Gevaş’ta köy halkından eylem: Adem’den beri bu köyde TLF şebekesi yok

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’ın Gevaş ilçesi Dövecik (Textîs) Köyü sakinleri, uzun yıllardır, köylerine yakın baz istasyonu olmamasından kaynaklı şebeke sorunu yaşıyor. Soruna çözüm arayan köy halkına ise yetkililerin verdiği cevap daha da ironik; “Devlet bütçesinde ödenek kalmadığı için bu konuda hizmet verememekteyiz.” Köy halkı ise yaşadıkları sorunu, köyün girişine yaptırdıkları tabelayla protesto ederek, “Adem’den beri bu köyde TLF şebekesi yok!” yazdı.

Gevaş ilçe merkezine 20 km uzaklıkta bulunan Dövecik Köyü’nde, yaklaşık 20 hane bulunuyor. Köy, aynı zamanda bölgenin ana arterlerinden biri olan İpekyolu Caddesi’ne de 8 yüz metre uzaklıkta bulunuyor. Oldukça merkezi bir konuma sahip olan köyde ise uzun yıllardır telefon şebekesi sorunu yaşanıyor.

Köylüler, yaklaşık 9 yıldır bu sorunun çözümü için çeşitli girişimlerde bulunsa da çözüm bulunmadı. Öncelikle GSM operatörlüklerine ulaşan ve taleplerine cevap alamayan köylüler, daha sonra yerel yönetimlerden, yetkili olan tüm kurumlara ve teşkilatlara başvuruda bulunmuş. Son olarak Diyarbakır Ulaştırma Bakanlığı 8’inci Bölge Müdürlüğü’ne başvuru yapan köylüler, oradan da herhangi bir geri dönüş alamıyorlar.

Gevaş’ta köy halkından eylem: Adem’den beri bu köyde TLF şebekesi yok - Vanin Gevaş ilçesi Dövecik Textîs Köyü sakinleri

‘Devlet bütçesinde ödenek kalmamış’

Yapılan girişimler sonucunda Diyarbakır Ulaştırma Bakanlığı 8’inci Bölge Müdürlüğü’nden, köy muhtarına mesaj geliyor. Gelen mesajda, “Devlet bütçesinde ödenek kalmadığı için bu konuda hizmet verememekteyiz” yazıyor.

Yaşanan sorundan dolayı ihtiyaçlarını gidermede sıkıntı yaşayan ve temel hakları ihlal edilen köylüler, yaşadıkları sıkıntıları, “Muhatap bulamadığımız için çözemiyoruz” şeklinde ifade ediyor.

Köylüler son çareyi ise bu sorunu protesto etmekte buluyor ve Ayvalık’tan köylerine ziyarete gelen bir turistin fikriyle, köylerinin girişine bir tabela yapmaya karar veriyorlar. İpekyolu Caddesi üzerinde bulunan köy girişindeki tabelada, “Adem’den beri bu köyde TLF şebekesi yok” yazıyor.

Köylüler ürünlerini kolaylıkla satamıyor

Köylülerden Sefer Hakan, köylerinin temel geçim kaynağının hayvancılık olduğunu belirtiyor. Hayvancılıkla ilgilenmelerinden kaynaklı çok sayıda ürün ürettiklerini ve bu yüzden kendilerine ulaşamayan insanların mecburen köylerine geldiklerini ifade ediyor.

Gevaş’ta köy halkından eylem: Adem’den beri bu köyde TLF şebekesi yok - Sefer Hakan
Sefer Hakan

Bu sorunun çözümü için girişimlerinin sonuçsuz kaldığını belirten Hakan, “Ulaştırma Müdürlüğü’nden muhtarımıza gelen mesaj çok ilginçti ve hizmet verememelerinin sorumluluğunu direkt hükümete yüklemiştiler. En son geçen yıl köye yer tespiti için geldiklerinde, belirledikleri arsanın sahibine kira vereceklerini söylediler. Arsa sahibi de herhangi bir kira istemediğini, sadece bu sorunun çözülmesini istediğini söyledi. Bu şebeke yüzünden kimseyle iletişim kuramıyoruz. Etrafımızda olup biten her şeyi en son biz duyuyoruz” diyor.

Köyün girişine astıkları tabelanın nedenine dikkat çeken Hakan, “Tabelayı, sorunumuza dikkat çekmek ve bu durumu protesto etmek için koyduk. Bu şekilde sesimizi duyurmaya çalışıyoruz” diye ifade ediyor.

‘Ambulansı bile arayamıyoruz’

Köylülerden Aydoğan Atik ise tabelanın, en azından bir yetkilinin ilgisini çekebileceğini belirterek, yaşadıkları sıkıntıları anlatıyor. Atik, “Caddeye inmeden telefonlarımızın şebekeleri çekmiyor. Örneğin köyümüzde bir hasta olunca ambulansı arayamıyoruz.  Hayvanlarımız hastalanınca veterinere ulaşamıyoruz” diye kaydediyor.

Gevaş’ta köy halkından eylem: Adem’den beri bu köyde TLF şebekesi yok - Aydoğan atik
Aydoğan Atik

Atik, en basitinden dağdaki çobanlarıyla bile iletişim kuramadıklarını, hayvanları öldüğünde yetişemediklerini ifade ederek, “Aslında en büyük sorunu çocuklarımız yaşıyor. Sınıf gruplarıyla iletişim kuramıyorlar. Özellikle online eğitim sürecinde her şeyden oldukça geri kaldılar. Biz, bu sorunumuzun bir an önce çözülmesini istiyoruz” diyor.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Gevaş’ta köy halkından eylem: Adem’den beri bu köyde TLF şebekesi yok

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir