Kofîraz keşfedilmeyi bekliyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ÖZEL HABER

Van il merkezine yaklaşık 133 kilometre uzaklıkta olan Başkale ilçesi Yavuzlar Köyü’nde bulunan peri bacaları, milyonlarca yıllık gizemini korumaya devam ediyor. Vanlıların, ‘Vanadokya’ olarak adlandırdığı, Kürtçe ismi Kofîraz olan bölgede onlarca tünel ve mağara bulunuyor. İran sınırında yer alan volkanik Yiğit Dağı’nın püskürttüğü kayaçların, yağmur sularının ve rüzgarın aşındırmasıyla ortaya çıktığı belirtilen peribacaları, Nevşehir’de yer alan Kapadokya’yı andırıyor.

Doğal güzellikleri ve verimli toprakları nedeniyle tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Van, keşfedilmemiş birçok yere sahip. Kapadokya’nın ikizi olarak ifade edilen Kofîraz, Kapadokya kadar etkileyici peribacaları ile ziyaretçileri kendisine hayran bırakıyor. Kofîraz’da yer alan tünel ve mağaraların henüz keşfedilmediğini ifade eden köy sakinlerinden Salih Aka, bölgenin yeterince tanıtılmadığını dile getirdi. Kofîraz’ın tanıtılması durumunda Van turizmine ve bölge ekonomisine önemli katkı sunacağını dile getiren Aka, “Burada, bu doğa harikasından ziyade, birde tarihin izleri var. Fakat çok iyi tanıtılmadığı için iyi bilinmiyor,” dedi.

‘İrili Ufaklı Birçok Kilise Var’

Başkale ilçesine bağlı Yavuzlar Köyü’nde 17 bin peri bacası ile birlikte 35 mağara ve 12 oyma kaya evi mevcut. Turizm açısından gözle görülür bir çalışmanın olmadığı gözlemlenirken, doğduğundan beri bu köyde yaşadığını dile getiren 82 yaşındaki Salih Aka, Kofîraz’ın birçok medeniyete de ev sahipliği yaptığını belirtti. Aka, Yavuzlar Köyü’nün buram buram tarih koktuğunu ifade ederek sözlerine şu ifadeleri ekledi; “Bu gördüğünüz yamaçlar, tarih boyunca birçok aşklara ve direnişlere ev sahipliği yapmış. İncelediğinizde irili ufaklı kiliselere de rastlarsınız.”

Kofîraz keşfedilmeyi bekliyor - WhatsApp Image 2021 12 27 at 21.24.35
Salih Aka

‘Burada Bir Tesis İnşa Edilse Yaz Kış Ziyaretçisi Olur’

Peribacalarının üst kısmında Rikan Kalesi olduğunu belirten Aka, bu kaleye giden gizli tünellerin olduğunu belirtti. Bölgenin görünenin dışında yerlerinin olduğunu dile getiren Aka, “Burası halen keşfedilmedi. Benim çocukluğum burada geçti. Her tarafı avucumun içi gibi bilirim. Daha öncede birçok gazeteciye anlattım bunu. Bu gördükleriniz hiçbir şey. Burada bir çalışma olsa insanlık tarihi açısından önemli bulgulara rastlanacaktır. Normalde buraya çok turist gelir ama onların barınması için ya da ihtiyaçlarının karşılanması için hiçbir çalışma yok. Genelde bizler yardımcı oluyoruz. Burada güzel bir tesis kurulsa eminin yaz kış ziyaretçisi olur buranın,” dedi.

Kofîraz keşfedilmeyi bekliyor - WhatsApp Image 2021 12 27 at 21.24.31

Haber / Fotoğraf: İdris Yılmaz

Serhat News

(YK)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kofîraz keşfedilmeyi bekliyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir