İlçemizde görev yapan 4 öğretmen Karayazı ilçe girişindeki çok dilli tabelaya tekme atarak, Kürtçe yazılı olan ‘Hûn bi xêr hatin’ ifadesine karşı el ve ayak hareketleriyle hakaret etmişlerdir. Bu yapılanlar, evrensel hukukta insanlık suçudur, halkı kin ve düşmanlığa teşvik eden bu hareketleri en şiddetli bir şekilde kınıyoruz. Bunu yapan öğretmen kisvesindeki militer-faşist kişiler derhal görevden alınmalı ve açık yargılama ile mahkum edilmelidir” dedi.

‘Egemenlerin asimilasyon politikalarının sonucudur’

Yapılanları “utanç” olarak niteleyen Duman, “Kent giriş ve çıkışlarında tabelada yazılanları dahi kaldıramayan bu nefret suçunun eğitim verilen çocuklara nasıl yansıdığını düşünelim. Mesleki etik ilkeleri hiçe sayan ırkçı, küçük düşürücü görüntüler utanç vericidir. Dil, din, ırk ve kimlik ayrımı yapılmadan herkesin eşit anadilde eğitim hakkına erişebildiği bir ülke özlemi bizlerin temel amacı olmakla birlikte başta Kürtler olmak üzere ezilen halklara yönelik yok sayma, ret ve inkar etme politikalarına karşı mücadele bizlerin en temel görevidir. Kürtlerin yüzyıllar boyunca yaşadığı coğrafyada hepimizin anadili olan Kürtçe üzerinden simkaflı küçük düşürücü hareketlerin yapılması egemenlerin asimilasyon uygulamalarının bir sonucudur” ifadelerini kullandı.  

‘Kürtler ve Kürtçe varolmaya devam edecektir’

Tabelayı yapan belediye eşbaşkanlarının haksız bir şekilde cezaevine konulup ilçe halkının iradesine de kayyım atandığını hatırlatan Duman, “En temel insanlık değerlerinden nasibini alamamış öğretmenlerin terbiye ve haya sınırlarını aşan saygısız davranışları, siyasal iktidarın halkımızın iradesine karşı yaptığı gaspın ve ret politikasının bir sonucudur. Buradan ırkçı gruplara sesleniyoruz. İster hoş gelsinler ister gelmesinler, ister sevsinler ister sevmesinler, bu topraklarda bin yıllardan beridir Kürtler ve Kürtçe vardır ve var olmaya devam edecektir” diye konuştu. 

Açıklamanın ardından kitle ilçe girişindeki tabelanın önünde zafer işareti yaparak tepkisini dile getirdi. 

Serhat News

(sg)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Erzurum’dan Irkçı öğretmenlere tepki: ‘Cezalandırılmalı’

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir