Fuat Taş: Kürtçe’nin etnik gırtlak yapısı metal müziğe çok uygun-VİDEO

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ÖZEL HABER- Zelal Sahidenur Sari

Ünlü müzikolog Sachs, “Müziğin tanımını yapmak, insanın iç dünyasının tanımını yapmak kadar zordur ama bütünüyle olanaksız değildir,” der. Bu yüzden müzik, sesin ve sessizliğin bir araya gelmesinden oluşan bir sanatsal formdur. Bu sanatsal formun yaratıcıları ise elbette müzisyenlerdir.

Bölgede, yaşamını müziğe adamış ve yaptıkları çalışmalarıyla müziğe yön veren bölge sanatçıları, ilginç hikayeleri ve eşsiz deneyimlerini, “Saklı Sesler” çalışması kapsamında anlatıyor.

Serhat NEWS, “Saklı Sesler” çalışmasının startını ilk Kürtçe hevy metal grup olan Ferec ile yapıyor. Hakkarili müzisyenlerin oluşturduğu Ferec, dengbêjlerin payîzok okuduğu kentte, hevy metalin nasıl doğduğunu anlatıyor.

Fuat Taş: Kürtçe'nin etnik gırtlak yapısı metal müziğe çok uygun-VİDEO - logolu

Yaptıkları çalışmalarla müziğe yön veren sanatçılar, saklı kalan hikayelerini Serhat NEWS’e anlatıyor. Saklı Sesler programımızın ilk konuğu olan, Kürtçede ilk heavy metal müzik yapan, Ferec’in vokalisti Fuat Taş, Ferec’in hikayesini anlattı.

2000’li yıllarda Kürt müziğinin ahenkli ve renkli sesini Mezopotamya’dan, farklı coğrafyalara duyuran, dengbêjlerin kenti Hakkari’den farklı sesler duyulmaya başlandı. O yıllarda bir araya gelen; İsmail Kurt, Cemal Kaya, Erkan Baran ve Fuat Taş ilk Kürtçe heavy metal müzik grubunu kurdu. Yaptıkları müzikle bir ilki başardıklarını bilmeden, yıllarca müzik yapan gençler, bir İstanbul yolculuğunda heavy metal tarzında müzik yaptıklarını öğrendiler.

20 yıl önce Hakkari’de kurulan Ferec’in hikayesini merak ederek, vokalisti Fuat Taş ile bir barda buluşuyoruz. Fuat’ı görür görmez, ‘Ferec, ne demek abi, nereden aklınıza geldi?’ diye soruyorum. Seydaye Tîrej’in, “Bilbilê Dilşad” şiirinden bir dize okuyor:

“…Rewşen kirî Kurdistan, bi carek wê seraser
Nîşana sibê ye, fereca xêrê ne dûr e…”

Ferec’in, ilk ve tek albümü ‘Helîkopter’ için, “Albümünüzün adı neden ‘Helîkopter’?” diye sorunca, “Bizim çocukluğumuz, gençliğimiz 12 Eylül’e denk geldi. O yüzden bizim buralarda helikopterin anlamı çok derindir. Yaptığımız bu şarkıda o günlerin yansımasıdır,” şeklinde cevaplandırıyor.

Bu keyifli sohbetin devamını videolu haberimizde izleyebilirsiniz.

Görüntü ve Montaj: Zafer Avnash

Tepki Ver | mutlu1
1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Fuat Taş: Kürtçe’nin etnik gırtlak yapısı metal müziğe çok uygun-VİDEO

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir