Hakkari’de gençler kenti terk ediyor: 8 bin 252 kişi göç etti

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son süreçlerde Hakkâri’de özellikle genç nüfus geçim sıkıntısı ve işsizlik nedeniyle şehri terk etmek zorunda kalıyor. Her geçen gün kepenk kapatan esnafa da bir yenisinin eklenmesi ise dikkatlerden kaçmıyor.

Ekonomik kriz ve yüksek enflasyon nedeniyle Hakkâri’deki esnaflar zor günler yaşıyor. Özellikle genç nüfus geçim sıkıntısı ve işsizlik nedeniyle şehri terk ediyor. Cumhuriyet’e konuşan Hakkâri Esnaf  ve Sanatkârlar Odası Muharrem Tekin,şehrin adeta hem içinin hem de beyninin boşaltıldığına dikkat çekti. Kentte ne yaşamın, ne hayvancılığın ne de ticaretin kaldığını kaydeden Tekin, “Her geçen gün biraz daha batıyoruz, yok oluyoruz. Sesimizi kimseye duyuramıyoruz. Anlattıklarımız kimse kulak asmıyor ve inanmıyor” dedi.

‘Gerekli önem verilirse yaşanılır iller arasında yer alırız’

Türkiye’nin en zengin ili olabilecek potansiyele sahip olduğunu kaydeden Tekin, şöyle konuştu: “Gelin yerinde görün halimizi diyoruz. İran ve Irak’a komşu olan ve bu iki ülkeye açılan ama aktif olmayan üç sınır kapısı var. Yaz ve kış aylarında safari ve doğa turizmi yapılır bir zenginliğe  Türkiye’nin en genç nüfusuna sahip il olmamıza rağmen şu an ülkenin en geri kalmış en fakir ili olarak görülüyoruz. Gerekli önem verilirse sınır kapıları aktif hale getirilirse genç nüfusun kentte kalması için yatırımlar, iş olanakları sağlanırsa çok kısa sürede en zengin ve yaşanılır iller arasında yerimizi alırız” dedi.

‘Hakkâri göçüyor’

Hakkâri’nin nüfusunun 2018 yılında 286 bin 470 kişiyken, 2021 yılında 278 bin 218’a düştüğünü ifade eden Tekin, “8 bin 252 kişi işsizlik ve kısıtlı imkânlar nedeniyle kentten ayrılmak zorunda kaldı. Esnaf, kriz nedeniyle bankalardan aldığı borçlarla boğuşurken, borçlarını ödeyemeyenler kepenk kapatmak zorunda kalıyor. Bu yılın son 8 ayı içerisinde odada kaydı bulunan 182 esnaf, iflasını bildirerek ticaretten el çekti” diye konuştu. 

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Hakkari’de gençler kenti terk ediyor: 8 bin 252 kişi göç etti

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir