EŞİK gönüllüleri: İran’da kadınların bulaştırdığı cesareti harmanlayalım

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EŞİK platformunun 11 kentte gerçekleştirilecek kadın forumlarının ilki Van‘da başladı. Burada konuşan EŞİK Gönüllüleri Berrin Sönmez ve Avukat Hülya Gülbahar, ilk taleplerinin eşitlik olduğunu ve İran’da kadınların bulaştırdığı cesaretin harmanlanması gerektiğini söyledi.

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), “Eşit, özgür ve şiddetsiz yaşam” sloganıyla 11 kentte gerçekleştirdiği kadın forumlarının ilki Van’da başladı. Van Barosu Tahir Elçi Salonu’nda gerçekleştirilen foruma, kadın kurumu ve siyasi parti temsilcilerinin de olduğu çok sayıda kadın katıldı. EŞİK gönüllüleri forum öncesi Serhat News’e konuştu.

EŞİK gönüllüleri: İran’da kadınların bulaştırdığı cesareti harmanlayalım - photo 5890997613463976892 y

‘İstanbul Sözleşmesi’ndeki itirazlara karşı EŞİK kuruldu’ 

Eşitlik İçin Kadın Platformu’nun resmi olarak kuruluşunun 2’nci yılı olduğunu söyleyen Berrin Sönmez, Şubat ayından itibaren kadınların pandemi döneminde, zoom üzerinden yaptıkları çalışmaları anlattı. Sönmez, “Kadınlar eve kapandığı ortamda hayatları, hayalleri neler olacak? Kadınlar ne sorun yaşayacak? üzerinden Türkiye’nin her yerinden ve dünyanın farklı ülkelerinden kadınlarla fikir alışverişinde bulunuyorduk. Pandemi, döneminde af çıkacağı zaman kadın katilleri ve çocuk istismarcılarının da bu af kapsamından endişe ederek hareket ettik. Kadınlarla eylemler yaptık pandemi şartlarında sosyal medyada eylemler düzenledik. Bir anda ‘İstanbul sözleşmesi’ konusunda öteden beri var olan iktidarın itirazlarına karşı ‘bir platforma dönüşelim’ dedik ve eşitlik için kadın platformunu kurduk” dedi.

EŞİK gönüllüleri: İran’da kadınların bulaştırdığı cesareti harmanlayalım - berrin sonmez
Berrin Sönmez

‘Kadınların hayatlarına tek kişinin kararıyla imza atıldı’

Sönmez, Meclis izleme çalışmalarını da yürüttüklerini belirtti. Sönmez, “Her ay rapor yayınladık ve ilk yayınladığımız raporda koskoca bir parlamentoda sadece 57 saniye kadın kelimesi geçti. Her ay bu böyle devam ederken, bütün milletvekilleri bu konuyla ilgilendiler. Son raporumuzda, çok daha güçlü bir şekilde önergeler verilmiş, defalarca kadınlar için yasa teklifleri konuşulmuş bir dönem yaşadık. ‘İstanbul Sözleşmesi’nden sonra da Erdoğan’ın bütün çabalarımıza rağmen hukuksuz bir gecede tek kişinin verdiği imza kararı nedeniyle bu sefer kadınların haklarına, hayatlarına, hayallerine, çok büyük bir darbe indirilmiş oldu” diye konuştu.

‘Kadınları dinlemeye geldik’

Kadınlara indirilen bu darbe nedeniyle bu kez tekrardan parlamentoya yöneldiklerini ifade eden Sözmez, milletvekillerine sorumluluklarının neler olduğunu ve bu kapsamda ne tür çalışmalar yaptıklarını şu şekilde dile getiriyor: “Hangi milletvekili kadın haklarını, çocuk haklarını, şiddetle mücadele etmiş? ‘İstanbul Sözleşmesi’ hakkında kim konuşmuş? Hangi milletvekili cinsiyetçi şakalar yapmış? Hangi milletvekili sadece erkek alanlarını ziyaret etmişte kadınlarla hiç ilgilenmemiş? Bu günkü toplantımızın başlangıcı bu çalışma olacak. Pandemi bitti ve bu dayanışmayı yüz yüze yapacağız. Kurumlarda yer alan veya örgütlü olmayan kadınlar gelecekleri hakkında ne düşünüyorlar? Bu formda kadınları dinlemeye geldik.”

‘Cesaret bulaşıcıdır o ateşi harmanlayalım’

EŞİK gönüllüsü avukat Hülya Gülbahar ise, Türkiye çapında kadınların buluşmasını örgütlemeye çalıştıklarını ifade etti. Gülbahar, her siyasi görüşten, dini inançtan, toplumsal kesimden kadınların bir araya gelmesini istediğini dile getirdi. Gülbahar, “Özgün olan sorunlarımızı ve ortak olan sorunlarımızı tartışalım. Birlikte çözüm yolları arayalım. Mahsa Amin’nin başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle öldürülmesi ve arkadaşlarımızın başlattığı mücadeleyi de burada anmak istiyoruz. Çünkü cesaret bulaşıcıdır. Zaten içimizde o cesaret var o ateşi de burada hep beraber harlayalım coşturalım istiyoruz. Bizler eşitlik istiyoruz, kağıt üzerinde değil hayatın her alanında somut şekilde. Bu eşitliği sağlamak için her mahallede, her iş yerinde, kreşlerin açılmasından kadınların şiddete maruz kalmasında başvurulacakları danışma merkezleri  açılmasına kadar çok yönlü kurumsal bir destek gerekiyor. Soyut sözler istemiyoruz çok yorulduk” sözleriyle tepkilerini dile getirdi.

EŞİK gönüllüleri: İran’da kadınların bulaştırdığı cesareti harmanlayalım - hulya gulbahar
Hülya Gülbahar

‘Tehlikeye karşı yan yana gelmemiz gerekiyor’ 

Başlayan formda ilk olarak konuşan EŞİK Gönüllüsü Zozan Özgökçe, özgür kadın mücadelesinin birlikte mücadeleden geçtiğinin altını çizdi. Özgökçe, “EŞİK uzun süredir kadın alanında mücadele ediyor. Bu formu yapmamızın sebebi kadınlar olarak tehlike altında olmamızdır. Bu nedenle yan yana gelmemiz gerekiyor. Hepimizin hakları gasp edilmiş. Haklarımız için birbirimize kenetlenmemiz ve dokunmamız şart oldu” diye vurguladı.

EŞİK gönüllüleri: İran’da kadınların bulaştırdığı cesareti harmanlayalım - photo 5890997613463976890 y 1

Yarın Edirne’de devam edecek olan forum, konuşmaların ardından basına kapalı olarak devam etti.

Kamera-Montaj: Dıldar Güler

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
EŞİK gönüllüleri: İran’da kadınların bulaştırdığı cesareti harmanlayalım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir