Hasta tutuklu Seyfettin Demhat’ın durumu Meclis gündeminde

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, Van Cezaevi’nde bulunan FMF hastası ve geçtiğimiz günlerde kalp krizi geçiren Seyfettin Demhat’ın durumunu Meclis’e taşıyarak,Demhat’ın tahliyesini istedi.

Türkiye cezaevlerinde son 8 ayda 43 tutuklu yaşamını yitirdi. Son süreçte cezaevlerinde artan ölümlere tepkiler ise artıyor. Van Cezaevi’nde iken kalp krizi geçiren hasta tutuklu Seyfettin Demhat’ın hastaneye geç götürülmesi, ailesi ve avukatlarına bilgi verilmemesini Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık tarafından meclis gündemine taşındı.

Türkiye cezaevlerinde haksız tutuklamalar nedeniyle adaletsiz birçok uygulamanın yaşandığına dikkat çeken Orhan, cezaevlerinde tutulan yüzbinlerce kişinin yaşam koşullarının insan onuruna aykırı bir şekilde ulusal ve uluslar arası mevzuatın ihlaline neden olduğunun altını çizdi.

‘Alınmayan tedbirler ölüm cezasına dönüşmüş durumdadır’

Orhan, 2017-2019 döneminde 44 kişinin cezaevlerinde yaşamını yitirdiği kamuoyuna yansıdığına dikkat çekerek, “Önceki yıllarda da bu ölümlerin sistematik bir şekilde devam ettiği bilinmektedir. Alınmayan tedbirler ve verilmeyen sağlık hizmeti sonucu fiilen bir ölüm cezasına dönüşen bu durum ortaya çıkarmaktadır. İHD Genel Merkezi’nin verilerine göre; mahpusların sağlık ve iletişim hakları ihlal edilmekte, çeşitli disiplin suçları ile tecrit ve izolasyona tabi tutulmaktadır. Özellikle sağlık hakkı ihlalleri hala devam etmektedir” dedi.

‘Son 6 ay içerisinde de ölümler giderek artmıştır’

Son 6 ay içerisinde de Türkiye cezaevlerinde çeşitli nedenlerle ölümlerin gerçekleştiğine vurgu yapan Orhan, “Mahpuslar cezaevinde şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmiştir. Bu kişiler dışında da ‘intihar etti veya öldü’ iddiası ile cezaevinde iken yaşamını yitiren kişiler olmuştur.  Öte yandan cezaevlerinde tutuklu ve hükümlülere karşı işkence, kötü muamele ve hak ihlali iddiaları gittikçe artan oranda kamuoyuna yansımaktadır.

‘Bu durumdaki tutsakların cezaevinde kalması ölüme yol açmaktadır’

Van Cezaevi’nde bulunan hasta tutuklu Seyfettin Demhat’ın, FMF hastası (Ailevi Akdeniz Ateşi) hastalığı nedeniyle sürekli atak geçirdiği ve geçirdiği son ataklar nedeniyle kalp krizi geçirdiğine dikkat çeken Orhan devamında şunları aktardı: “Bu durumdaki mahpusların cezaevinde kalmasının ağır hak ihlallerine ve hatta ölüme yol açacağı bilinmelidir.  Adalet Bakanlığı’nın cezaevinde yaşanan hukuk dışı koşullara son vermesi, mahpusların nitelikli sağlık hizmetinden yararlanmasını sağlaması anayasa, hukuk devleti ve uluslararası sözleşmelerin gereğidir.”

Orhan, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın cevaplaması üzere şu soruları sordu:

* Türkiye cezaevlerinde 2015-2022 yılları arasında gerçekleşen ölüm sayısı kaçtır? Cezaevlerine sağlıklı giren ama cenazeleri çıkan bu tutuklu ve hükümlülerin ölümünden siyaseten sorumlu olduğunuzu düşünüp istifa etmeyi düşünüyor musunuz?

* Türkiye cezaevlerinde hasta olduğu sağlık raporlarla ortaya konulmuş kaç mahkum bulunmaktadır? Bunların kaçı kadın, engelli ve 65 yaş üzerindedir?

* Korona ve cezaevi koşullarında hasta ve ağır hasta mahpusların sağlık hizmetleri nasıl karşılanmaktadır?

* Hasta mahpusların salıverilmesi veya tahliyesi hakkında Bakanlığınızın yapmakta olduğu bir çalışması mevcut mudur?

* FMF hastası (Ailevi Akdeniz Ateşi) hastalığı ve kalp krizi geçiren Seyfettin Demhat ne zaman kalp krizi geçirmiştir? Kalp krizi geçirdikten sonra ne zaman hastaneye götürülmüştür? Kalp krizi geçirip hastaneye geç götürülmesine rağmen ailesine ve avukatlarına neden haber verilmemiştir?

* Demhat’ın sağlığı an itibariyle ne durumdadır? İhtiyaç duyulan kontrol ve diğer sağlık hizmetleri cezaevinde nasıl sunulmaktadır?

* FMF hastası (Ailevi Akdeniz Ateşi) hastalığı olan ve kalp krizi geçiren Seyfettin Demhat’ın sağlık ve yaşam haklarının korunması ve ceza infazının ertelenmesi veya serbest bırakılması için bir girişim başlatacak mısınız?

* Ağır hasta tutsakların ölmeye yakın hastaneye gönderilmesi politikasına son verecek misiniz?

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Hasta tutuklu Seyfettin Demhat’ın durumu Meclis gündeminde

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir