Hakkari’de ekolojik yıkım yürüyüşüne çağrı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hakkari’deki siyasi parti ve STÖ’ler Cudi’deki ekolojik yıkım yürüyüşüne ilişkin açıklama yaparak, Savaşa, yıkıma ve doğa talanına karşı herkesi özgürlük için yürüyüşe katılmaya çağırdı. 

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Mezopotamya Ekoloji Hareketi temsilcileri, bölgede devreye konulan ekolojik talana karşı “Savaş Yıkımına ve Doğa Talanına Karşı Yürüyoruz” şiarıyla 17 Eylül’de Cudi Dağı’na gerçekleştirilecek yürüyüşe bir katılım çağrısı da Hakkari’den geldi. 

HDP il binasında yapılan açıklamaya Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), İnsan Hakları Derneği (İHD), Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Hakkari Şubeler Platformu, Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) üyeleri destek verdi. 

Ekosistem yok ediliyor

HDP Hakkari İl Eşbaşkanı Hümeyra Armud, egemenlerin Kürtlerin coğrafyasına yönelik sömürü politikasının tarihin her anında sürdüğünü belirterek, “Bugün gelinen noktada kırım daha kirli yöntemlerle devam ettirilmektedir. Özellikle AKP iktidarıyla birlikte, faşizm her alana sirayet etmiş, kırım hız kazanmış, tarihimize, kültürümüze, doğaya saldırılar en acımasız boyutlara ulaşmış, hafızayı yok etme üzerine sürdürülen politikalarla Kürt halkı hedef haline getirilmiştir. Savaş pratiklerinin bir sonucu olarak, yıllardır sistematik olarak devam eden orman yangınlarıyla bir ekosistem yok ediliyor ” dedi.

Yürüyüşe davet 

Armud, 17 Eylül‘de Cizre’de yapılacak olan yürüyüşe katılım çağrısı yaparak şunları ekledi: “Ekoloji toplumuyla, ormanıyla, havasıyla, suyuyla vardır. Toplumsal hakikatimizle sesimizi yükseltiyoruz; gençler, kadınlar, sivil toplum örgütleri, partiler, dernekler, sendikalar, odalarla birlikte ve toplumun her kesimini ve bir bütün olarak Türkiye ve Kürdistan halkları olarak ‘talana ve soykırıma karşı özgürlük’ diyerek Cudi’ye yürümek üzere Cizre’ye davet ediyoruz.”

‘Yaşam yok ediliyor’

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede ise, doğayı katledildiğini doğanın katledilmesiyle birlikte bir yaşamın yok edildiğini söyledi. Dede, “Özellikle Kürdistan’da kürdün tarihi yok edilmeye çalışılıyor. Doğa katliamına dur demek için hepimiz 17 Eylül’de Cudi’ye yürümek için Cizre’de olacağız” dedi.  MA

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Hakkari’de ekolojik yıkım yürüyüşüne çağrı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir