HDP’den koyun dağıtma projesine tepki: Bunlar seçim vaatleri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van Valisi Ozan Balcı geçtiğimiz günlerde ‘Köyümde yaşamak için bir sürü nedenim var’ projesi kapsamında Van’da 10 bin aileye küçükbaş koyun dağıtımı yapılacağını ayrıca proje kapsamında fidelerin ekileceğini açıklamıştı. Projeye ilişkin konuşan HDP Ekonomi Ve Tarım Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, bu gibi projelerin yalnızca seçim vaatleri olduğuna dikkat çekti.

Van Valisi Ozan Balcı geçtiğimiz günlerde ‘Köyümde yaşamak için bir sürü nedenim var’ projesi kapsamında Van’da 10 bin aileye küçükbaş koyun dağıtımı yapacağını söyledi. Projeyle 3 Milyon olan koyun sayısının 5 yıl sonrasında 8 milyon olacağını belirterek ayrıca mahallelerde meyve fidesinin ekileceği açıklamalarında bulunmuştu. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ekonomi Ve Tarım Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Rıdvan Turan tarım üzerine değerlendirmelerde bulunarak 2019 yılında buna benzer ‘Genç Çifti’ projesiyle dağıtılan küçükbaş hayvanların hasta olduğu ve bir sonuç alamadıklarının altını çizerek bu gibi projelerin yalnızca seçim vaatleri olduğunu kaydetti.

‘Türkiye genelinde tarım geriledi’

Turan 2019 Temmuz ayında Samsun’un Havza ilçesinde ‘Genç çiftçi’ projesi kapsamında küçükbaş hayvanlar dağıtıldığı bilgisinin bakanlık tarafından paylaşıldığı ancak hayvanlardan sonuç alınamadığını söyleyerek, hayvanların bir kısmının hasta olduğunun sonradan anlaşıldığını oradan pozitif bir verim elde edilemediğini belirtti. Turan,  “Devlet bu zamana kadar tarımı kalkındırmak noktasında üzerine düşen hiç bir şey yapmadı. Tam tersine AKP iktidarı liberal siyaseti uyguladıkça Kürt illerinde ve Türkiye genelinde tarım geriledi. Çiftçi aşı, girdi fiyatı arttı. De kolite düştü” dedi.  

HDP’den koyun dağıtma projesine tepki: Bunlar seçim vaatleri - Mv. Ridvan Turan
Rıdvan Turan

‘Kansere aspirin önermek gibi tarımı toplamak mümkün değil’

Son açıklanan Türkiye verilerine göre süt üretiminde önemli bir azalışın meydana geldi bilgisini paylaşan Turan, Neden böyle oldu? Sorunun cevabını şu şekilde cevaplıyor; “İnsanlar hayvanlarını kesime gönderdiler. Bu politikalar eklektik sonuç almaktan uzak politikalar dolayısıyla, burayı bilmeyen tanımayan, buranın özelliklerini bilmeyen buranın üretimi nasıl yapacağından fikri olmayan kamu yönetimi ve görevlileri sırf bakanlıktan aldıkları bir takım bilgiler doğrultusunda burada yapacağı dağıtımdan her hangi bir sonuç elde etmek mümkün değil. Tarımın birebir demokratik ve kamuoyu ile planlanmadığı yerde böyle tedbirlerle kansere aspirin önermek gibi tarımı toparlamak mümkün değil. Merkezi olarak planlanan kamucu zihniyetle şekillenen bir tarım politikası olmadığı için Van Valisinin de dağıtacağı, valinin kendi icraatları olacaktır.”

‘Tarım uzmanlarına güvenmeden kafalarına göre iş yapıyorlar’

Türkiye’nin seçim sürecine girdiğini hatırlatarak konuşan Turan, “Valilerin AKP yetkilileri gibi çalıştığını biliyoruz. Türkiye’deki bütün valilere emniyet müdürleri, diyanet işlerinden il müftülüklerine kadar bundan sonra atacakları adımların hepsinin geri planında bir seçim hesabının olduğunu düşünmek gerekir. Bunlar iyi niyetli şeyler değil bunlar iyi niyetli şeyler olsa Türkiye’de tarımsal sorunların nasıl çözüleceği üzerine binlerce makale var yüzbinlerce yazılmış kitap var ve bu işi bilen pek çok insan var. Bunlara danışmadan kafalarına göre iş yapıyorlar” diye tepki gösterdi.

‘AKP’nin demokrasi dediği yerde demokrasi olmaz, orman dediği yerde ağaç olmaz’

Orman Şefliği Müdürlüğü bulunmasına rağmen, ormanı olmayan birkaç ilden biri olan Van’da AKP Van İl Örgütü de Edremit ilçesinde bulunan Van Bölge Eğitim Ve Araştırma Hastanesi’nin yan tarafındaki alana ‘Ak Parti İl Başkanlığı Hatıra Ormanı’  tabelası yerleştirilmişti. Alanda hiçbir ağacın bulunmamasına ve Ozan Balcı’nın koyun dağıtma projesinin yanı sıra dağıtacağı meyve fidelerine ilişkin de konuşan Turan, “AKP’nin demokrasi dediği yerde demokrasi yoktur. Özgürlük olduğu yerde özgürlük yoktur. Orman dediği yerde de ağaçların olmaması çok doğal beni şaşırtmıyor. Bu fide dikiminde de daha önce ‘1 milyon fide dikiyoruz’ diye bir çalışma sürdürdüler daha çok medya çalışmasıydı. O zamanda o fideler kurudu bakılmadı. Tarıma ilişkin yapılan çalışmalar seçim vaadi olarak yapılmamalı. Bir bütünlüklü politikası olmalı ve böyle örgütlenmeli. Bunlar anlık ve geçici şeyler. Bir sonuç alınmaz bu işlerden” sözlerine yer verdi.

‘Tahribatı ortadan kaldıracak bir tarım politikası sürdüren ülke olacağız’

HDP olarak çok bütünlüklü tarımsal politikaya sahip olduklarını vurgulayan Turan son olarak şu sözlere yer verdi; “İki boyutlu bir taraftan uluslararası tarımsal tekellerin ve liberalizmin Türk tarım üzerindeki etkisini ortadan kaldıracak politikaları, diğer taraftan Kürt illerinde süren güvenlikçi politikalarına sebep olan tahribatı ortadan kaldıracak politikalar. Bu ikisi yan yana geldiğinde gerçekten Türkiye kendi kendine yeten ihracata dayalı ithalata dayalı olmayan bir tarım politikasını sürdürebilen bir ülke olacak. Bunun potansiyeli var. Ancak bunu yapacak bir zihinsel dönüşüm kabul biyografisinde yok artık onlar bizim yapacağımız işler.”

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
HDP’den koyun dağıtma projesine tepki: Bunlar seçim vaatleri

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir