HDP’nin kadına yönelik şiddetin araştırılması teklifi reddedildi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

HDP tarafından kadına yönelik şiddetin TBMM tarafından araştırılması teklifi, AKP ve MHP’li vekillerin oylarıyla reddedildi.

TBMM Genel Kurulu’nda, HDP Grubu’nun kadına yönelik şiddetin Meclis tarafından araştırılmasına ilişkin önerisi AKP ve MHP milletvekillerinin oyları ile reddedildi.

ANKA Haber Ajansı’nın haberine göre, teklifin görüşmelerinde HDP grubu adına konuşan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, 2022 yılının ilk 10 ayında erkekler tarafından en az 280 kadının katledildiğini söyledi.

Kemalbay, “Görüldüğü gibi ülkemizde kadına yönelik şiddet ve cinayetler dört bir yanda kol gezmektedir. Beşinci Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın siyasi sorumluluğu üstlenmek yerine kadınları suçlaması, bir kadın düşmanlığıdır, vicdansızlık ve utanç vericidir. Tek adamın kararı ile İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçilmesi, kadın cinayetlerinin, kadının maruz kaldığı her türlü şiddetin ortadan kaldırılması çabasından vazgeçmek demektir” ifadelerini kullandı.

‘Irkçı, cinsiyetçi ve ayrımcı politikaları lanetliyoruz’

“AKP Saray iktidarı kadınları aile kurumu içine sıkıştırmakta, kadınların ne giyeceğine, nasıl yaşayacağına dair sürekli dayatmalarda bulunarak toplumun bir kesimine şirin gözükme pahasına kadınların üzerindeki erkek egemenliğini ve ayrımcılığı körüklemektedir” diye vurguladı. Kemalbay, “Erdoğan kadınlara 3 çocuk, 5 çocuk siparişi verirken, Kürtlerin 5-10 çocuk yaptığını söyleyerek ırkçılığı da kadın bedeni üstünden beslemektedir. Biz kadınlar bu ırkçı, cinsiyetçi, ayrımcı politikaları lanetliyoruz” şeklinde konuştu.

‘Artan yoksulluğun maddi ve psikolojik yükü kadınların sırtında’

Kadınların ucuz iş gücü olarak görüldüğünü belirten Kemalbay şunları söyledi: “AKP iktidarının izlediği savaş ve sermayeyi semirtme politikalarıyla toplumu derin bir yoksulluğun içine itmiştir. Artan yoksulluğun maddi ve psikolojik yükü de en çok kadınların sırtına yüklenmek istenmekte, yoksulluk, kadınların şiddet sarmalından çıkabilmesinin önündeki en önemli engellerden bir olmaktadır. AKP Saray iktidarı kadınları ucuz emek deposu olarak muhafaza etmeyi temel kadın politikası haline getirmiştir. Bir taraftan Erdoğan kadınlara çocuk siparişi verirken, öte taraftan evdeki görünmeyen emeğin sahibi olarak kadınlar kölelik koşullarına mahkum edilmektedir.”

‘Kadınların iktidardan can güvenliği beklentisi kalmadı’

CHP grubu adına konuşan Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu da, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun İstanbul Sözleşmesi’nin çıkılmasının ardından kadın cinayetlerinin azaldığı yönündeki açıklamasını hatırlattı.

Hancıoğlu, “Türkiye’de her 10 kadından 4’ünün erkek şiddetine maruz kaldığı gerçeğini değiştirmeyecek. Boşanmış ve ayrı yaşayan kadınların yüzde 75’nin fiziksel şiddete maruz kaldığı gerçeği de değişmeyecek” dedi.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
HDP’nin kadına yönelik şiddetin araştırılması teklifi reddedildi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir