KMMK’den İran protestoları raporu: 67 kişi katledildi, 775 gözaltı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kürdistan İnsan Hakları Örgütü (KMMK), Rojhilat kentlerinde en az 775 kişinin gözaltına alındığını ve 67 kişinin katledildiğini açıkladı.

İran ve Rojhilat (Doğu Kürdistan) kentlerinde Jîna Mahsa Emînî‘nin 16 Eylül’de katledilmesi sonrası başlayan protesto eylemleri sürüyor. Kürdistan İnsan Hakları Örgütü (KMMK), Rojhilat‘taki gösterilerde yaşanan hak ihlallerine dair 55 günlük raporunu açıkladı. Raporda, özellikle Doğu Kürdistan’da 55 gündür devam eden protestolarda 130’u kadın en az 775 kişinin gözaltına alındığı bilgisine yer verildi. Raporda, gerçek sayının çok daha yüksek olabileceğine işaret edildi. 

Raporun detayları

Raporda, şu ifadeler yer aldı: “İran İslam Cumhuriyeti hükümetinin halkları yok eden ve katleden sistemli programı devam ediyor. Özellikle Jina Emini’nin ölümünden sonra bu güçler tarafından kadınların bastırılması ve katledilmesi, Doğu Kürdistan’daki Seqiz ve Diwandere’den başlayıp, İran’ın tüm şehirlerine yayıldı. Halk, özellikle Doğu Kürdistan’ın tüm şehirlerinde doğrudan İran devlet güçleri tarafından hedef alındı. Elde edilen raporlara göre 67 kişi öldü, 37’den fazla kişi yaralandı.”

İnsan hakları örgütleri ve muhalif kaynaklara göre ise, 300 ile 550 arasında kişi protestolarda katledildi. On binlerce kişi gözaltına alındı, binlercesi tutuklandı.  

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
KMMK’den İran protestoları raporu: 67 kişi katledildi, 775 gözaltı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir