Hemit Geylani: Yaşamın her alanında Kürtçe konuşmalıyız

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala


Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) 23. Dönem Hakkari Milletvekili avukat Hamit Geylani, Kürtlere, evlerin de Kürtçe konuşmaları için çağrıda bulunarak, “Dil evde öğrenilir ve toplumumuz için acil bir ihtiyaçtır. Yaşamın her anında Kürtçe konuşmalıyız” dedi.


Sitav Yayınevinde Yazar Emin Sarı İmzasıyla çıkan ‘Kürt siyasetinden yarım asır Hemit Geylani’ kitabıyla ilgili imza günü düzenlendi. Van Barosu Tahir Elçi konferans salonunda düzenlenen imza ve söyleşiye BDP Hakkari eski milletvekili yazar Hamit Geylani, ve gazeteci yazar Emin Sarı katıldı. yoğun katılımın olduğu etkinlikte panelistler, Kürtçe yazmamaları konusunda özeleştiri yaparak, Kürtçe dili ve kültürüne sahip çıkması çağrısında bulundu.

Panel sonrası siyasi yaşamı ve yazarlık serüveni hakkında Serhat News’e değerlendirmelerde bulunan Hemit Geylani, yaşamından kesitleri dile getirdi. .Şu ana kadar 6 kitabı yayınlanan ve hazırlık aşamasında da 2 kitabi bulunan Geylani, kendisine ait biyografik bir çalışmaya da başladığını belirtti. Geylani, “Kendi yaşamım, değil bizim yaşamımız, Kürtlerin yaşamı. İyi ve kötü günler geçirdik. Buralara mücadelesiz varmadık halkımız çok zorlu bir süreçten geçti. Zulüm görmüş bir halkız. Tutuklamalar, gözaltı, sürgünler, siyaset üzerindeki yasaklamalar. Ben bunların hepsini gördüm” diyor.

Hemit Geylani: Yaşamın her alanında Kürtçe konuşmalıyız - hemit panel 1 1

‘Kürtler kardeştir sözünü yerine getiremedik’


Kürt yazarlarının en büyük eksiğinin kendi ana dillerinde yazmamaları olduğunu dile getiren, Geylani, “Dil evde öğrenilir ve toplumumuz için acil bir ihtiyaçtır. Yaşamın her anında Kürtçe konuşmalıyız. Ana dilimizin sorunu çözülmezse Kürt birlikteliği de çözülmez. Şimdiye kadar hep söylemişimdir Araplar Farslar kardeştir. Kürtler ve Türkler kardeştir. Bunu şimdi de söylüyorum hiç kimseye karşı düşmanlık beslemiyorum. Ancak özgür bir kardeşlik için, adaletli bir hukuk, gerekli. Ne yazık ki şimdiye kadar biz Kürt halkı birbirimize ‘Kürtler kardeştir’ sözünü yerine getiremedik” diye konuştu.

Hemit Geylani: Yaşamın her alanında Kürtçe konuşmalıyız - geylani2

‘Birçok Kürt siyasetçilerin ölümüne tanık oldum’

Siyasal nedenlerle şu ana kadar defalarca cezaevine girip çıktığını söylerine ekleyen Geylani, “Bu baskılara maruz kalanlardan bir örnek de benim ve şu an buradayım. 4 defa cezaevine girip çıkmış biriyim çok işkence ile karşılaştım, Hakkari’de beni öldürme teşebbüsünde de bulundular. Ancak başaramadılar. Bu siyasetin içinde bu topraklarda çok şey yaşadım. Necmettin Büyükkara, Faik Candan, Apê Musa, Mehmet Sincan, Mehmet Aydın gibi birçok ölümlere tanık oldum” diye konuştu.

Hemit Geylani: Yaşamın her alanında Kürtçe konuşmalıyız - hemittt


Son olarak, “Kürt partilerinde de şu ana kadar zulüm ve tutuklamalarla karşılanmayan bir siyasetçi yoktur” diyen Geylani sözlerine şöyle son verdi: “ Türk siyaseti kurulduğundan bu yana hep korkarak yürütülmüştür. Kürtlerden, hukuktan, demokrasiden, korkuyorlar. Rüyalarında bile korktukları tek şey Kürtlerin özgür yaşamıdır. Ancak korku Kürtler için çözüm değildir. Şimdiye kadar hiç kimseden korkmadık korkmayacağız.”


Serhat News

(sg)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Hemit Geylani: Yaşamın her alanında Kürtçe konuşmalıyız

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir