Gazetecilerin davası Leyla Güven’in davasıyla birleştirildi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gazeteciler Erkan Çapraz ve Ömer Oğuz’un “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla yargılandığı dava, HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in davasıyla birleştirildi.

Yüksekova Haber Portalı İmtiyaz Sahibi Erkan Çapraz ve Yayın Koordinatörü Ömer Oğuz’un “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla yargılandığı davanın üçüncü duruşması Hakkari 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Cezaevinde bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski  Hakkari milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven’in 13 Şubat 2020 tarihinde Yüksekova ilçesinde düzenlenen bir paneldeki konuşmasını Yüksekova Haber Portalı’nda haber yapıp videosunu YouTube hesabında yayınladıkları için haklarında dava açılan Erkan Çapraz ve Oğuz’un yargılamasına devam edildi.

Hakkari Objektif Haber’in geçtiği bilgilere göre, Hakkari 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın bugünkü üçüncü duruşmasına gazeteci Çapraz katılmazken Oğuz SEGBİS ile katıldı. Duruşma, Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesine bir önceki duruşmada yazılan davaların birleştirilmesi talebine verilen yanıtın okunması ile başlandı ve Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesinin Hakkari 1. Ağır Ceza Mahkemesinin birleştirme talebine muvafakat vermediği belirtildi.

Oğuz ve Çapraz’ın avukatı Jindar Uçar, Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada eski Milletvekili Leyla Güven’e mahkumiyet verilse ve ceza infaz edilse bile suçun şahsiliği ilkesi gereği gazeteci olan müvekkilleri yönünden bu durumun suç teşkil etmediğini dile getirdi. Uçar, müvekkilleri hakkında beraat kararı verilmesi talebini yineledi.

Ardından söz alan iddia makamı, esas hakkındaki mütalaasını mahkemeye sundu. Savcı, Güven’in yargılandığı dava ile gazetecilerin yargılandığı dava arasında fiili ve hukuki irtibat olduğunu öne sürerek dosyaların birleştirilmesini talep etti.

Esas hakkındaki mütalaaya karşı söz alan Uçar, mütalaanın bir önceki celse verilen mütalaa ile aynı olduğunu belirterek, birleştirme talebine de Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından olumsuz cevap verildiğini hatırlattı. Uçar, her iki dosya arasında fiili ve hukuki irtibat bulunmadığını savunarak, dosyanın esas hakkındaki mütalaanın hazırlanabilmesi için iddia makamına tevdi edilmesini talep etti.

Kısa bir aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, dosyaların birleştirilmesine hükmetti.

Ne olmuştu?

İddianamede gazetecilere yöneltilen suçlamaya cezaevinde bulunan eski HDP Hakkari milletvekili Leyla Güven’in 13 Şubat 2020 tarihinde bir panelde yaptığı konuşmayı portalın YouTube kanalı üzerinden yayınlanması delil olarak gösteriliyor. Çapraz ve Oğuz hakkında hazırlanan üç sayfalık iddianamenin yarısında Leyla Güven’in konuşmasına yer veriliyor. Terörle Mücadele Kanunu’nun 7. madde 2-3. cümlelerine atıfta bulunan iddianame savcısı, Çapraz ve Oğuz’un bin günden beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılmasını talep ediyor.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Gazetecilerin davası Leyla Güven’in davasıyla birleştirildi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir