‘Kadına Yönelik Şiddet Raporu: Şüpheli kadın ölümlerinde ilk sıra Van’da

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İHD Diyarbakır Şubesi son 1 yıllık ‘Kadına Yönelik Şiddet Raporu‘nu açıklayarak, şüpheli kadın ölümlerinde ilk sırada Van’ın yer aldığının altını çizdi.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ‘1 Kasım 2021–1 Kasım 2022 Arası Kadına Yönelik Şiddet Raporu’nu paylaştı. Raporun değerlendirmesini Kadın Komisyonu Üyesi Avukat Derya Yıldırım okudu. Bölge kentlerinde 1 yılda 117 kadının katledildiğini kaydeden Yıldırım, şüpheli kadın ölümlerinde ilk sırada Van’ın yer aldığının altını çizdi.

‘Kadına Yönelik Şiddet Raporu: Şüpheli kadın ölümlerinde ilk sıra Van’da - ihd amed supheli olum rapor 1

‘Kadın mücadelesi hiç durmadan devam edecek’

Kadınlara yönelik şiddetin ve düşmanlığın yıllardır artarak devam ettiğine değinen Yıldırım, kadına yönelik fiziksel, ekonomik, kültürel, psikolojik ve cinsel şiddetin her alanda vücut bulduğu ve bunun önlenmesine dair sorumlu kurumların etkin hiç bir adım atılmadığını söyledi. Yıldırım, buna karşın kadın mücadele tarihinin çok eskiye dayandığı ve hiç durmadan devam edeceğinin de bir gerçek olduğunun altını çizdi.

‘Savaşın ezileni kadınlar, çocuklar ve LGBT+’lar’

Yıldırım, savaşın coğrafyası olan Ortadoğu’da kadınların, LGBTİ+’ların ve çocukların; savaşların en çok ezileni ve acı çekeni olmak durumunda kaldığını belirtti. Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü: “Bilindiği üzere Ortadoğu da süregelen etnik, inanç ve cinsiyetçi temelde ki politikalar 14 Eylül 2022 tarihinde Mahsa Amini isminde genç bir kadının saçı göründü diye gözaltına alınması ve bu süreçte uğradığı işkence ile yaşamını yitirmesine sebep olmuştur. Bu vahim olay her ne kadar dünyada ses getirmiş olsa da ülkede yaşanan protestolar sonucu başka insanların da yaşam hakkı elinden alınmış ancak kadına yönelik şiddetin, ayrımcı politikaların son bulmasına yönelik herhangi bir gelişme yaşanmamıştır.”

‘Kadına Yönelik Şiddet Raporu: Şüpheli kadın ölümlerinde ilk sıra Van’da - ihd amed supheli olum rapor 2

‘Bölgede 68 kadın erkekler tarafından katledildi’

Bölgede 68 kadının katledildiğine değinen Yıldırım, intihar sonucu 11, aile içi şiddet sonucu 38, toplumsal alanda şiddet sonucu 19 kadının katledildiğinin altını çizdi. 49 kadının ise kuşkulu bir şekilde yaşamını yitirdiğini söyleyen Yıldırım, “33 kadın cinsel saldırıya maruz bırakılmış, 29 kadın şiddet sonucu yaralanmıştır. Bilançomuz da görüleceği üzere kadınlar en çok aile içinde yaşanan şiddet sonucunda yaşamını yitirmiştir. Yine kadınlar toplumsal alanda yaşanan şiddet, intihar, kuşkulu ölüm, alıkonulma, cinsel saldırı ve fuhuş yapmaya zorlanma gibi birçok alanda şiddete ve ihlale maruz kalmaktadır. Kadınlar çatışmalı ortamda, hapishane ve sağlıkta şiddet sonucu yaşamını yitirmektedirler” dedi.

‘Kadına Yönelik Şiddet Raporu: Şüpheli kadın ölümlerinde ilk sıra Van’da - ihd amed supheli olum rapor 3

Yıldırım son olarak, “Biz kadınlar, her alana uzanan cinsiyetçiliğin ve eril zihniyetin yarattığı şiddet kültürüyle karşı karşıyayız. Buna son verilmesi için çağrı ve taleplerimizi bir kez daha tekrarlıyoruz: Devlet kadına karşı şiddeti önlemek için her türlü tedbiri almakla yükümlüdür. Cinsiyete dayalı ayrımcılığı ortadan kaldırmalıdır. Kadına karşı şiddet uygulayan failler hakkında etkili ve caydırıcı cezalandırma yoluna gidilmeli ve cezasızlık politikalarından vazgeçilmelidir” çağrısında bulundu.

Bölgede yaşanan kadın ölümleri şu şekilde sıralandı:  

“* Bölge kentlerinde en az 11 kadın intihar sonucu yaşamını yitirirken, 5 kadın intihar teşebbüsünde bulundu.

* Aile içi erkek şiddeti sonucu en az 38 kadın yaşamını yitirdi, 15 kadın yaralandı.

* Toplumsal alanda erkek şiddeti sonucu en az 19 kadın yaşamını yitirdi, 14kadın yaralandı.

* Toplumsal alanda en az 33 kadın erkeklerin cinsel saldırısına maruz kaldı.

* Bölge kentlerinde en az 49 kadın şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi.

Kadınların şüpheli şekilde en çok yaşamını yitirdiği il Van olurken, Urfa, Diyarbakır ve Mardin ilk sıralarda yer alan diğer iller oldu.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
‘Kadına Yönelik Şiddet Raporu: Şüpheli kadın ölümlerinde ilk sıra Van’da

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir