Kavala’nın tutukluluk halinin devamına karar verildi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Avrupa Konseyi’nin ‘ihlal prosedürü’ kararı sonrası Osman Kavala’nın tutukluluk hali ilk kez mahkeme tarafından değerlendirildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, AİHM kararına rağmen tahliye edilmeyen iş insanı Osman Kavala’nın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Karar oy çokluğuyla verildi.

Avrupa Birliği, Kavala’nın tahliye edilmemesi nedeniyle Türkiye hakkında ihlal prosedürü başlatmıştı.

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti işinsanı Osman Kavala, 23 Aralık 2021 itibariyle 1514 gündür tutuklu.

Birleştirilen Gezi ve Çarşı davasının ikinci duruşmasında Osman Kavala’nın tutukluluk halinin devamına karar verilmiş ve dava 17 Ocak’a ertelenmişti. Karara yönelik 13. Ağır Ceza Mahkemesine itiraz edilmişti. Yapılan itiraz ise 10 Aralık’ta mahkeme tarafından reddedilmişti. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHM) iş insanı Osman Kavala’nın serbest bırakılması kararını uygulamayan Türkiye için “ihlal prosedürü” başlatmıştı.

4 Yıldan Uzun Süredir Tutuklu

17 Ekim 2017’de Antep’te gözaltına alındıktan sonra 1 Kasım’da hükümeti devirmek veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs ve cebir ve şiddet kullanarak anayasal düzeni devirmeye teşebbüs suçlamalarıyla tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne gönderilen Osman Kavala, o tarihten beri 1515 gündür hapis.

Gezi protestolarında yer aldığı, Taksim Dayanışması üyeleriyle telefon görüşmeleri yaptığı ve eylemlerin finansörü olduğu iddia edilen Kavala’nın da içinde bulunduğu Gezi davası iddianamesi kendisinin tutuklanmasından 16 ay sonra hazırlanabildi ve İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

10 Aralık 2019’da da AİHM, Kavala’nın tutukluluğunun devam etmemesi gerektiğine ve tutukluluğun hak ihlali olduğuna hükmetti.

Casusluk Suçlamasını Reddetti

24 Haziran 2019’da başlayan yargılamanın altıncı duruşmasında Kavala ve diğer tüm sanıklar hakkında beraat kararı verildi. Ancak Osman Kavala, cezaevinden tahliye edilmeden Türk Ceza Kanunu (TCK) 309. maddeden, yani 11 Ekim 2019’da beraat ettiği suçlamadan yeniden tutuklandı.

Osman Kavala, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen son davasında ABD’li akademisyen Henri Barkey ve Taksim Dayanışma’dan 16 kişi ile Beşiktaş kulübünün taraftar gruplarından Çarşı’dan 35 isimle birlikte başta ‘hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs’ olmak üzere birçok suçlama nedeniyle yargılanıyor.

Bu dava kapsamında ‘casusluk’ ile suçlanan Osman Kavala, duruşmalarda bu iddiaları reddetti.

Türkiye Hakkında İhlal Prosedürü Başlatıldı

Daha önce Kavala hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin verdiği kararının uygulanmasını isteyen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, 30 Kasım-2 Aralık tarihleri arasında yaptığı toplantılarda Türkiye hakkında ‘‘ihlal prosedürü’’ başlattı.

Türkiye, Azerbaycan’dan sonra bu prosedürü tabi tutulan ikinci ülke oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisi hakkında yaptığı açıklamalar nedeniyle yargılamalara katılmayacağını açıklayan Osman Kavala Gezi davasının 26 Kasım’daki ikinci duruşmasına katılmadı. Davanın üçüncü duruşması 17 Ocak’ta görülecek.

Serhat News

(YK)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kavala’nın tutukluluk halinin devamına karar verildi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir