İnsan Hakları kurumlarından ortak açıklama: Baskılara son verin

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’da bir araya gelen İnsan Hakları kuruluşları yaptıkları ortak açıklamayla başta İnsan Hakları savunucuları olmak üzere, yaşanan baskıların son bulması çağrısında bulunuldu.

İHD Van Şubesi’nde bir araya gelen Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Van Temsilciliği, İHD Hakkari, Muş, Iğdır, Ağrı, Erzurum şube ve temsilcilerin bulunduğu grup ortak açıklama yaptı. Grup adına açıklama yapan İHD Van Şube Yöneticisi Avukat Nedim Sarısaç, İHD eş genel başkanı Öztürk Türkdoğan ve  Eren Keskin başta olmak üzere İnsan hakları savunucularına yönelik baskıların arttığına dikkat çekti.  “İnsan hakları savunucularına yönelik yapılan politik yargılamaların ardı arkası kesilmezken, eş genel başkanımız Öztürk Türkdoğan hakkında “Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma Suçu” isnadıyla Ankara 19.  Ağır Ceza mahkemesinde dava açılmıştır. Savcılıkça hazırlanan iddianamede, Türkdoğan’ın dernek faaliyetleri çerçevesinde yapmış olduğu, ifade özgürlüğü kapsamında yer alan ve son derece insani taleplerinin bulunduğu, hasta mahpuslara haklarının verilmesi şeklindeki basında da yer alan açıklamaları, suç unsuru olarak nitelendirilmiştir.” Diyen Sarısaç, Öztürk Türkdoğan, yıllarca İHD başkanlığı yapmış bir hukukçudur ve  ömrünü insan hakları mücadelesine adamış bir insan hakları savunucusu olduğunu kaydetti.

‘Hukuka aykırı aramalar yapılmaktadır’

Açıklamasından yaşanan baskılara da dikkat çeken Sarısaç, “Geçmişten bugüne hak savunucuları üzerindeki baskılar, bizleri asla yıldırmamış, aksine mücadele pratiğimizi daha da arttırmıştır. Temelinde ırk, dil, din, cinsiyet fark etmeksizin her türlü hak ihlallerine karşı mücadele etme olan insan hakları faaliyetlerinin suçlulaştırılmaya çalışılması kabul edilemez.  Son zamanlarda Diyarbakır ve Muş şubeleri başta olmak üzere İHD şubelerine art arda baskınlar yapılmakta, şubelerde haksız ve hukuka aykırı aramalar gerçekleştirilmektedir. Yine birçok İHD üyesi/yöneticisi, dernek çalışmaları nedeni ile gözaltına alınmaktadır.  Avukat Tarık Güneş, İHD Muş Şubesi başkanlığı dönemindeki dernek faaliyetleri ve basın açıklamaları gerekçe gösterilerek haksız ve keyfi bir şekilde tutuklandı. Aynı şekilde Diyarbakır şube sekreteri Ferhat Berkpınarı 8 günün sonunda ve Kars şube sekreteri Ziyattin Can 4 günün sonunda adli kontrol şartıyla serbest bırakıldılar. Şube yöneticilerimiz ve üyelerimiz hakkında başlatılan ve hukuki hiçbir temeli olmayan bu soruşturmalar, tamamen dernek faaliyetleri ve ifade özgürlüğü kapsamında yapılmış basın açıklamalarına dayandırılmaktadır. “

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İnsan Hakları kurumlarından ortak açıklama: Baskılara son verin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir