İranlı Kürt gazeteci: can güvenliğim tehlike altında

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ÖZEL HABER / İdris Yılmaz

İran’da yaptığı haberler nedeniyle yargılanan bu nedenle birçok işkencelere maruz kaldığını belirten Kürt Gazeteci Hiwa Molania, yaklaşık 14 yıl önce ülkesini terk etmek zorunda kaldı. Eşi ve 2 buçuk yaşında olan çocuğu ile birlikte sınır kenti olan Van’a sığınan Molania, burada serbest gazetecilik yaparak geçimini sağlıyor. Ancak son zamanlarda aldığı tehditler, Molania’ın gazetecilik yapmasını engelliyor.

İran’da 2006 yılında hükümete yönelik yapılan bir protestoyu takip ettiği sırada gözaltına alındığını dile getiren Kürt Gazeteci Hiwa Molania, üç gün boyunca ağır işkenceye ve kötü muameleye maruz kaldığını aktardı. Yaşadığı ağır baskılar sonrasında 9 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldığını ifade eden Molania, tahliye edildikten sonra mesleğine kaldığı yerden devam etti. Ancak yaptığı haberler, iktidar odaklarını rahatsız ettiği için hakkında yeni soruşturmalar açıldı. Yeniden işkence göreceği kaygısı ile ülkesini terk etmek zorunda kalan Molania, Türkiye’nin sınır kentlerinden biri olan Van’a yerleşti. Mülteci statüsünde olduğu için sürekli iş bulamadığını dile getiren Molania, geçimini freelance çalışarak sağlıyor. Fakat son dönemlerde gizli numaralardan arandığını dile getiren Molania, aldığı tehditler nedeniyle mesleğini icra edemediğini açıkladı.

‘Gazeteciler Kaçırılıyor ve İdam Ediliyor’

Muhalif gazeteciliğin demokratik toplum olma gereklerinden bir tanesi olduğuna işaret eden Molania, uluslararası hukukun gazeteciliğe tanıdığı basın ve ifade özgürlüğünün çoğu ülkede uygulanmadığını belirtti. Molania, “ Ben ve benim gibi onlarca meslektaşım İran’da inanılmaz baskılara maruz kaldık. İran’dan can güvenlikleri olmadığı için İran’dan çıkan gazeteciler, hukuki olmayan yöntemlerle İran güçleri tarafından kaçırıldı. Kimi idam edildi, kimi ise hapis cezasına çarptırıldı. Yakın süreçte birlikte çalıştığımız ve yakından tanıdığım Runullah Zem isimli gazeteci 2017/18 yıllarındaki hükümet karşıtı gösterileri kışkırtmakla suçlanıyordu. Ruhullah Zem, yoğun baskı ve tehdit altındaydı. Bu nedenle İran’dan çıkmak zorunda kaldı. Dostum Zem, Fransa’da mülteci statüsündeydi. Irak’a geldiği sırada burada kaçırıldı ve İran’da idam edildi. Türkiye’den kaçırılan onlarca muhalif gazeteci var.”

‘Tehdit Alıyorum Fakat Derdimi Anlatamıyorum’

Son zamanlarda kendisinin de ciddi tehditler aldığını dile getiren Molania, aldığı tehditler nedeniyle işini yapamadığını dile getirdi. Molania, “Günlerdir tanımadığım insanlar beni gizli numaralardan arıyor. Dostum olduklarını söyleyip, adresimi istiyorlar. Aynı zamanda bu kişiler aileme de gitmişler. İran’da yaşayan babama, ‘Oğlun ve ilesi için 3 mezar hazırla yakında taziyen olacak’ şeklinde psikolojik baskı yapıyorlar. İran’ın kaçırdığı ve idam ettiği meslektaşlarımın başın gelen olayların benim de başıma geleceği endişesi yaşıyorum.”

 ‘Sesimi Duyuramadım’

Aldığı tehditler üzerine polis karakoluna gittiğini ifade eden Molania, dil bilmediği için derdini anlatamadığını söyledi. Molania, bunun üzerine birçok kuruma başvurduğunu ve halen bir sonuç alamadığını belirterek şu ifadelere yer verdi: “Günlerdir çalışamıyorum ve gerçekten maddi olarak kötü durumdayım. Bu nedenle sesimi duyuramıyorum. Beni bulacaklar aileme zarar verecekler diye endişe ediyorum.”

Serhat News

(TYK)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İranlı Kürt gazeteci: can güvenliğim tehlike altında

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Avatar
    15 Ağustos 2023, 08:57

    […] yaşayan siyasi aktivist ve gazeteci Mehdi Afsharzadeh yaşamına son […]

    Cevapla