Gevaş’ta bulunan Yuva Şelalesi görenleri büyülüyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’ın Gevaş ilçesine bağlı Yuva Köyü, şelalesi ve baharın tüm renkleriyle görenleri büyülüyor.

Van’ın Gevaş İlçesine bağlı Yuva Köyü, Van’ın büyükşehir olmasından sonra mahalle statüsü kazandı. Bu statüye rağmen alışagelmiş bir şekilde köy olarak anılıyor. Halk arasında Gevaş’ın şelaleli köyü olarak bilinen bu köy Van Şehir Merkezine 66 kilometre, Gevaş İlçe Merkezine ise 26 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Gevaş’ta bulunan Yuva Şelalesi görenleri büyülüyor - yuvakoy selalesi 1

Karayolu ile ulaşım sağlanan köy, zirvesinde bulunan şelale nedeniyle çok sayıda misafir ağırlıyor. Şelalenin başladığı noktaya ulaşanları ise eşsiz bir Van Gölü manzarası bekliyor. Köyün tarım arazileri de verimini bu şelaleye bağlı. Şelalenin alt tarafı şekerpancarı, kaba yem bitkileri ve meşhur Gevaş fasulyesinin yetiştirildiği bir ova.

Gevaş’ta bulunan Yuva Şelalesi görenleri büyülüyor - yuvakoy selalesi 3

Gevaş’ın atalık tohumlarından uzun yıllardan yetiştirilen fasulyeler Temmuz-Ağustos aylarında Gevaş’ta yol üstündeki tezgâhları, Van merkezde de marketlerin önünü süslüyor. Çoğunlukla iki ay ürün alınabilen bu bitkinin hava koşullarına göre ürün miktarı da artıyor.

Gevaş’ta bulunan Yuva Şelalesi görenleri büyülüyor - yuvakoy selalesi 5

Yuva Köy, 70 haneden oluşuyor. Gevaş’ın en kalabalık köylerinden biri olan bu köyde yaşayan herkesin bahçesinde ters lale ve leylak görmek mümkün. Öte yandan bu köyün tüm güzellikleri orayı ziyaret eden fotoğrafçılar tarafından ölümsüzleştiriliyor.

Her yıl onlarca insanın ziyaret ettiği şelale

Son yıllarda Vadi Doğa Sporları Kulübü ve Patika Doğa Sporları Kulübü başta olmak üzere sayısız dağcının doğa gezisi düzenlediği yerlerin başında geliyor. Köy sakinleri geçimini bitkisel üretim kadar hayvansal üretimle de sağlıyor. Geçmiş dönem küçükbaş hayvancılığın revaçta olduğu bu köyde şimdiler de büyükbaş hayvancılığı yapılıyor.

Gevaş’ta bulunan Yuva Şelalesi görenleri büyülüyor - yuvakoy selalesi 2

Köy sakinlerinden Sefer Hakan, organik tarım mezunu ve uzun yıllardır köyde kendi tarım arazilerini işletiyor. Hakan, “Yuva Şelalesi bizim için çok önemli. Bu köyün yeşilliğini ve ürününü ona borçluyuz. Kış aylarında düşen debi yaz aylarında yükseliyor. Bu da zaten istediğimiz bir şey. İnsanlar köyümüzü şelalesiyle tanıyor” diyor.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Gevaş’ta bulunan Yuva Şelalesi görenleri büyülüyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir