Van’da emekçiler sokağa çıktı: Geçinemiyoruz

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KESK Van Şubeler Platformu TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamlarına tepki göstererek, “Yaşanan gerçek hayata pahalılığının TÜİK tarafından açıklanan resmi rakamlar ile adeta bir kara delik gibi yutulmasına maalesef alıştık. Ancak bugün açıklanan resmi enflasyon rakamları hepimize bir kez daha ‘Bu kadar da olmaz. İnsanın aklı ile bu kadar da dalga geçilmez’ dedirtmiştir” diye kaydetti.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Van Şubeler Platformu üyeleri Van Perihanoğlu AVM önünde TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamlarına ilişkin bir basın açıklaması düzenledi. Platform adına açıklamayı okuyan Şahin Karakoyun enflasyon rakamlarının açıklandığını hatırlatarak, “TÜİK’e göre enflasyon; aylık yüzde 1.18, altı aylık yüzde 15.4, yıllık yüzde 64.27 olmuştur. Yine TÜİK verilerine göre emekçilerin ve halkın temel harcama kalemi olan gıdada resmi enflasyon yıllık yüzde 77.87’ye, kira-konut enflasyonu ise yüzde 79.83’e ulaşmıştır” dedi.

ENAGrup tarafından açıklanan enflasyon verileri ile TÜİK tarafından açıklanan rakamlar arasındaki farka dikkat çeken Karakoyun, “Bağımsız iktisatçılardan oluşan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAGrup) verilerine göre ise enflasyon aylık yüzde 5.18, yıllık yüzde 137.55 artmıştır” şeklinde konuştu.

‘Halkımızla dalga geçilmektedir’

Açıklamanın devamında, “Yaşanan gerçek hayata pahalılığının TÜİK tarafından açıklanan resmi rakamlar ile adeta bir kara delik gibi yutulmasına maalesef alıştık. Ancak bugün açıklanan resmi enflasyon rakamları hepimize bir kez daha ‘Bu kadar da olmaz. İnsanın aklı ile bu kadar da dalga geçilmez’ dedirtmiştir” diyen Karakoyun şunları belirtti: “Ya tutarsa diye 2023 Ocak maaşlarının yüzde 25 artırılacağını açıklamıştır. Tutmayınca da % 5 daha artırarak hala aklımızla dalga geçilmeye devam edilmektedir. Her şeyden önce bugün TÜİK tarafından açıklanan rakamlar iktidarın yıllardır sürdürdüğü yaşanan gerçek enflasyonu perdeleme, enflasyonu düşük göstererek milyonlarca çalışanın maaşını, ücretini düşük gösterme politikasının ürünüdür.”

Van'da emekçiler sokağa çıktı: Geçinemiyoruz - KESK Insan akli ile bu kadar dalga gecilmez2

‘Hiçbir karşılığı vardır’

İktidar tarafından ilan edilen artışların hiçbir karşılığının olmadığını dile getiren Karakoyun, “Dolayısıyla iktidarın “enflasyonu düşürdük” açıklamalarının, Cumhurbaşkanı’nın sahte TÜİK rakamlarının üzerine birkaç puan koymaktan ibaret “müjdesinin” hiçbir karşılığı yoktur. Çünkü ne yazık ki tüm halk TÜİK rakamlarının yalan, yoksulluğun gerçek olduğunu onlarca acı tecrübe ile öğrenmiştir” ifadelerini kullandı.

‘TÜİK verileri inandırıcı değil’

TÜİK verilerini inandırıcı bulmadıklarını sözlerine ekleyen Karakoyun bu konudaki tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Yıllardır emeği ile geçim mücadelesi verenler başta olmak üzere halkın %99’u olarak TÜİK’in her verisinin sahte olduğunu biliyoruz. Gittikçe artan hayat pahalılığını iliklerimize kadar yaşamaya devam ediyoruz.  Bugün öyle bir noktaya geldik ki ülkedeki her beş kişiden biri açlık sınırı altında bir gelirle yaşamaya çalışmaktadır.”

Asgari ücretin açıklandığı 22 Aralık tarihinden bugüne kadar A’dan Z’ye her şeye en az %25 zam yapıldığını söyleyen Karakoyun, aynı şekilde vergi, harç ve cezalara yüzde 123’lük Yeniden Değerleme Oranında zam yapıldığını hatırlattı.  

Bakanının sözlerine tepki gösterildi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından zam bekleyen kamu çalışanlarına yönelik sarf edilen “Kamuoyunda asgari ücrette yüzde 54 artış yapıldı, bize de olur mu şeklinde saçma sapan tartışmalar var” sözlerine de tepki gösteren Karakoyun şöyle konuştu: “Saçma sapan olan; gerçekleri ters yüz etmek için takla attırılan TÜİK rakamlarıdır. Saçma sapan olan; emeğin ulusal gelirden aldığı payı sadece son iki yılda on puan düşüren politikaları hayata geçirip büyüme nutuklarına, istikrar nutuklarına halkın inanmasını Çünkü kamu emekçilerinin ve emeklilerinin yıllardır biriken kaybının çok daha fazla olduğunu sadece biz değil, tüm kamu emekçileri, tüm emekliler bilmektedir. 

‘Bu sıfır zam demektir’

“Her zaman altını çizdiğimiz üzere enflasyona göre maaş zammı ‘sıfır’ zam demektir” şeklinde konuşan Karakoyun, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sahte rakamlardan ibaret TÜİK verilerine göre maaş zammı ise reel gelirimizin erimesi, yoksulluğumuzun artması demektir. Kalıcı olan ise insanca yaşamaya yetecek bir ücret mücadelesidir. Bunun da yolu en düşük kamu emekçisinin gelirinin maaşında ve eş yardımı, çocuk yardımı, kira yardımı, ulaşım yardımı gibi sosyal ödemelerde yapılacak artışlarla yoksulluk sınırı üzerine çıkarılmasından geçmektedir.”

‘Mücadeleyi sürdüreceğiz’

Açıklamanın sonun da KESK olarak mücadeleden taviz vermeyeceklerini belirten Karakoyun, “KESK olarak, iktidarlardan icazet beklemek yerine her zaman olduğu gibi insanca yaşamaya yetecek ücret için ‘Hak verilmez, mücadele ile alınır’ şiarı ile tüm yurtta alanlarda olacağız. Tüm kamu emekçilerini ve emeklileri bugünün acil talebi olan en az asgari ücret artışı talebine olduğu kadar en temel talebimiz olan insanca yaşamaya yetecek yoksulluk sınırı üzerinde ücret talebine sahip çıkmak için omuz omuza vermeye çağırıyoruz”

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da emekçiler sokağa çıktı: Geçinemiyoruz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir