Hakkari’de binlerin katılımıyla Newroz ateşi yakıldı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hakkari’de binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirilen Newroz büyük bir coşkuyla yakılan Newroz ateşiyle sürüyor. 

Hakkari merkezde binlerce kişinin katılımıyla Newroz kutlaması gerçekleştirildi. Newroz’un kutlandığı Sümbül Dağı eteklerindeki Otogar alanı, HDP ve Yeşil Sol Parti bayraklarıyla süslendi. Kent merkezinin yanı sıra köy ve ilçelerden de yüzlerce kişi Newroz’a katıldı. Yurttaşların birçoğu, birbirinden renkli kıyafetlerle Newroz’a katıldı. Gençler ve kadınların yoğunluğu dikkat çekti. Bazı esnaflar, kutlamalar için kepenk açmadı. Newroz görevlileri ise, Maraş merkezli 6 Şubat’ta yaşanan depremde hayatını kaybedenler için siyah giyindi. 

Yurttaşlar, sık sık PKK Lideri Abdullah Öcalan lehine sloganlar atarak, “Li Mêrdînê li Bagokê” ve “Gever’e Gever” şarkılarını seslendirdi. Program, demokrasi ve özgürlük mücadelesinde hayatını kaybedenler için yapılan saygı duruşuyla başladı. 

Hakkari’de binlerin katılımıyla Newroz ateşi yakıldı - hakkari newroz atesi yakildi 1

‘Tayyip istifa’

Konuşmaların başlayacağı sırada “Tayyip istifa”, “Hükümet istifa”, “Hırsız AKP” sloganları atıldı. HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, depremde yaşanan eksikliklere işaret ederek, “Kurdistan ve Türkiye’nin dört bir yanından dayanışma örgütlendi. Her yerde enkazda kalanlara ilk gönüllüler ulaştı” dedi. 

Hakkari’de binlerin katılımıyla Newroz ateşi yakıldı - hakkari newroz atesi yakildi 3

Tecride tepki

Dede, iktidarın çözümsüzlükte ısrar ettiğini belirterek, şunları söyledi: “Demokratik siyasete bile tahammül edemiyorlar. Bir yerde faşizm varsa karşısında direnen de vardır. Colemêrg halkı direniyor. Savaş çığırtkanlığıyla halkı zehirliyorlar, tecrit uyguluyorlar. Sayın Öcalan üzerinde 24 yıldır tecrit uygulanıyor. Bu tecrit, Ortadoğu’nun tüm halkları üzerinde uygulanıyor. Bir an önce Sayın Öcalan konuşmalı.”

Beştaş: Geleceği inşa edeceğiz

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ise, konuşmasına Newrozu’n önemine değinerek başladı. Beştaş, “Büyük bir deprem atlattık; resmi rakamlara göre 50 bin kişi hayatını kaybetti. Fakat biliyoruz ki bu iktidar her zaman yalan söylüyor. Ölülerimiz hakkında dahi yalan söylüyorlar. 14 Mayıs’ta onları hep birlikte göndereceğiz” dedi. 

PKK Lideri üzerindeki tecride değinen Beştaş, “Bugün alanlardan ‘Tecridi kaldırın, İmralı kapılarını açın’ deme günüdür. Onlara hesap soracağız ve onları göndereceğiz” dedi. Beştaş’ın konuşması, sloganlarla uzun bir süre kesildi. 

Hakkari’de binlerin katılımıyla Newroz ateşi yakıldı - hakkari newroz atesi yakildi 2

Beştaş, “Biz Türkiye’de geleceği inşa edecek partiyiz. Halkımıza güveniyoruz, bizi yalnız bırakmadınız. Her türlü zulme ve faşizme karşı diz çökmediniz. Bundan sonra da diz çökecek, başını eğecek tek bir Kürt bulamayacaklar” diye konuştu. 

‘Hakkımızı helal etmiyoruz’

Beştaş’ın, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “helallik” açıklamalarını hatırlatması üzerine alandan “Helal etmiyoruz” sesleri yükseldi. İktidarın tecritle PKK Lideri Abdullah Öcalan’ı unutturmaya çalıştığını belirten Beştaş, “Kürt halkı hiçbir zaman Sayın Öcalan’ı unutmaz. İmralı Adası’nın kapısı barışa açılan kapıdır. İmralı Adası’nın anahtarını açan kilit sizin elinizde” dedi.

Tutuklu eşbaşkanın mektubu okundu

Beştaş’ın konuşmasının ardından tutuklu olan Hakkari Belediyesi eski Eşbaşkanı Dilek Hatimoğlu’nun gönderdiği mesaj okundu. Mektubun okunmasının ardından Newroz ateşi yakıldı. Program, Koma Sorjiyan’ın sahne almasıyla son buldu. 

Hakkari’de binlerin katılımıyla Newroz ateşi yakıldı - hakkari newroz1 1 1

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Hakkari’de binlerin katılımıyla Newroz ateşi yakıldı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir