HDP Van İl Örgütü ülkede yaşanan ekonomik kriz sebebiyle basın açıklaması yaptı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü, günden güne büyüyen ekonomik kriz ve yoksulluk nedeniyle Aydın Perihan AVM önünde basın açıklaması yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü, Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz ve yoksulluk nedeniyle Aydın Perihan AVM önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Van HDP Milletvekili Murat Sarısaç, yerine kayyım atanan Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Mustafa Avcı ve çok sayıda HDP il yöneticisi katıldı.

Aydın Perihan AVM önünde yapılan açıklamada, ülkede yaşanan; ekonomik, siyasi, hukuki, akademik, kültürel krize dikkat çekildi. HDP Van İl Örgütü adına açıklama metnini okuyan il yöneticisi İbrahim Acar, “Saray ekonomistlerinin tahminlerine göre bu yıl sonunda 9,27 olarak tahmin edilen dolar kuru 13,48 seviyesine kasım ayı içerisinde yükselmiştir. İktidarın halk karşıtı, iş bilmez politikaları nedeniyle oluşan bu dolar artışı sonucunda, yurttaşlarımızın üzerine zam yağmuru yağmaktadır. Geçen yıl Van’da 7 TL olan benzin fiyatları şimdi 10 TL’nin üzerine çıkmıştır,” dedi.

Ardı ardına yapılan zamlar nedeniyle 2022 yılında Türkiye’yi zor günlerin beklediğini vurgulayan Acar, “Saraydan gelen bütçede kaynaklar; saraya, şatafata, israfa, yandaşlara ve faize akıyor. Faiz karşıtı olduğu yönünde propaganda yapan iktidar, 2022 bütçesinde 240 Milyar TL faiz ödeyecektir. Yine 1,7 Trilyon olan Merkezi Hükümet Bütçesi TBMM Başkanlığı’na sunulduğu 17 Ekim 2021 tarihinde 190 Milyar Dolar değerinde iken daha yasalaşmadan 135 milyar dolar değerine düşmüştür,” dedi.

Merkezi Hükümet Bütçesi’nden yerel yönetimlere ve bölgeye ayrılan payın yetersiz olduğunu belirten Acar, yapılan bütçe tercihlerinin var olan eşitsizliği derinleştireceği için değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Van’daki belediyelerin kayyım gaspı altında olmasından dolayı yoksul bırakılan halk için hiçbir sosyal destek uygulamasının yerine getirilmediği ifade eden Acar, “Belediyenin kaynakları yandaşlar arasında paylaşılmaktadır. Belediyeye işe alımlarda İpekyolu kayyımının yaptığı gibi yandaş-eş-dost-ahbap alımı yapılmaktadır. Van’daki işsiz ve yoksul sayısı 300 bin kişiye yükselmiş ancak İŞKUR, AKP’nin istihdam bürosu gibi çalışmaktadır,” dedi.

Geçtiğimiz günlerde ‘Halkın Bütçesi’ teklifini sunduklarını söyleyen Acar, yapılan önerilerin iktidarın bütçedeki kaynakları tüketmesi sebebiyle bu önerilerinin uygulanma olanağının olmadığını belirtti. Acar, açıklamanın devamında halkın sorunlarının çözümü için meclise sunulan 6 acil tedbiri yineledi. Tedbirlerin yerine getirilmemesi halinde yoksulluk ve gelir dağılımında yaşanan adaletsizliğin derinleşeceğini, işsizlik ve enflasyonun iki haneli artışına devam edeceğini belirtti.

Acil Tedbir Talepleri:

1-Elektrik, su, doğalgaz ve internet tüm hanelere ihtiyaç sınırına kadar ücretsiz sağlansın. Kimse faturasını ödeyemiyor diye bu kara kışta susuz, enerjisiz kalmasın.

2-Çiftçilerin tarlasına gübre atabilmesi için bütçeye kaynak eklensin.

3-Asgari Ücret vergi dışı bırakılsın.

4-Üniversite öğrencilerine karşılıksız aylık 2.000 TL burs sağlansın.

5-Esnafın banka ve vergi borçları faizsiz uzun vadeli yapılandırılsın.

6-Geliri olmayan tüm yurttaşlarımıza aylık 2.000 TL Asgari Yurttaşlık Geliri sağlansın.

Basın açıklamasının ardından kitle “Hükümet İstifa” sloganları atarak dağıldı.

Serhat News

(TYK)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
HDP Van İl Örgütü ülkede yaşanan ekonomik kriz sebebiyle basın açıklaması yaptı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir