Firavin, Kürt yemeklerini evlerden çıkarıp sokakla buluşturuyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Firavin sadece bir restoran olmakla kalmıyor Kürt mutfağını evlerden sokağa çıkarıyor. Necla Cölemergi’nin on yıldır Van’da açtığı restoranının Amerika’dan bile müşterileri var

“Nenelerimiz, dedelerimiz bizim mutfağımızın öncüleridir. Biz de bu incelikleri tarih boyunca evlerimizde yaşattık. Şimdi Firanvin ile kültürümüzü yaşatmaya devam ediyor.”

Bu sözler Van’da ‘Firavin’ ismi ile Hakkari yöresi yemekleri alanında hizmet veren Necla Cölemergi’ye ait.  

Hakkarili Necla Cölemergi kendi kültürüne dair yemeklerini, Van’da aynı isimle açtığı restoranında halkla buluşturuyor. 7 – 8 çeşit Kürt geleneksel yemeği her gün mutfağından müşterilerine sunuyor.

5.jpg

Van Şehir merkezinde bulunan Firavin’in müşterileri de genellikle yöresel yemekleri özleyenler oluyor. Keledoş’dan, Doxaba’ya kadar birçok yemeğin müdavimleri de yurt dışından geliyor.

İşletmesinin kapısını Hakkari Objektif Haber’e açan Cölemergi, “Evlerde yapılan geleneksel yemeklerimizi sokağa da taşıdık. Bölgeden bölgeye değişen yemekleri burada yaptıkça bir Vanlı da Çukurcalının yemeklerini öğrenmiş oluyor. Açtığımız ilk günden beri de ilgi oldukça iyi” ifadelerini kullandı. 

27 yıllık memuriyetten emekli olduktan sonra Van’a yerleşen Necla Cölemergi, çalışma hayatına ara vermeden kendi yöresinin yemeklerini tanıtmak istediğini ifade ediyor. 

Kadının iş hayatında istihdamına önem verdiğini anlatan Cölemergi, önceleri belirsizlik içerisinde açtığı Firavan’i kendi kültürel yemeklerine dair duyduğu güven ve istikrarla işletmesini büyüttü ve hedefinin Van’da ikinci şube açmak olduğunu belirtiyor.

Sadece öğle yemeği verdikleri için işletmesine Firavin ismini verdiğini belirten Cölemergi 
yemek bir kültürdür, yaşatılmasının önemli olduğunu kaydetti. 
 
“Bizim kaybolan yemeklerimizi, unutulmuş yemeklerimizi tekrar çıkarıp müşteriye servis etmek harika bir duygu” diyen Cölemergi, Firavi’nin bölgedeki ender işletmelerden biri olduğunu söylüyor

Eskiden işletmelerde keledoş, doxaba gibi yemeklerin yapılmadığına dikkat çeken Cölemergi, şimdi kafeler bile yapıyor bu menüyü. İlham olmak güzel bir duydu diye konuştu.

1.jpg

Kürt mutfağının inceliklerini yaşatmak istediklerini vurgulayan Cölemergi, “Her yemeğimizin bir tarihi vardır aslında. Bölgeden bölgeye de değişir. Serhat Bölgesi dağlıktır ve hayvancılıkla uğraşan insanlarımız eti her yemekte kullandılar tarih boyunca. Çeşitler arttıkça lezzet de o oranda arttı. Nenelerimiz, dedelerimiz bizim mutfağımızın öncüleridir. Her Kürt aile büyüğünden öğrenmiştir yemeklerin inceliklerini. Tandırlardan fırınlara taşındı zamanla etler. Biz de bu incelikleri tarih boyunca evlerimizde yaşattık. Düğünlere konuk ettik mutfağımızı. Bu günde bu incelikleri Firavin’de devam ettiriyoruz” dedi. 

4.jpg


 
Van sadece yerli turist değil ayrıca yabancı turisti de doğa güzellikleriyle ağırlayan bir şehir. Van’a gelen turistler yöresel yemekleri yemek için Firavin’in yolunu tutuyor.

Cölemergi, “Bir turist gelmişti Amerika’dan. Çukurca köftesini yemişti burada. Daha sonra kendi yazdığı kitabında buna yer verdi. ‘Kürdistan’dan Çukurca Köftesi yiyin’ diye yazmıştı. İsviçre’den gelen misafirlerimiz de var. Kültürümüzü insanlara yemeklerimizle tanıtmak bizim için bir onur” diyor. 

2.jpg
3.jpg

Serhat News

(sg)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Firavin, Kürt yemeklerini evlerden çıkarıp sokakla buluşturuyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir