Hakkari’de gezilecek yerler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tarihe tanıklık eden Hakkari kentinde, gezilip görülecek önemli yerleri sizler için derledik.

Hakkari ili ismini eski zamanlarda Van gölünün güneyinde ve İran’a doğru uzanan yörelerde yaşayan Hakkar kabilesinden alır. Tarih olarak çok eskilere dayanan Hakkari’de, Sümerler, Akadlar, Urartular ve Asurluların yaşadığı yapılan arkeolojik araştırmalar sonucu gün yüzüne çıkmıştır. Tarihi kent Hakkari’yi merak edip yollara koyulanlara gezebilecekleri yerleri derledik.

Meydan Medresesi

Meydan Medresesi, Hakkâri merkez Biçer Mahallesi’nde bulunmaktadır. Kale Altı Mezarlığı’nın doğu tarafındaki düz bir platforma kurulmuştur. Yapı, Anadolu’da Selçuklu döneminde başlayıp, Beylikler ve Osmanlı döneminde gelişen avlulu medrese plan tipinin 18. yüzyıl başlarındaki bir örneğidir. Bölgede yer alan Bitlis, Hoşap ve Pizan’daki medreselerle plan ve mimari özellikleri bakımından benzerlikler göstermektedir.

Hakkari’de gezilecek yerler - hakkari meydan medresesi

Giriş kapısı üzerindeki kitabesine göre medresenin, 1700-1701 tarihinde İzzeddin oğlu İbrahim Bey tarafından yaptırıldığı bilinmektedir. 1959’da yapıdan bahseden Oktay Aslanapa, iki katlı yapının revaklı avlusunun yıkık olduğunu bildirmektedir.

Nehri Taş Köprü

Nehri Taş Köprü Şemdinli Çayı üzerinde, ilçe merkezine 13 kilometre, Nehri (Bağlar) köyüne 4 kilometre uzaklıktadır. Nehri-Derecik- Irak yolunun bağlantısını Sağlamaktadır. Yüksek dağların arasında derin bir vadide yer alan, kuzey güney istikametinde tek açıklık halindeki köprünün her iki ayağı da kayalıklara oturmaktadır. Köprü 1898 yılında Şeyh Muhammed Sıddık tarafından yaptırılmıştır.

Hakkari’de gezilecek yerler - hakkari nehri tas kopru

Koç Heykeli

Koç heykelinin Yüksekova ilçe merkezinde bulunması ile beraber onu ilginç kılan yanı, yan yüzlerinde bazı betimlemelerin mevcut olması. Bu betimlemeler içerisinde yüzüne koça binmiş eli kargılı bir adam, onun da arkasında ellerinde yuvarlak nesneler tutan dört adam, üç koç, bir kama ve bir silah yer almakta.

Hakkari’de gezilecek yerler - hakkari koc heykeli

Kaya Resimleri

Kaya resimleri 1938’de Cilo-Sat dağlarının Gevarok Vadisi’nde keşfedilmiş. Kaya resimlerinin tarihinin yaklaşık 5 bin yıl öncesine ait olduğu düşünülmekte. Güncel olarak bin 179 kaya resmi tespit edilmiş. Ancak uzmanlar daha çok sayıda kaya resmine ulaşılabileceğini de belirtiyorlar. Kaya resimlerinin özelliği ise hem açık hava müzesi atmosferi yaratmaları hem de Azerbaycan ve Filistin’de bulunan kaya resimleri ile benzerlik göstermeleri.

Hakkari’de gezilecek yerler - hakkar kaya resimleri

Hakkâri Konak Kilisesi / Koçanis Kilisesi

Kilisenin iç mekanı iki kısımdan oluşmakta. İlk kısım doğrudan sahın bölümü, ikinci kısım ise bema bölümü olarak adlandırılır. Kilisenin çatısına yakın kısmında sekiz satırlık Nasturi dilinde bir kitabe yer almakta. Kilise cephesinin dışında hem Nasturi kitabesinin altında hem de ortaya yakın kısımda dairesel şekilde iki güneş saati mevcut. Kilise, Hakkâri merkeze 18 kilometre uzaklıktaki Konak köyünde bulunmaktadır.

Hakkari’de gezilecek yerler - hakkari konak kilisesi

Nasturi Kilisesi / Derav Kilisesi

Eğimli bir arazide bulunan kayaların içlerinin oyulmasıyla yapılmış olan Nasturi kilisesi günümüzde maalesef harabe halinde. Kiliseye ait kitabe veya süsleme bulunmadığından kilise tarihi ve dönemi bilinmemekte. Oldukça küçük olan yapı batı doğrultusuna uzanan dikdörtgen bir plana sahip olup, yapımında moloz taşlar ve kayalar kullanılmış. Kilisenin dış kısmı toprakla örtülü. Yapının duvarlarının bazıları ise yıkılmış.

Hakkari’de gezilecek yerler - hakkari nasturi kilisesi

Dev Evleri / Dirheler

Yol üstünde, kayalara oyulmuş dev boyutlu yapılar olan Dirheler’in Assur saldırılarını önlemek için yapıldığı düşünülmekte. Yüksekova ilçesinin Tirşin Yaylası’nda bulunmaktalar.

Hakkari’de gezilecek yerler - hakkari dev evleri

Hakkari Kaledibi Buluntuları / Hakkari Stelleri

Şehrin tarihine ışık tutacak nitelikte önemli olan buluntular, insan figürleri işlenmiş 13 mezar taşından oluşmakta.

Urartu Mezarlığı

Urartu mezerları, Milattan Önce 1000 yıllarına kadar bize tarih konusunda rehberlik edecek kadar önemli arkeolojik eserler. Hakkari’de bulunan Urartu mezar odası, Erken Demir Çağı’ndaki mezarlıklar ile benzerliklere sahip. Urartu mezarlığı Hakkâri’nin Gazi Mahallesi’nde yer almakta.

Hakkari’de gezilecek yerler - hakkari urartu mezarligi

Hakkari Cennet Cehennem Vadisi

3 bin 500 rakımdaki Cennet Cehennem Vadisi’nde dört mevsim bir arada yaşanıyor. Doğal güzellikleri ve huzurlu atmosferi ile sizi büyüleyecek olan bu yere, doğa turizmi kapsamında mutlaka gitmelisiniz. Burada kamp kurabileceğiniz gibi doğa yürüyüşleri, dağ sporları ve kaya tırmanışları da yapabilirsiniz.

Hakkari’de gezilecek yerler - hakkari cennet cehennem vadisi

Zeynel Bey Medresesi

Kentin en eski medresesi olan Zeynel Bey Medresesi, 16. yüzyılın ikinci yarısında Hakkari Beyleri’nden Zeynel Bey tarafından yaptırılmış. Medrese, o dönemin en önemli eğitim kurumları arasında yer almaktaymış.

Hakkari’de gezilecek yerler - hakkari zeynel bey

Kaynak: Türkiye Kültür Portalı/Yolcu 365

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Hakkari’de gezilecek yerler

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir