Kuraklık, Kars’ta peynir üretimini olumsuz etkiledi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin büyük bölümünü etkisi altına alan kuraklık nedeniyle geçen yıl belli ürünlerde rekolte kaybı yaşanmış, bu da gıda fiyatlarında artışa sebep olmuştu. Meteoroloji uzmanlarına göre, Türkiye, coğrafi konumu ve iklim itibariyle kuraklığa yatkın bir ülke. Kuraklığın en çok etkilediği alanların başında tarım ve hayvancılık geliyor. Türkiye’nin önemli hayvancılık merkezlerinden biri olan Kars’ta, çiftçiler ve peynir üreticileri bu yıl yaşanan kuraklık sebebiyle süt verimliliğinin azaldığını, buna bağlı olarak da peynir üretiminin neredeyse yarı yarıya azaldığını söylüyor.

BBC’nin hazırladığı videolu habere göre; Kars’ta çiftçiler ve peynir üreticileri; yağışların azalmasına bağlı olarak meraların kuruduğunu; hayvanların yeteri kadar beslenemediğini, sütün azaldığını ve bundan kaynaklı çiftçinin maliyetinin arttığını vurguluyor.

TÜİK verilerine göre Türkiye’deki büyükbaş hayvanların yaklaşık yüzde 10‘u Kars, Ardahan ve Erzurum’da bulunuyor. Habitat Derneği Ardahan-Erzurum-Kars Ekonomik Kalkınma Raporu’na göre Türkiye’de gravyer peynirinin yüzde 80’i Kars’ta üretiliyor. Bölgede üretilen peynir çeşidi 30’un üzerinde. Uzmanlar, bu durumun önüne geçilmezse hayvancılıkta olası krizlerin kapıda olduğunu ifade ediyor.

BBC Türkçe (Arif Aslan/ Neyran Elden)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kuraklık, Kars’ta peynir üretimini olumsuz etkiledi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir