Hengaw’dan 8 Mart raporu: İran’da bir yılda 245 Kürt kadın tutuklandı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hengaw’ın 8 Mart 2022 ile 8 Mart 2023 tarihlerini kapsayan raporuna göre, İran’ın Kürt kentlerinde en az 245 Kürt kadın aktivist tutuklandı, 30 kadına idam ve hapis cezaları verildi, en az 25 kadın ise erkek şiddeti sonucu yaşamını yitirdi. 

Hengaw İnsan Hakları Örgütü, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayasıyla İran’ın Kürt kentlerinde kadınların yaşadıklarını raporlaştırdı. 8 Mart 2022 ile 8 Mart 2023 tarihlerini kapsayan rapora göre, İran Rejimi tarafından en az 245 Kürt kadın aktivist tutuklandı, 30 kadın aktivist için idam ve hapis ceza verildi. Bir yılda Rojhilat’ın farklı kentlerinde 5’i “namus” adı altında olmak üzere en az 25 kadın katledildi. Katledilen kadınların failleri ise, en yakınlarındaki erkekler (eş, eski eş, erkek kardeş) oldu.

Raporda, katliamların yaşandığı kentlerle ilgili şu bilgiler paylaşıldı: “Kermanşah vilayetinde 8, Kürdistan’da 7, İlam’da 5 ve Urmiye’de 5 kadın cinayeti vakası kaydedildi. Kadınların 10’u eşleri , 7’si eski eşleri, 4’ü erkek kardeşleri ve 2’si iş arkadaşları tarafından öldürdü, 2’sinin katili ise bilinmiyor. 5 ‘namus cinayeti’ vakası kaydedildi. 15 vaka aile içi anlaşmazlıklardan kaynaklandı ve 5 vaka bilinmiyor.”

77 yıl hapis cezası 

Rapora göre, en az 20 kadına İran yargı sistemi tarafından siyasi faaliyetler gerekçesiyle 77 yıl 2 ay hapis cezası verildi. Yine 20 kadın, Jîna Emînî’nin katledilmesi ardından ülkede başlayan ve hala devam eden protesto eylemlerine katıldıkları gerekçesiyle hapis cezasına çarptırıldı, 2 LGBTİ+Q aktivisti ölüm cezasına çarptırıldı.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Hengaw’dan 8 Mart raporu: İran’da bir yılda 245 Kürt kadın tutuklandı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir