Karadeniz Bölgesi Cezaevi Raporu: Hak ihlalleri aralıksız sürüyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van Barosu, ÖHD ve TUHAY-DER öncülüğünde hazırlanan “Karadeniz Bölgesi Cezaevi Raporu”nda, Rize, Bayburt ve Trabzon Beşikdüzü Cezaevlerinde hak ihlallerinin aralıksız sürdüğüne dikkat çekildi. Raporda, koğuşlardaki Kürtçe dergilerin bile toplatıldığı belirtildi. 

Van Barosu Cezaevi Komisyonu, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Van Şubesi Cezaevi Komisyonu ve Tutuklu ve Hükümlü Aileler ile Yardımlaşma Derneği (TUHAY-DER) Şubesi, Karadeniz cezaevleri hak ihlalleri raporunu Van Barosu Tahir Elçi Salonu’nda açıkladı. Raporu okuyan ÖHD’li Murat Özçiçek, Rize Kalkandere L Tipi, Bayburt  M Tipi ve Trabzon Beşikdüzü T Tipi cezaevlerine ziyaret gerçekleştirdiklerini belirterek, tüm cezaevlerinde farklı hak ihlallerinin yaşandığına vurgu yaptı. 

‘Tecrit devam ediyor’

Rize Kalkandere L Tipi Cezaevinde yaşanan hak ihlallerini aktaran Özçiçek, “Artan masraflarla birlikte mahpuslar beslenmede sorun yaşamaktadırlar. İdare günlük iaşe bedeline göre yemek verdiğinden dolayı yemekler yetersiz olmakla birlikte hastalığı olan mahpusların da bu manada ihtiyaçları karşılanmamaktadır. Bahsi geçen hapishanede getirilen mahpuslar ailelerinden binlerce kilometre uzaklıkta bulunmaktalar. Hükümlü veya tutuklu statüsünde yer alan mahpuslar uzaklık nedeniyle aileleri ile kapalı veya açık görüş yapamamaktalar. Mahpuslar bu tecrit sebebiyle psikolojik şiddete maruz kalmaktalar. Ayrıca mahpusların ailelerine yakın hapishanelere sevk talepleri her defasında maktu gerekçelerle ret edilmektedir. Hükümlü mahpusların şartları oluşmasına rağmen ‘Koşullu Salıverme’ talepleri İdari Gözlem Kurullarının gerekçesiz ve maktu ibarelerle hazırladıkları raporlarla ret edilmektedir” dedi. 

Ayakta sayım, mektuba el koyma…

Bayburt M Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan tutuklu ve hükümlülerle yaptıkları görüşmeyi anlatan Özçiçek, “Diğer cezaevlerinde yaşananların benzeri burada da yaşanıyor. İç mektupların veya dışarıya gönderilen ya da dışardan gelen mektuplara el konularak verilmemektedir. Mahpusların ailelerine yakın hapishanelere sevk talepleri her defasında maktu gerekçelerle ret edilmektedir. Sıklıkla ve rahatsız edilecek şekilde hapishane infaz koruma memurları veya başkaca kolluk tarafından koğuşlar detaylı aranmaktadır. Arama sebepleri mahpuslara bildirilmemektedir. Z.E., ve N.Ç. adlı mahpusların ilerlemiş fıtık hastalığı nedeniyle fizik tedavisine ihtiyaç duymalarına rağmen hapishane idaresi  bu konuda tüm talepleri ret etmektedir” diye belirtti. 

Kürtçe dergiler toplatıldı

Son olarak Trabzon Beşikdüzü T Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaşanan hak ihlallerini anlatan Özçiçek, “Mahpusların ortak faaliyetleri tamamen kısıtlanarak odalar arasında sohbet veya ortak spora dair herhangi bir hakka izin verilmemektedir. Hapishane girişlerinde çıplak arama uygulaması halen devam etmektedir. Yine, Yeni Yaşam ve diğer muhalif gazetelerin mahpuslara verilmediği, hapishanedeki bütün Kürtçe dergilerin oda aramalarında toplatıldığı tarafımıza anlatılmıştır” ifadelerini kullandı. 

‘Hasta tutsaklar tahliye edilmeli’

Hasta tutsaklar için tedavi ve tahliye koşullarının oluşturulması çağrısında bulanan Özçiçek, “Her gün hasta mahpusların ihmaller zincirinden kaynaklı yaşamını yitirdiği haberlerini aldığımız şu günlerde hasta mahpuslar için öncelikle tahliye ve uygun tedavi koşullarının sağlanması çağrısında bulunuyoruz. Koşullu salıverme zamanı gelen hükümlülerin derhal tahliyelerinin yapılması, mahpusların sevk taleplerinin karşılanması gerekiyor. Mahpuslara uygulanan kitap kotası kaldırılmalı, talep edilen yasal gazeteler ve dergiler verilmeli, talep edilen uygun TV kanalları açılmalıdır” diye konuştu.  

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Karadeniz Bölgesi Cezaevi Raporu: Hak ihlalleri aralıksız sürüyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir